loader
Japonlar ve Güney Korelilerin tercihi Türk gıda ürünleri oldu

Japonlar ve Güney Korelilerin tercihi Türk gıda ürünleri oldu

Türk lezzetlerinin Uzakdoğu pazarında ihracatını arttırmak amacıyla Ege İhracatçı Birlikleri tarafından yürütülen “Türk Gıda Ürünlerinin Japonya ve Güney Kore Pazarlarında Tanıtılmasına Yönelik Turquality Projesi” Türk gıda ürünlerinin Japonya ve Güney Kore’ye ihracatını yüzde 36’lık artışla 115 milyon dolardan, 156 milyon dolara taşıdı. 

Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle Türk gıda ürünlerinin Uzakdoğu pazarında tanıtımını yaptıklarını belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Birol Celep, hem Japonya’da, hem de Güney Kore’de Türk gıda ürünlerinin pazar payını arttırmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi. 

Japonya ve Güney Kore’ye ihracatın yüzde 35’ini Egeli ihracatçılar yaptı

Turquality Projesi kapsamındaki ürünlerin Japonya’ya 2015 yılında ihracatının 93 milyon dolar seviyesinde olduğu bilgisini veren Celep, “Japonya’ya gıda ürünleri ihracatında 2018 yılı sonunda yüzde 27’lik artışla 118 milyon dolar ihracat rakamına ulaştık. Güney Kore’de ise; ihracatımız 22 milyon dolardan 38 milyon dolara çıktı. Güney Kore’ye ihracatımızı yüzde 73 geliştirdik. Japonya ve Güney Kore’ye yapılan gıda ürünleri ihracatının yüzde 35’ini oluşturan 55 milyon dolarlık kısmını Ege İhracatçı Birlikleri üyeleri gerçekleştirdi. Turquality Projemizin meyvelerini topluyoruz” şeklinde konuştu. 

“Türk Gıda Ürünlerinin Japonya ve Güney Kore Pazarlarında Tanıtılmasına Yönelik Turquality Projesi’nde Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin güçlerini birleştirdi. 

“Japonya’da 2 yıldır “Discover Turkish Food” isimli aktiviteler ile Turquality Projesi’ne hayat verdik” diyen Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Birol Celep, proje kapsamında Tokyo’da, Michelin Yıldızlı Şef Akihiko Murata’nın Türk gıda ürünleri ile Japon damak tadına uygun olarak geliştirdiği 5 farklı yemek tarifinin Tokyo basınından, bloggerlardan, otel yöneticilerinden, tedarikçilerden, ithalatçılardan ve market zinciri yöneticilerinden oluşan davetlilere ikram edildiği basın lansmanı ve tadım etkinliği ile gerçekleştirdiklerini kaydetti. Celep, Japonya’da Turquality Projesi kapsamında bir diğer etkinliklerinin ise; Japonya’nın ünlü şefi Chef Masayuki Okuda tarafından Türk gıda ürünleriyle Japon damak tadına uygun hazırlanan menülerle gerçekleştirdiğini aktardı. 

Foodex Fuarı’nda tadım etkinlikleri yapıldı

Japonya’nın en büyük gıda fuarı olan ve Türkiye Milli Katılım Organizasyonu Ege İhracatçı Birlikleri tarafından uzun yıllardır başarıyla gerçekleştirilen Foodex Japon Gıda Fuarı ile Turquality Projesi’nin etkinliklerini birleştirdiklerini ve güzel bir sinerji ortaya çıktığını dile getiren Celep, Japonya tüketicisi için kaliteli ürün temininin şart olduğunu, bu çerçevede organik ürün ihracatının önem kazandığını, organik ürün potansiyelimiz, Japonya’nın 80 milyar dolarlık gıda ithalatı ile Japon halkının alım gücü dikkate alındığında bu pazarın çok önemli olduğunu vurguladı. 2017 ve 2018 yıllarında Mart ayında Foodex Fuarı ile eş zamanlı olarak Türkiye’nin Tokyo Büyükelçiliği ev sahipliğinde Tadım etkinlikleri düzenlediklerini, tadım etkinliklerine Japon kamu temsilcileri, fuar katılımcısı Türk firmaları, ithalatçılar, basın mensupları, bloggerlardan oluşan yaklaşık 300 davetliye Türk gıda ürünleriyle hazırlanan Japon damak tadına uygun menüler ikram ettiklerini kaydetti.

COOKPAD’te Türk Mutfağı kuruldu

Türk gıda ürünlerinin Japonya’da tanıtılması amacıyla, Japonya’nın en büyük yemek tarifi sitesi COOKPAD’te Türk gıda ürünleriyle hazırlanan Japon damak tadına uygun tariflerin yer aldığı “Türk Mutfağı” açıldı. Burada, bulgurlu dolmadan, kuru domates salatasına, mercimek çorbasından aşureye kadar birbirinden farklı 40 yemek tarifinin yapılışı Japonca anlatıldı. Ayrıca, Türk gıda ürünlerinin besin değerleri ve sağlığa faydalarına değinildi. 

Japonya faaliyet gösteren www.discoverturkishfood.com isimli web sitesi, “Discover Turkish Food” uzantılı, Facebook, Instagram ve Twitter sosyal medya hesapları 2016 yılı Mart ayından bu yana yayında. Japonca olan web sitesinde yemek tarifleri yanında, Türk gıda ürünlerine ilişkin bilgiler, üretim bölgeleri, ürünlerin sağlığa faydaları, kullanım alanları gibi bilgilere yer veriliyor.


Etiketler: Ege İhracatçılar Birliği çalışmaları Ege İhracatçı Birlikleri Türk Gıda Ürünlerinin Japonya ve Güney Kore Pazarlarında Tanıtılması Projesi Foodex Fuarı Turquality Projesi

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

Şekerbank’tan yeni yıla özel günde 8 TL’ den başlayan taksitlerle kredi kampanyası

Şekerbank, yeni yıla sayılı günler kala bireysel müşterilerine özel kampanya sunuyor. Banka, kampanya kapsamında günde 8 TL’den başlayan taksit seçeneklerinin yanı sıra 3 ay taksit erteleme imkânı da sunuyor.

Şekerbank, bireysel müşterilerinin yeni yıl öncesi her t&uu...

Rusya ve Türkiye milli para kullanımını artıracak

Rusya Maliye Bakanlığı, Türkiye ile ulusal para birimleriyle ticaret konusunda anlaşma imzalandığını açıkladı. Rusya Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye ile Rusya arasındaki ticarette ulusal para birimlerinin kullanımına yönelik 4 Ekim'de anlaşma imzalandığı belirtildi.
A&cced...

Kapanmış bir havalimanından izlenimler: Havalimanındaki hayalet

İstanbul Havalimanı'nın açılmasıyla Atatürk Havalimanı kapandı. Atatürk Havalimanı'nın işletmecisi TAV, sözleşmenin sona ermesine 1 yıl 8 ay kala havalimanından çıkarken Fatih Altaylı sessizliğe gömülen Atatürk Havalimanı'nın son durumunu inceledi, TAV CEO'su Sani Şener'den...