loader
Vücut Saatinin Eğitilmesi, Geç Uyumanın Zararlarını Ortadan Kaldırıyor

Vücut Saatinin Eğitilmesi, Geç Uyumanın Zararlarını Ortadan Kaldırıyor

Bilim insanları gece geç uyumayı alışkanlık haline getirmiş olan insanların, vücut saatlerini düzenleyerek uyku kalitelerini yükseltebileceklerini ortaya çıkardı. Elde edilen bulgulara göre vücut saati sadece 3 hafta içerisinde düzenlenebiliyor.

Uyku düzeninin sağlık ve yaşam kalitesi için büyük bir öneme sahip olduğu herkes tarafından biliniyordu. Kimi insanlar tavsiye edilen saatlerde uyuyabiliyorlar ancak kimi insanlar daha geç uyumayı bir alışkanlık haline getirmiş durumdalar. Aslında zararlı olarak bilinen bu uyku düzensizliği ve geç uyuma sorunu ile ilgili çalışmalar yapan bilim insanları, gece geç saatte uyumayı alışkanlık haline getirmiş olan insanların vücut saatlerini düzenleyerek daha sağlıklı bir yaşam sürebileceklerini keşfettiler. Vücut saatinin düzenlenmesi ise sadece 3 hafta sürüyor. 

raştırma, İngiltere'de bulunan Birmingham Üniversitesi'yle Avustralya'da bulunan Monash Üniversitesi ortaklığında yapıldı. Araştırmacılar, gece saat 2'den önce uyuyamayan çok sayıda insanı içeriyordu ve elde edilen bulgular geç uyumanın aslında kontrol edildiği takdirde zararlı olmadığı sonucunu ortaya çıkardı. 

Yapılan araştırmalar aslında sadece bazı taktikler içeriyordu. Araştırmaya katılan kişilere bazı önerilerde bulunan bilim insanları, bu taktiklerin sonuçlarını incelediler. Sonuçlardan önce bu taktiklere göz atmak gerekirse; ilk olarak kişilere uyandıkları normal saatten iki üç saat erken kalkarak dışarı çıkmaları istendi. Bu sayede kişiler hem biraz daha erken kalkacaklardı hem de bu süreçte sabah güneşini alacaklardı. Kahvaltının uyandıktan kısa bir süre sonra yapılmasını tavsiye eden bilim insanları, araştırmaya dahil olan kişilerin sadece sabah spor yapmalarını istediler. Bununla birlikte araştırmaya dahil olan kişiler her gün aynı saatte öğle yemeği yiyeceklerdi ve saat akşam 7'den sonra da hiç bir şey yememeleri gerekiyordu. Saat üçten sonra kafein alınmaması gerektiği söylenen kişilere, saat dörtten sonra da kesinlikle kestirme yapılmaması tavsiye edildi. Bunlara ek olarak kişilerden normal saatlerinden bir kaç saat önce yatağa girmeleri ve mümkün olduğunca geceleri ışığı azaltmaları istendi.

Bu taktikleri uygulamaya başlayan kişiler üzerinde bazı analizler yapıldı. Yapılan analizler bu taktikleri uygulayan kişilerin vücut saatlerini sadece 3 hafta içerisinde 2 saat geriye götürdüklerini gösterdi. Kısacası bilim insanları aradıkları soruların cevabını bulmuşlardı ve aslında geç uyumak kontrol edildiği zaman vücudumuz için zararlı değildi.

Elde edilen sonuçları yorumlayan bilim insanları, çalışmalara dahil olan kişilerin depresyon ve stres seviyelerinde düşüş olduğunu fark ettiler. Bununla birlikte kişilerin bir duruma vermiş oldukları tepki süresi de kısalmıştı. Bunun sebebi de bilim insanlarına göre güneş ışığıydı. İnsan vücudunun güneş ile birlikte uyumlu olarak hareket etmesi, insanların hem daha dinç olmalarını sağlıyordu hem de kişilerin günlük yaşamlarını daha anlamlı kılıyordu. Bu durumun aksi durumlarında ise vücut saati tamamen bozuluyor ve bu da hem günlük yaşamı doğrudan etkiliyordu hem de depresyon ve stres gibi durumları tetikliyordu.

Yapılan bu araştırmalarla birlikte kişilerin vücut saatini düzenledikleri takdirde geç uyumanın sağlık açısından bir sorun teşkil etmediği sonucuna ulaşıldı. Eğer sizin de uyku saatinizle alakalı olarak böyle bir durumunuz varsa, bilim insanlarının verdiği taktikleri uygulayarak vücut saatinizi düzenleyip, sağlıksız bir uykunun önüne geçebilirsiniz.

KAYNAK: WEBTEKNO.COM

 

Bu haberi kaynağından okumak için lütfen linke tıklayınız; https://www.webtekno.com/gec-saatlerde-uyuyan-kisilerin-vucut-saatini-egiterek-saglikli-olabilecekleri-ortaya-cikti-h70180.html


Etiketler: UYKU SAĞLIĞI UYKU DÜZENİ VÜCUT SAATİ UYKU

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

Sosyal medyada Davraz tanıtımı

Sosyal medyada Davraz tanıtımı


6 yıl önce Best Haber

Paylaşımları kısa sürede binlerce beğeni alan sosyal medya fenomenleri takipçilerine “Davraz’ı görülecekler listesine ekleyin” önerisinde bulundu 
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Türk Hava Yolları (THY) işbirliğinde Isparta Davraz Kayak Merkezi’nin tanıtımı için...

LÖSEV İLE ÇOCUKLAR  DAİMA KAZANANACAK!

LÖSEV’in destekleriyle tedavi görerek iyileşen 10 çocuk, 3-8 Temmuz 2019 tarihlerinde Moskova’da düzenlenen 2019 World Winners’ Games e katıldı.

LÖSEV’in desteklediği 10 çocuk 11 madalya ile ülkemize döndüler.

2010 yılından bu yana, Rusya’da farklı &u...

LÖSEV İYİLİKLER TIRI  ANTALYA’YI İYİLİĞE BOYADI

LÖSEV, “Anadolu’ya Tır Dolusu LÖSEV Yardımı” projesi kapsamında Türkiye’nin dört bir yanındaki ihtiyaç sahibi hasta ve ailelerine yardımlar ulaştırmaya devam ediyor. İyilikler Tırı 5 Ağustos Pazartesi günü ANTALYA - Muratpaşa Kent Meydanı’nda konumlanarak LÖSEV’e k...