loader
Dışarıdaki yemekte zararlı kimyasal tehlikesi

Dışarıdaki yemekte zararlı kimyasal tehlikesi

Dışarıda sıklıkla yemek yiyenler, zararlı kimyasal maddelere daha yüksek seviyede maruz kalıyor.
Medicaldaily internet sitesinde yayımlanan habere göre, Silent Spring Enstitüsündeki araştırmacıların, ABD Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Anketi'ne (NHANES) katılan 10 bin 100 kişinin verileri üzerinden yaptığı araştırma, dışarıda yemek yiyenlerin PFAS olarak da adlandırılan zararlı kimyasal maddelere daha fazla maruz kaldıklarını ortaya koydu.

Araştırma kapsamında katılımcılara, son bir gün, hafta ve yılda içinde yedikleri öğünler soruldu.

Kan tahlilleri yapılan katılımcılardan evde beslenenlerin kanlarında, dışarıda yemek yemeyi daha çok tercih eden bireylere oranla daha az seviyede kimyasal maddeye rastlandı.

Uzmanlar, evde hazırlanan yemeklerin restoranda hazırlananlardan daha sağlıklı olduğunu ve daha az PFAS içerdiğini kaydetti.

Restoranlarda bulunan gıdaların özellikle depolanma aşamasında bu zararlı kimyasallara yüksek düzeyde maruz kaldıkları belirtildi.

PFAS'ların kanser, üreme, tiroit sorunları ve düşük doğum ağırlığı gibi rahatsızlıklara yol açtığına vurgu yapıldı.

Araştırma ekibinden Laurel Schaider, PFAS'lar ve tüketilen yiyeceklerin hazırlandığı yerler arasındaki bağı ortaya koyan bir araştırmanın ilk kez yapıldığını ifade etti.

Paketlenerek depolanan gıda malzemelerinin BPA ve ftalat benzeri başka kimyasal maddeleri içerdiği de kaydediliyor.

Çalışmanın ayrıntıları "Environmental Health Perspectives" dergisinde yayımlandı.

 

KAYNAK: https://www.star.com.tr/saglik/disaridaki-yemekte-zararli-kimyasal-tehlikesi-haber-1486172/


Etiketler: PFAS KİMYASAL ABD SAĞLIK

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

ABD'li sağlık stratejisti

ABD'li sağlık stratejisti


6 yıl önce Best Haber

ABD'de ülke çapında obezite ve diyabet hastaları için uyguladığı programlarla tanınan halk sağlığı otoritesi, Herbalife Nutrition Beslenme Kurulu Başkanı Kent Bradley, FHN TALK Konferansı'nda beslenmede davranış değişikliği sağlamanın yollarını anlattı.

 

ABD'n...

​Kansere Bağlı Ölümlerin Üçte Biri Önlenebilir

Dünyada her yıl 9.6 milyon kişi kanser nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu rakamın HIV/AIDS, sıtma ve tüberküloza bağlı ölümlerin toplamından fazla olması kanserin ne kadar ciddi bir hastalık olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. 4 Şubat Dünya Kanser Günü vesilesiyle bu önemli hastalığa dair bilgil...

Diş Hekimliği Fakültesi’nden Ağız Kanserine Erken Teşhis

Akdeniz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde ağız içindeki kanserleşme eğilimi bulunan lezyonlar, erken evrede tespit edilerek tedavisi daha etkin bir şekilde yapılıyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre ağız kanserlerinin görülme sıklığının tüm ka...