İSTANBUL'da ıspanaktan zehirlenme ÅŸikayetiyle vatandaÅŸlar hastanelere baÅŸvurmaya devam ediyor. İstanbul İl Tarım ve Orman MüdürlüÄŸü’nden yapılan son dakika açıklamasında “Zehirlenmeye ıspanaklara karışan yabancı otların neden olduÄŸu analizlerle ortaya çıkmıştır” ifadelerini kullandı.
İlk olarak Esenyurt'ta ortaya çıkan ve İstanbul'un bir çok noktasında görülen zehirlenme vakalarının sayısı İl SaÄŸlık MüdürlüÄŸü'nün öÄŸle saatlerinde yaptığı açıklamada 44 olarak açıklanmıştı. Ancak zehirlenme ÅŸikayeti ile hastanelere baÅŸ vuranların sayısı artmaya devam ediyor.
HASTA YAKINLARI YAÅžANANLARI ANLATTI
Okmeydanı EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi'nde tedavi altına alınan Ahmet Gül'ün oÄŸlu Sami Gül, iÅŸ yerinde piÅŸirilen ıspanağı yiyen 8 kiÅŸinin zehirlendiÄŸini belirterek, "Çok net bilgi sahibi olmamakla birlikte, 3-4 saat önceydi. Telefon alıyoruz kardeÅŸimden, babam ve diÄŸer kardeÅŸim, 4 kardeÅŸiz biz zaten. Zehirlendiklerini, hastaneye geldiklerini söylediler. Ispanak yemiÅŸler diye biliyoruz. Ispanağın yanında bir sebze yada ot varmış. Adını da tam telaffuz edemiyorum. Marketten alışveriÅŸ yapıyorlar. Ispanak alıyorlar. Getiriyorlar, bir kaç saat sonra piÅŸiriyorlar. 8 kiÅŸi yiyorlar. Çapa'da da var ÅŸu anda. Sarıgazi diye duydum. Bir kaç hastanede var. Ama ilk gittikleri yer Haseki Hastanesi. Oradan farklı hastanelere göndermiÅŸler. İşyerinden 8 kiÅŸi, ıspanak zehirlenmesi yaşıyor. Buradakiler, birisi babam birisi kardeÅŸim. Biraz önce kardeÅŸimle konuÅŸtum. Normal deÄŸil ama normale doÄŸru gidiyor. Babamın durumu ciddi zannediyorum. Çünkü kırmızı bölge dedikleri bir yer var. YoÄŸun bakım herhalde dereceleri var. Åžu an müÅŸahede altında kendinde deÄŸil" dedi.
İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜÄžÜ: ISPANAK İÇERİSİNDE YABANCI OT TESPİT EDİLDİ
İSTANBUL İl Tarım ve Orman MüdürlüÄŸü, "Zehirlenmeye ıspanaklara karışan yabancı otların neden olduÄŸu analizlerle ortaya çıkmıştır" açıklamasında bulundu.
"YOĞUN MİKTARDA ATROPİN VE SCOPALAMİN MADDESİ TESPİT EDİLMİŞTİR"
Ispanak zehirlediÄŸi iddiaları üzerine İstanbul İl Tarım ve Orman MüdürlüÄŸü yazılı açıklama yaptı.
Açıklama ÅŸu ÅŸekilde:
"İl MüdürlüÄŸümüze, İstanbul Halk SaÄŸlığı MüdürlüÄŸü'nden 02.11.2019 tarihinde yapılan ihbarda ıspanak tüketimi sonrası zehirlenme olduÄŸu bildirilmiÅŸtir. Zehirlenme ÅŸüphesi ile saÄŸlık kuruluÅŸlarına baÅŸvuru yapanların ürün satın aldıkları ilimizde, faaliyet gösteren satış noktalarından analiz yapılmak üzere taze ıspanak, evlerden ise piÅŸmiÅŸ ıspanak yemeÄŸi numunesi alınmıştır.
Alınan numunelerin ileri tetkik sonuçlarında ıspanak içerisinde tespit edilen yabancı ottan kaynaklı yoÄŸun miktarda atropin ve scopalamin maddesi tespit edilmiÅŸtir"
"YABANCI OTLAR AYIRT EDİLMELİ"
"Zehirlenmeye ıspanaklara karışan patlıcangiller familyasından, atropin ve scopalamin içeren yabancı otların neden olduÄŸu yapılan analizlerle ortaya çıktığı görülmüÅŸtür. İl MüdürlüÄŸümüze ulaÅŸan tüm ihbarlar deÄŸerlendirilmekte, konuyla ilgili deÄŸiÅŸik ilçelerimizden saÄŸlık kuruluÅŸlarına baÅŸvuranların ıspanak satın aldıkları iÅŸletmeler, resmi kontrole tabi tutulmakta, numune alınmakta ve alınan numuneler laboratuvarlara gönderilmektedir. Halkımızın tüketecekleri tüm gıdaları olduÄŸu gibi, yeÅŸil sebzeleri de dikkatlice kontrol ederek, yabancı otları ayırt etmeli ve çok iyi ÅŸekilde temizledikten sonra tüketmeleri gerekmektedir"
0 Yorum