loader
Ahef:Koronovirüs hakkında bilgilendiriyor

Ahef:Koronovirüs hakkında bilgilendiriyor

Yaygın görülen insan koronavirüs tipleri Tip 229E, NL63, OC43 ve HKU1 olarak tanımlanmıştır. Koronavirüsler, develer, sığırlar, kediler ve yarasalar da dahil olmak üzere birçok farklı hayvan türünde yaygın olan büyük bir virüs ailesidir. Nadiren, hayvan koronavirüsleri insanları enfekte edebilir.

Sıklıkla soÄŸuk algınlığı gibi genellikle hafif ve orta derecede üst solunum yolu hastalıklarına neden olurlar. ÇoÄŸu insan hayatının bir döneminde bu virüslere yakalanır. Genellikle burun akıntısı, baÅŸ aÄŸrısı, öksürük, boÄŸaz aÄŸrısı, ateÅŸ, halsizlik, kırgınlık gibi belirtiler görülür ve hastalık kısa sürer.

İnsan koronavirusleri kardiyopulmoner hastalığı olan kiÅŸilerde, bağışıklık sistemi zayıflamış kiÅŸilerde, kronik hastalığı olanlarda, bebeklerde ve yaÅŸlılarda pnömoni veya bronÅŸit gibi alt solunum yolu hastalıklarına neden olabilir.

DiÄŸer koronavirus tipleri MERS-CoV ve SARS-CoV ve son olarak tanımlanan 2019 Novel koronavirüs ‘tür. Ciddi solunum yolu enfeksiyonlarına yol açabilmektedirler.

SARS-CoV:

İlk olarak Kasım 2002'de Çin'de tanımlanmıştır. 2002-2003 yıllarında dünya çapında bir salgına neden olmuÅŸtur. 2003 SARS küresel salgını kontrol altına alınmadan önce Kuzey Amerika, Güney Amerika, Avrupa ve Asya'da pek çok ülkeye yayılmıştır. 2004'ten bu yana, dünyanın hiçbir yerinde bildirilen bilinen herhangi bir SARS-CoV enfeksiyonu vakası olmamıştır. SARS semptomları sıklıkla pnömoniye ilerleyen ateÅŸ, öksürük, titreme ve yaygın vücut aÄŸrılarını içerir. Åžiddetli Akut Solunum YetmezliÄŸi Sendromu (SARS) gibi çok daha ciddi solunum yolu hastalıklarına da sebep olabilmektedirler.

MERS-CoV

Orta DoÄŸu Solunum Sendromu Coronavirüs (MERS-CoV) ilk olarak 2012 yılında Suudi Arabistan'da bildirilmiÅŸtir. Bugüne kadarki tüm vakalar Arap Yarımadası'ndaki veya yakınındaki ülkelerle baÄŸlantılıdır. MERS semptomları genellikle ateÅŸ, öksürük ve sıklıkla pnömoniye ilerleyen nefes darlığıdır. MERS ile bildirilen her 10 hastanın yaklaşık 3 veya 4'ü ölmüÅŸtür. MERS vakaları, özellikle Arap Yarımadası'nda görülmeye devam ediyor. Solunum örnekleri veya kan testleri ile tanı konur. Tanıda son zamanlarda seyahat veya hayvanlarla temas hakkında bilgiler önemlidir. ÇoÄŸu MERS-CoV enfeksiyonu Arap Yarımadası'ndaki ülkelerden bildirilmiÅŸtir. Bu nedenle, MERS tanısı koymaya çalışırken bir seyahat geçmiÅŸi, deve veya deve ürünleriyle temasın bildirilmesi çok önemlidir.

Ölüm oranı SARS salgınında %11 iken MERS-CoV’da %35-50 arasındadır.

2019 Yeni Coronavirüs (2019-nCoV) 31 Aralık 2019'da DSÖ Çin Ülke Ofisi, Çin'inWuhan ÅŸehrinde etiyolojisi bilinmeyen pnömoni vakalarını bildirdi. 7 Ocak 2020’de etken daha önce insanlarda tespit edilmemiÅŸ yeni bir coronavirus (2019-nCoV) olarak tanımlandı. Hastaların çoÄŸunluÄŸu hafif hastalık ile baÅŸvurmakta ve vakaların yaklaşık % 20'si ciddi hastalığa ilerlemektedir. Vakalarda ani baÅŸlangıçlı yüksek ateÅŸ, öksürük, nefes darlığı ve grafidepnömoniyleuyumlu bulgular tespit edilmiÅŸtir. DiÄŸer daha az yaygın semptomlar arasında kas aÄŸrısı, yorgunluk, konfüzyon, baÅŸ aÄŸrısı, boÄŸaz aÄŸrısı, burun akıntısı, göÄŸüs aÄŸrısı, hemoptizi, ishal ve bulantı, kusma bulunur. Hastalarda akut solunum sıkıntısı sendromu, septik ÅŸok ve akut böbrek hasarı gibi komplikasyonlar görülmüÅŸtür. Akut kalp hasarı ve sekonder enfeksiyonlar da bildirilmiÅŸtir.

2019-nCoV’nin kuluçka dönemi 2-14 gün olduÄŸu belirtilmektedir. Enfekte kiÅŸiler hastane ortamlarında hızla izole edilmeli hem damlacık hem de temas yoluyla bulaÅŸma önlemleri uygulanmalıdır.

En son dünya üzerinde doÄŸrulanan toplam vaka sayısı 30 Ocak 2020 06:05 UTC itibariyle 7,848 vaka olarak onaylanmış. Ölen vaka sayısının 170 olduÄŸu dünya çapında 21 ülkeye ve bölgeye yayıldığı bildirilmiÅŸtir.

Åžu ana kadar bildirilen ölüm vakaları genellikle ileri yaÅŸtaki, kronik hastalığı olan bağışıklığı düÅŸük bireylerden oluÅŸmaktadır. Wuhan' daki salgındakihastaların bir kısmının, Deniz Ürünleri Pazarı (farklı hayvan türleri satan bir toptan balık ve canlı hayvan pazarı) iliÅŸkili olduÄŸu belirtilmiÅŸtir. Bununla birlikte, artan sayıda hastanın hayvan pazarlarıyla iliÅŸkisinin olmaması ve hastalığın saÄŸlık çalışanlarında da görülmesi kiÅŸiden kiÅŸiye yayılmanın meydana geldiÄŸini göstermektedir. Åžu anda, bu virüsün insanlar arasında kolay yayılıp yayılmadığı belli deÄŸildir. Virüsün tanısı, solunum örneklerinde virüse ait genetik materyalin moleküler mikrobiyolojik yöntemlerle incelenmesi ile yapılmaktadır. Hastalıktan korunmak için aşı yoktur. En etkili korunma yolu virüsle temastan kaçınmaktır.

KORONA VİRUSLERİN YAYILIMI ve KORUNMA

İnsan koronavirüsleri sıklıkla enfekte olmuÅŸ bir kiÅŸiden baÅŸkalarına yayılır.

1-Öksürme ve hapşırma gibi hava yoluyla

2-El ile dokunmak veya el sıkışmak gibi yakın kişisel temasla

3-Üzerinde virüs bulunan bir nesneye veya yüzeye dokunduktan sonra ellerinizi yıkamadan önce aÄŸzınıza, burnunuza veya gözlerinize dokunmakla

4-Nadiren, dışkı kontaminasyonuyla bulaşır.

WHO’ nun, hastalığa maruziyeti ve hastalığın yayılımını azaltmak için genel topluma yönelik sunduÄŸu öneriler aÅŸağıdadır.

vAlkol bazlı el dezenfektanı veya sabun ve su ile sık sık el yıkama

vÖksürürken ve hapşırırken dirseÄŸin iç yüzü veya bir mendil ile ağız ve burunun kapatılması. Mendil kullanıldıysa mendilin kısa sürede atılması ve ellerin yıkanması.

vAteÅŸ ve öksürüÄŸü olan insanlarla yakın temastan kaçınılması ve bu ÅŸikayetlerin olması durumunda geçmiÅŸ seyahat öyküsünün saÄŸlık profesyonelleri ile paylaşılması.

vNCov virüsüne baÄŸlı olguların görüldüÄŸü bölgelerdeki canlı hayvan marketlerine gidilmesi durumunda canlı hayvanlarla ve canlı hayvanların temas ettiÄŸi yüzeylerle korunmasız temastan kaçınılması.

vÇiÄŸ ya da az piÅŸmiÅŸ hayvansal gıdaların tüketiminden kaçınılması gerekmektedir. ÇiÄŸ et, süt veya hayvan organları, piÅŸmemiÅŸ yiyeceklerin çapraz kontaminasyonundan kaçınmak için dikkatle taşınmalıdır.

vVirüsten korunmak için;Hastalıklı kiÅŸilerle temastan kaçınılmalı, gün boyunca eller sürekli olarak iyice yıkanmalı, yıkanmamış eller ile göze, aÄŸza, burna dokunulmamalı. Maskeyle korunma mutlak olmasa bile, aÄŸzı, burnu tam kapatacak büyüklükte dikdörtgen maske tercih edilmeli, maskenin altından burnu kaşıyınca veya aÄŸza dokununca koruyuculuÄŸun kalktığı bilinmeli ve hemen deÄŸiÅŸtirilmeli, her farklı hasta ve kuÅŸkulu kiÅŸiyle temastan sonra maske deÄŸiÅŸtirilmeli, hem hasta hem de yanında olan, bakıcı kiÅŸi maske takmalı.

vSon 15 gün içerisinde salgının kaynaklandığı veya görüldüÄŸü ülkelere seyahat veya bu bölgelere seyahat etmiÅŸ bir hastayla temas öyküsü olup ateÅŸ, öksürük ve nefes almada zorluk çeken hastaların tıbbi yardım almak üzere en yakın saÄŸlık kuruluÅŸuna baÅŸvurmaları önerilir.

TEDAVİ

Åžüpheli veya onaylanmış yeni koronavirüs enfeksiyonu için spesifik bir tedavi önermek için kanıt yoktur. İnsan koronavirüsleri nedeniyle meydana gelen hastalıkların spesifik bir tedavisi yoktur. İnsan koronovirüsleri nedeniyle hastalık geçiren bireylerin çoÄŸu kendiliÄŸinden iyileÅŸir. Ancak semptomların hafifletilmesi için analjezikler kullanılabilir ve ateÅŸ yüksekliÄŸini kontrol altına almak için tedavi verilebilir. Öksürük ve boÄŸaz aÄŸrısının gerilemesi amacıyla odalar nemlendirilebilir, sıcak duÅŸ yapılabilir. Hafif hastalık durumunda bol sıvı alımı, evde istirahat önerilmektedir.

Özel bir antiviral tedavi yoktur. Ciddi akut solunum yolu enfeksiyonları için tavsiyelere uyulmalı, ÅŸüpheli ve onaylanmış vakaların izolasyonu saÄŸlanmalı, uygun enfeksiyon kontrol önlemleri alınmalı (damlacık ve hava yoluyla maruziyetin önlenmesi, temas önlemleri), varsa sepsisin ve organ yetmezliklerinin yönetimi, destekleyici tedavilerin uygulanması (örn. Oksijen, sıvı yönetimi, ampirik antibiyotikler, entübasyon, mekanik ventilasyon) ve yakın izlem gibi yöntemler ile ciddi komplikasyonların yönetimi saÄŸlanabilir.


 

Etiketler: KORONAVİRÜS TİP229E NL63 OC43 HKU1 MERSCOV SARSCOV ANTİVİRAL SOLUNUMYOLUENFEKSİYONLARI SAĞLIK TÜRKİYE İNSTAGRAM İNSTAGOOD FACEBOOK

Åžimdi PaylaÅŸ

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

ÇOCUĞUNUZUN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRECEK ÖNERİLER

Hastalıklara karşı çocukların bağışıklık sisteminin güçlü olması çok önemli. Çocukların yetiÅŸkinlik döneminde saÄŸlıklı bir yaÅŸam sürdürmesi için de bağışıklık sisteminin güçlü olması ÅŸart. Bağışıklık sisteminde en önemli besin kay...

DoÄŸada Zehirli Mantarlara Dikkat

DoÄŸada Zehirli Mantarlara Dikkat


3 yıl önce Best Haber

Sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinde havaların ılımaya ve yaÄŸmurların düÅŸmeye baÅŸladığı dönemlerde doÄŸada mantarlar çıkmaya baÅŸlıyor. Mantar mevsimiyle birlikte zehirli olanlarla zehirsiz olanları nasıl ayırt edebiliriz sorusunun cevabı merak ediliyor. DoÄŸadan mantar toplama konusunda çok dikkatli olunması &n...

ADET DÜZENSİZLİĞİNİN 8 ÖNEMLİ NEDENİ


Kadınların birbirleriyle hastalıkları üzerine sohbetlerinde çok sık söylenen “benim de öyle”ifadesi çoÄŸunlukla rahatlatıcı bir etki yaratıyor ve sanki sorun önemsizmiÅŸ gibi algılanıyor. Ancak tehlike burada baÅŸlıyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Kadın Hastalıkları ve DoÄŸum UzmanÄ...