Diş eti renginiz sağlığınızı ele veriyor
‘SaÄŸlıklı diÅŸ eti ne renk olmalı?’ sorusunun yanıtını çoÄŸumuz merak ederiz. Ağız, DiÅŸ ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer, saÄŸlıklı diÅŸ etinin diÅŸlere sıkıca tutunmuÅŸ ve gülkurusu, pembe renkte olduÄŸunu söyledi
DiÅŸ eti kanaması, diÅŸ eti hastalığınız olduÄŸunu gösterir. SaÄŸlıklı diÅŸ eti ise kanamaz, diÅŸlere sıkıca tutunmuÅŸtur ve gülkurusu, pembe renktedir. Genellikle insanın ten rengiyle uyum içinde bulunan diÅŸ eti rengindeki deÄŸiÅŸiklikler, zaman zaman hastalık belirtisi de olabiliyor. Ağız, DiÅŸ ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer, diÅŸ etleri hakkında bilgiler verdi…
SAĞLIKLI DİŞ ETLERİ NASIL OLMALI?
* Gülkurusu, pembe renktedir.
* Sıkıdır, dişlere sıkıca tutunmuştur.
* Yüzeyi portakal kabuÄŸu gibi pürtüklüdür.
* Fırçalarken kanamaz.
* AÄŸrı ve ÅŸiÅŸlik gözlenmez.
DiÅŸ eti kanaması, diÅŸ eti hastalığınız olduÄŸunu gösterir. Bu hastalığın nedeni diÅŸ taşı (tartar) ve yoÄŸun plaktır. EÄŸer diÅŸ eti kanaması ÅŸikâyetiniz varsa mutlaka bir diÅŸ hekimine görünmeniz gerekir.
DİŞ TAŞI NEDİR, NASIL OLUŞUR?
DiÅŸler etkili bir ÅŸekilde fırçalanmadığında, alınan gıdalar diÅŸler üzerinde birikir. İlk baÅŸlarda yumuÅŸak olan bu birikintiler, tükürük içerisindeki kalsiyumun çökmesiyle taÅŸlaşır. DiÅŸ taşı ya da tartar dediÄŸimiz bu birikintiler, yoÄŸun bakteri içerir ve sertleÅŸtiÄŸi için fırçalamayla çıkmaz.
DİŞ TAŞLARI TEMİZLENMEZSE NELER OLUR?
DiÅŸ taÅŸları ya da tartar yoÄŸun bakteri barındırır. Bu bakteriler diÅŸ eti içine nüfuz ederek diÅŸ eti hastalığına neden olur. İlk önce diÅŸ etinde ÅŸiÅŸlik ve kanama görülür. Tartar temizlenmediÄŸinde, hastalık diÅŸi çevreleyen kemiÄŸe yayılır. Eriyen kemikle beraber diÅŸ eti çekilir ve diÅŸ eti çekilmesi, diÅŸin sallanıp kaybedilmesine kadar ilerler.
0 Yorum