loader
3,5 Metre Boyunda ve Yarım Ton Ağırlığında Bir Kuşun Fosilleri Bulundu

3,5 Metre Boyunda ve Yarım Ton Ağırlığında Bir Kuşun Fosilleri Bulundu

Kırım’da bir mağarada yapılan çalışmalarda, yaklaşık olarak 3,5 metre boyunda ve tahminen 500 kilogram ağırlığında bir antik kuşun fosilleri bulundu.

Antik çağlarda genel olarak her şey daha büyük ve daha vahşiydi. Bazı böcekler, timsah boyundaydı. Doğada gördüğümüz neredeyse her canlı daha büyüktü. Yeni ortaya çıkan fosillere göre kuşlar için de bu durumun bir istisnası bulunmuyor.

Kırım’da bir mağarada yapılan keşiflerde paleontologlar, gezegenimizde yaşamış olan en büyük kuşlardan birini keşfetti. Bundan yaklaşık 1,5 ila 2 milyon yıl kadar önce yaşadığı düşünülen Pachystrutho dmanisensis adlı bu kuş türü oldukça iriydi. En az 3,5 metre boyundaki bu canlı, 450 kilo ağırlığa erişebiliyordu. Yaşadığı süre zarfında var olan en büyük kuş türlerinden biriydi.

Araştırmanın başındaki isim olan Nikita Zelenov, buldukları kuşun neredeyse kutup ayıları kadar büyük olduğunu söyledi. Araştırmacı, ilk olarak buldukları kemiğin başka bir türe ait olduğunu düşünmüş zira Avrupa’da bu kadar büyük bir kuş hiç görülmemişti.

Görünüş olarak modern devekuşlarına benzeyen bu hayvan, fil kuşundan çok daha hızlı koşabiliyordu. Muhtemelen bu hız, bu canlının hayatta kalmasına da yardımcı oluyordu. Yapılan çalışmalarda çakal, çita gibi hayvanların kemikleri de bulundu.

Araştırmada esas dikkat çekici olan ise kemiklerin yeri oldu. Şimdiye kadar bu türden kuşlar yalnızca güney yarımkürede karşımıza çıkıyordu. Moa kuşu Yeni Zelanda’da, fil kuşu Madagaskar’da yaşıyordu. Kırım’da bu fosillerin bulunması, vahşi dev kuşların sanılandan daha yaygın olduğunu gösteriyor. 

Benzer kemikler daha önce Gürcistan’da da bulunmuştu. O kemikler daha eskiydi. Yani bu kuşlar Avrupa’ya Güney Kafkasya ve Türkiye üzerinden göçmüş olabilir. Bu canlılar o dönemde yaşayan insanlar tarafından tüyleri, etleri ve kemikleri için avlanmış olabilir.

Araştırma, Journal of Vertebrate Paleontology dergisinde yayımlandı.

KAYNAK: WEBTEKNO.COM

 

Bu haberi kaynağından okumak için lütfen linke tıklayınız; https://www.webtekno.com/3-5-metre-boyunda-ve-yarim-ton-agirliginda-bir-kusun-fosilleri-bulundu-h71327.html


Etiketler: kuş paleontoloji fosil kırım

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

ABD’den Türkiye’ye bir iyi bir kötü haber

ABD'de gündem Türkiye ile ticaret... ABD Başkanı Donald Trump, ABD'nin Türkiye'den yaptığı çelik ithalatına uyguladığı yüzde 50 oranındaki gümrük vergisinin yüzde 25'e indirildiğini açıkladı. Fakat bu açıklamadan kısa bir süre sonra Türkiye'ye ABD ile tica...

ABD’de küçük uçak düştü Fox 8 muhabiri hayatını kaybetti

ABD’de bir küçük uçak düşerken, kazada pilotla beraber Fox 8 haber kanalı muhabiri Nancy Parker hayatını kaybetti.

Uçak, New Orleans'taki Lakefront Havaalanı'nda düştü. Uçağın içerisinde o sırada çekim yapan ABD haber kanalı Fox 8 muhabiri Nancy Parker (53...

Yolcular 2019 Emirates’i İki Ödüle Layık Gördü

Emirates, prestijli 2019 ULTRA ödüllerinde “Dünyanın En İyi Havayolu” ve “En İyi First Class” ödüllerinin sahibi oldu. The Telegraph gazetesinin lüks seyahat dergisi Ultratravel UK ve Ultratravel Middle East’in binlerce okuyucusunun oy verdiği öd&uu...