loader
Sonbaharda beslenme

Sonbaharda beslenme

“Hastalıklarla savaşmak için beslenme çok önemli”

Sağlıklı ve dengeli beslenme hakkında tavsiyelerde bulunan Ertuğ, “Beslenmede en önemli öğe sebze ve meyveler, her renk ve çeşidi ile yeterli miktarda tüketilmesi gereken besinlerdir. Günlük beslenme alışkanlıkları ağırlıklı olarak, meyve ve sebzenin mevsime özel çeşitlerinden oluşmalıdır. Mevsim değişimine bağlı hastalık sürecine karşı vücut direncini güçlendirme özelliği bulunan sonbahar sebze ve meyvelerinde, mevsimine özel ve doğadaki gibi koyu sarı, kırmızı, yeşil ve turuncu renkler hakimdir. Bu birbirinden farklı ve eşsiz renkteki besinler, hastalıklarla savaşan fitokimyasallardan zengin özelliklere sahiptir” dedi.


“Sonbaharın meyve ve sebze zenginliğinden yararlanın”

Diyetisyen Ertuğ, sonbahar meyveleri arasında; üzüm çeşitleri, incir, mürdüm eriği, kızılcık, hünnap, böğürtlen, frambuaz, kuşburnu, elma, nar, armut, mandalina, portakal, greyfurt, muz, ayva, cennet hurması, kivi, muşmula ve kuşburnunun yer aldığını belirterek, "Sebzeleri ise; kereviz, yer elması, pırasa, beyaz lahana, kırmızı lahana, Brüksel lahanası, brokoli, karnabahar, ıspanak, şalgam, pancar, beyaz turp, siyah turp, kırmızı turp, havuç, balkabağı, tere, maydanoz, marul, biberiye, mantar, domates, patlıcan, taze fasulye, börülce, mısır, dolmalık biber, salatalık, acur, kabak, fesleğen, tere, pazı, roka, maydanozdur" diye konuştu.


İdrar yolu enfeksiyonlarına karşı kızılcık

Ertuğ, şöyle devam etti:

“Kızılcığın yüzde 10’u Eylül-Aralık ayları arasında taze olarak satılır. Geri kalan kısmı kurutulmuş veya meyve suyu olarak bulunabilmektedir. Kalori bakımından düşük, antioksidan açısından ise yüksek besin değeri ile özellikle kalp rahatsızlıkları, diş eti hastalıkları, ağız ve mide ülserleri, idrar yolu enfeksiyonlarında oldukça etkilidir. Elma, en güçlü antioksidanlardan biri olan flavonoidleri içerdiği için, kalp hastalıkları ve bazı kanser türlerine yakalanma riskini düşürür. Cilt sağlığına da olumlu etkisi vardır. Cildin yapısını onarır ve genç kalmayı sağlar. Ara öğünlerde tarçın ve yoğurtla beraber hafif tatlı niyetine tercih edilebilir.”


Etiketler: sağlık diyetisyen meyveyle beslenme

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

Geçici dövmenin olumsuz yan etkisi kalıcı olabilir! (Hint kınasına dikkat!)

Geçici dövmelerin alerjik reaksiyona, enfeksiyon hastalıklarına, geçici tüylenmeye ve kalıcı izlere neden olabildiğini söyleyen Türk Dermatoloji Derneği üyesi Doç. Dr. Pelin Kartal, özellikle Hint kınası vurgusu yaptı.

Türk Dermatoloji Derneği üyesi Doç....

Bitter çikolata ve nar ile kışı kilo almadan mutlu geçirin

Soğuk kış aylarında en sık görülen grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmak için öncelikle beslenmeye dikkat etmek gerekiyor. Beslenme düzenine dikkat edildiği sürece hastalıkları daha kolay atlatmak mümkün. Batıgöz Sağlık Grubu’ndan Diyetisyen Büşra Kaya, kışın bağ�...

Sağlık Bakanlığından 'ilaç erişimi' iddialarına açıklama

Sağlık Bakanlığından, yapılan yazılı açıklamada, bir televizyon kanalında yayınlanan haberde, "İthal ilaçlar neden piyasada bulunamıyor?" sorusunun gündeme getirildiği belirtildi. 

İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu bünyesinde bulunan ilaçların İlaç Takip Sitemi üzerinden...