FİNİKE’DEKİ 14 YENİ MERMER OCAĞI TBMM GÜNDEMİNDE
CHP’Lİ BUDAK: “DOĞAYI KATLETMEK GELECEĞİMİZİ YOK ETMEKTİR”
CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Antalya’nın Finike ilçesinde 14 yeni mermer ocağının daha açılacağı yönündeki iddiaları TBMM gündemine taşıdı. Antalya’nın en önemli sorunlarından biri olan maden ocaklarının Antalya’nın doğal güzelliklerini, su kaynaklarını ve tarım arazilerini adeta katlettiğini ifade eden Budak, “Bu iktidar memleketin ağacını, yeşilini, suyunu, bütün doğal güzelliklerini gözünü kırpmadan mahvediyor. Oysaki doğayı katletmek aslında geleceğimizi kendi ellerimizle yok etmektir” dedi.
Budak, Finike’de 14 yeni mermer ocağı açılmasıyla ilgili bölge halkının gösterdiği tepkiyi TBMM gündemine taşıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren Budak, bölgede yaklaşık 2,5 yıl önce yaşadıkları evde öldürülen Ali Ulvi-Aysin Büyüknohutçu çifti ile bölge halkının yürüttükleri hukuk mücadelesi sonucunda bir ocağın mahkeme kararıyla kapandığını, diğerlerine ilişkin hukuki sürecin ise devam ettiğini hatırlattı. Çetin Osman Budak şu ifadelere yer verdi:
“Biz her gün yeni bir doğa katliamına dur demenin yürek acısını yaşarken, onlar doğayı katletmekten bir türlü vazgeçmediler. Bu iktidar 17 yıldır memleketin ağacını, yeşilini, suyunu, bütün doğal güzelliklerini gözünü kıpmadan mahvetti ve mahvetmeye de devam ediyor. Son örnek Antalya Finike’den geldi. Bölge halkı oraya yapılaması planlanan bir mermer ocağına bile karşı çıkarken, 14 mermer ocağı birden açılacağı haberinin şokunu yaşıyor. Gökbük, Arif, Yeşilköy, Yazır, Çamlıbel ve Ernez mahalle muhtarları ile bölge halkı mermer ocaklarının açılmasına karşı olduklarını, ÇED süreciyle ilgili bilgilendirme toplantılarının yapılmadığını, mermer ocaklarının sedir ve kızılçam ormanları ile doğal eko sisteme telafisi imkansız zarar vereceğini söylüyor ve bu ocakları kesinlikle istemediklerini belirtiyorlar. Mermer ocaklarının toz ve atıkları, tarıma özellikle de ‘Yazır üzümü’ yetiştiriciliğine ciddi zarar verecek, kırsal turizmin önünü kesecek. Bir an önce bu yanlıştan geri dönülmesi ve bölge halkının sesine kulak verilmesi gerekmektedir.”
Önergede şu sorulara yer verildi:
“Antalya’nın Finike ilçesinde 14 ayrı maden ocağı açılacağı iddiaları doğru mudur? Bahsi geçen mermer ocaklarını işletecek firmalar hangileridir? Bu firmalar hangi tarihten itibaren bu alanda faaliyet göstermektedir? Mermer ocaklarına ilişkin ÇED süreciyle ilgili bilgilendirme toplantıları yapılmış mıdır? Yapıldıysa hangi tarihlerde yapılmıştır? Sedir ve kızılçam ormanlarıyla kaplı bölgede ekoturizme yönelik hazırlıklar yapılırken, mermer ocaklarının faaliyete geçmesiyle yaşanacak çevre ve doğal yaşam zararı nasıl önlenecektir? Mermer ocaklarının açılmaması için Gökbük, Arif, Yeşilköy, Yazır, Çamlıbel, Ernez mahalle muhtarının ve mahalle halkının tepkisine karşın mermer ocaklarının faaliyete geçmesine izin verilecek midir?”
0 Yorum