İşte bilimsel gerçekler….
Dünyada her yıl yaklaşık 570 bin kadın Human Pappiloma Virüsü’nun sorumlu tutulduÄŸu rahim aÄŸzı kanserine yakalanıyor ve bu kadınların yarısı hayatını kaybediyor. Bunun nedeni ise bu kanserin erken dönemlerinde pek fazla ÅŸikayet oluÅŸturmaması. Aslında rahim aÄŸzı kanserinin yüzde 90’ı erken dönemlerinde, hatta henüz hücre deÄŸiÅŸimlerinin olduÄŸu süreçte yakalanabiliyor ve bu sayede de tedavi imkanı doÄŸuyor. Ancak rahim aÄŸzı kanseri, toplumda doÄŸru sanılan yanlış bilgiler nedeniyle erken teÅŸhis edilemeyebiliyor, bu yüzden de tedavi gecikilebiliyor. Peki toplumda kulaktan kulaÄŸa yayılan yanlış bilgiler neler? Acıbadem Fulya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve DoÄŸum / Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen rahim aÄŸzı kanseri hakkında doÄŸru sanılan yanlış bilgileri anlattı, önemli uyarılarda bulundu.
YANLIÅž: Tüm HPV enfeksiyonları kanser açısından risk oluÅŸturuyor.
DOÄžRUSU: Genital bölgeye bulaÅŸan Human Paplilloma Virüsü (HPV), kansere yol açmadaki rollerine göre, ‘yüksek riskli’ ve ‘düÅŸük riskli’ olarak iki gruba ayrılıyor. DüÅŸük riskli olanlar genital bölgede siÄŸil yapabiliyor, ancak çok nadir kansere yol açıyorlar. Tip 16 ve 18 en sık saptanan yüksek riskli HPV’leri oluÅŸturuyor. Yüksek riskli HPV ile oluÅŸan hücresel deÄŸiÅŸikliklerin bazıları 8-10 yıl içerisinde kansere dönüÅŸebiliyor. Prof. Dr. Hüsnü Görgen hücresel deÄŸiÅŸimlerin tespit edilmesi için her kadının 21 yaşından itibaren 65 yaşına kadar, 3 yılda bir pap smear testi ve/veya HPV testi yaptırmasının yaÅŸamsal öneme sahip olduÄŸuna iÅŸaret ediyor.
YANLIÅž: HPV varsa mutlaka kanser geliÅŸir
DOÄžRUSU: Her HPV enfeksiyonu görülen kadında kanser geliÅŸecek diye endiÅŸelenmeye gerek yok. HPV’nin çoÄŸunu bağışıklık sistemi 2 yıl içerisinde temizliyor. Ancak dikkat! Sigara bağışıklık sistemini kötü etkiliyor, dolayısıyla bu zararlı alışkanlıktan mutlaka vazgeçmek gerekiyor.
YANLIÅž: Pap smear testinde ‘anormal hücre’ görülmesi kanser demektir
DOÄžRUSU: Pap smear testinde anormal hücre görülmesi kanser anlamına gelmiyor. Anormal hücrelerin bazıları ilerde kansere dönüÅŸebiliyor. Bu nedenle hastanın incelenmesi ve takibi gerekiyor.
YANLIŞ: Aşı yaptırırsam rahim ağzı kanser olmam
DOÄžRUSU: Rahim aÄŸzı kanserinden korunmada HPV aşısı önemli bir role sahip. HPV aşısının baÅŸlıca amacı rahim aÄŸzı kanserinden, ikinci amacı ise genital siÄŸillerden korumak. Aşı 11-12 yaşında kız ve erkek çocuklara öneriliyor. 9 yaşından 26 yaşına kadar yapılabiliyor. Ancak aşı belli sayıdaki HPV tipine karşı yapılıyor, tüm HPV tiplerini kapsamıyor. Dolayısıyla aşı yapılsa da smear tarama testlerine devam etmek gerekiyor.
YANLIŞ: Rahim ameliyatı olanlar da Pap smear testi yaptırmaya devam etmeliler
DOĞRUSU: Miyom ve kanama gibi nedenlerle rahim ameliyatı (histerektomi) olanlarda Pap smear testi yapılmasına gerek yok. Ancak kanser nedeniyle ameliyat sonrasında smear takibi gerekiyor.
YANLIŞ: Rahim ağzı kanseri sinsi ilerler, erken teşhisi zordur
DOÄžRUSU: Rahim aÄŸzı kanserinin geliÅŸme süresi uzun oluyor. Öyle ki hücrelerdeki deÄŸiÅŸiklik 8-10 yıl sonra kansere dönüÅŸebiliyor. Dolayısıyla kanser öncesi deÄŸiÅŸiklikler tarama testleri ile tespit edilip kanser geliÅŸmeden önlem alınabiliyor.
YANLIŞ: Rahim ağzı kanseri sonrası hamile kalınmaz
DOÄžRUSU: Kadın Hastalıkları ve DoÄŸum/ Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen erken dönemde yakalanan rahim aÄŸzı kanserlerinde, doÄŸurganlığı koruyucu tedavilerle hamile kalınabildiÄŸini vurgulayarak, “Ancak bu tedavi yöntemi erken dönemde yakalanan rahim aÄŸzı kanseri için geçerli oluyor” diyor.
0 Yorum