loader
CHP’Lİ BUDAK, SİDE ANTİK TİYATROSUNA YAPILAN PREFABRİK YAPILARI TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI

CHP’Lİ BUDAK, SİDE ANTİK TİYATROSUNA YAPILAN PREFABRİK YAPILARI TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI

“TARİHİ DOKUYU BOZMAYA KİMSENİN HAKKI YOK”

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Antalya’daki Side Antik Tiyatrosu içine yapılan iki prefabrik yapı ile 60 metrelik atık su gider borusunun tarihi eserler üzerinden uzatılıp kanalizasyon hattına bağlanmasını TBMM gündemine taşıdı. Budak, “Söz konusu yapıların Antalya Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulunun kararı sonucunda yapıldığı iddia ediliyor. Eğer bu doğruysa 1’inci derecede arkeolojik sit alanı üzerinde böyle sakil bir görüntüye nasıl izin verilmiştir?” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Budak, şunları söyledi:

“Roma döneminden kalan Side Antik Tiyatroya içinde çocuk bakım ve mescit alanı ile tuvalet olan ahşap kaplama iki prefabrik yapı yerleştirildiği, tuvalete ait atık su gider borusunun ise tarihi eserler üzerinden yaklaşık 60 metre uzatılarak kanalizasyon hattına bağlandığı haberleri basına yansımıştır.

“BİR AN ÖNCE KALDIRILSIN”

Söz konusu uygulamanın Antalya Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulunun 23 Mayıs tarihli toplantısında çıkan olumlu kararının ardından Müze Uygulamaları Daire Başkanlığı Örenyerleri Şube Müdürlüğü'nce koordine edildiği de iddia edilmektedir. Eğer bu doğruysa 1’inci derecede arkeolojik sit alanı üzerinde böyle sakil bir görüntüye nasıl izin verilmiştir? Bu kadar kıymetli ve özel tarihi dokuyu bozmaya kimsenin hakkı yoktur. Bir an önce bu prefabrik yapının kaldırılmasını ve tarihe yapılan bu ayıptan geri dönülmesini istiyoruz.”

Budak, önergede şu sorulara yer verdi:

“Side Antik Tiyatrosunda yapılan biri çocuk bakım ve mescit ünitesi, diğeri de tuvalet olarak kullanılan iki ahşap kaplama prefabrik yapı ve tamamı dışarıda olan 60 metrelik atık gider boru hattıyla ilgili uygulamanın Antalya Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulunun ‘olumlu’ kararı sonucunda yapıldığı iddiaları doğru mudur? Antalya Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu iddia edilen kararı alırken hangi kriterlere göre ve hangi çerçevede izin vermiştir? Antalya Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu karar öncesinde bir ön inceleme yapmış mıdır? Yaptıysa konuya ilişkin raporu bulunmakta mıdır? Prefabrik yapılar ve atık gider borusunun oluşturduğu görüntü tarihi dokuya uygun mudur? Antalya Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu yapının son halini incelemiş midir? 1’inci derecede arkeolojik sit alanında yapılan bu uygulamaya ilişkin Bakanlığınız bir inceleme yapacak mıdır?”


Etiketler: ÇETİN OSMAN BUDAK SİDE ANTALYA TBMM TÜRKİYE TARİH

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

Murat Yetkin: Türkiye’de siyaset yeni bir dönemeçte

Murat Yetkin

Seçimlerin üzerinden 17 gün geçtikten sonra İstanbul İl Seçim Kurulu'nun Büyükşehir Belediye Başkanlığını CHP adayı Ekrem İmamoğlu’nun kazandığına dair mazbatayı teslim etti. İmamoğlu artık göreve başlayabilir.

Bu aşamadan sonra Y&...

İngiliz The Guardian: Sedat Peker’in videoları Erdoğan’ı hedefliyor

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden The Guardian, son dönemde gündem olan Sedat Peker'in videoları ile ilgili kapsamlı bir haber yaptı. Gazetenin Türkiye muhabiri, "Peker'in zamanlaması, partisinin ekonomik krizi ve pandemiyi yönetememekle eleştirilen Erdoğan için yıkıcı oldu" yorumunu y...

İMAMOĞLU TERKOS GÖLÜ’NDE İNCELEMELERDE BULUNDU

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, önce Kanal İstanbul projesinin en kritik noktasında yer alan Terkos Gölü ve çevresinde incelemelerde bulundu, sonra Karadeniz’in hırçın dalgaları önünde kameraların karşısına geçti. Dünyanın su savaşları verilebilecek bir noktaya doğru ilerlediği saptam...