loader
Sonbaharda beslenme

Sonbaharda beslenme

“Hastalıklarla savaşmak için beslenme çok önemli”

Sağlıklı ve dengeli beslenme hakkında tavsiyelerde bulunan Ertuğ, “Beslenmede en önemli öğe sebze ve meyveler, her renk ve çeşidi ile yeterli miktarda tüketilmesi gereken besinlerdir. Günlük beslenme alışkanlıkları ağırlıklı olarak, meyve ve sebzenin mevsime özel çeşitlerinden oluşmalıdır. Mevsim değişimine bağlı hastalık sürecine karşı vücut direncini güçlendirme özelliği bulunan sonbahar sebze ve meyvelerinde, mevsimine özel ve doğadaki gibi koyu sarı, kırmızı, yeşil ve turuncu renkler hakimdir. Bu birbirinden farklı ve eşsiz renkteki besinler, hastalıklarla savaşan fitokimyasallardan zengin özelliklere sahiptir” dedi.


“Sonbaharın meyve ve sebze zenginliğinden yararlanın”

Diyetisyen Ertuğ, sonbahar meyveleri arasında; üzüm çeşitleri, incir, mürdüm eriği, kızılcık, hünnap, böğürtlen, frambuaz, kuşburnu, elma, nar, armut, mandalina, portakal, greyfurt, muz, ayva, cennet hurması, kivi, muşmula ve kuşburnunun yer aldığını belirterek, "Sebzeleri ise; kereviz, yer elması, pırasa, beyaz lahana, kırmızı lahana, Brüksel lahanası, brokoli, karnabahar, ıspanak, şalgam, pancar, beyaz turp, siyah turp, kırmızı turp, havuç, balkabağı, tere, maydanoz, marul, biberiye, mantar, domates, patlıcan, taze fasulye, börülce, mısır, dolmalık biber, salatalık, acur, kabak, fesleğen, tere, pazı, roka, maydanozdur" diye konuştu.


İdrar yolu enfeksiyonlarına karşı kızılcık

Ertuğ, şöyle devam etti:

“Kızılcığın yüzde 10’u Eylül-Aralık ayları arasında taze olarak satılır. Geri kalan kısmı kurutulmuş veya meyve suyu olarak bulunabilmektedir. Kalori bakımından düşük, antioksidan açısından ise yüksek besin değeri ile özellikle kalp rahatsızlıkları, diş eti hastalıkları, ağız ve mide ülserleri, idrar yolu enfeksiyonlarında oldukça etkilidir. Elma, en güçlü antioksidanlardan biri olan flavonoidleri içerdiği için, kalp hastalıkları ve bazı kanser türlerine yakalanma riskini düşürür. Cilt sağlığına da olumlu etkisi vardır. Cildin yapısını onarır ve genç kalmayı sağlar. Ara öğünlerde tarçın ve yoğurtla beraber hafif tatlı niyetine tercih edilebilir.”


Etiketler: sağlık diyetisyen meyveyle beslenme

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

67.Dünya Cüzzam Günü

67.Dünya Cüzzam Günü


1 yıl önce Best Haber

Lepra hakkında, farkındalık yaratmak, toplumu hastalık hakkında bilgilendirmek için 1953 yılından beri Ocak ayının oğlu Pazar günü, bütün dünyada 'Cüzzam Günü' olarak anlanmıştır.

Türkiye'de lepra denince ilk akla gelen isim Prof. Dr. T...

Sağlık Bakanlığı, çalışanlar, hasta ve hasta yakınları için eğitim kitapçığı hazırladı. Şiddetin engellenmesi için doğru taktikler sıralandı.

Sağlıkta şiddet olaylarını en aza indirmek ve şiddet mağdurlarını sahiplenmek için 'Sağlıkta Şiddete Karşı Eylem Planı' hazırlayan Sağlık Bakanlığı, hasta yakınları ile sağlık çalışanları arasındaki iletişimi güçlendirmek için de taktikler belirledi.

Bu kapsamda hazırlanan k...

Kendi diş macununuzu kendiniz yapın

Kendi diş macununuzu kendiniz yapın


2 yıl önce Best Haber

EV YAPIMI DOĞAL DİŞ MACUNU

Diş Hekimi Pertev Kökdemir: “Ağzı tamamen sağlıklı olan kişiler kendi hazırladıkları diş macununu kullanabilirler.”
Piyasada satılan pek çok diş macunu çeşitli kimyasallar içeriyor. Diş Hekimi Pertev Kökdemir, bu durumda en doğru ve sağlıklı olanı...