loader
Dışarıdaki yemekte zararlı kimyasal tehlikesi

Dışarıdaki yemekte zararlı kimyasal tehlikesi

Dışarıda sıklıkla yemek yiyenler, zararlı kimyasal maddelere daha yüksek seviyede maruz kalıyor.
Medicaldaily internet sitesinde yayımlanan habere göre, Silent Spring Enstitüsündeki araştırmacıların, ABD Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Anketi'ne (NHANES) katılan 10 bin 100 kişinin verileri üzerinden yaptığı araştırma, dışarıda yemek yiyenlerin PFAS olarak da adlandırılan zararlı kimyasal maddelere daha fazla maruz kaldıklarını ortaya koydu.

Araştırma kapsamında katılımcılara, son bir gün, hafta ve yılda içinde yedikleri öğünler soruldu.

Kan tahlilleri yapılan katılımcılardan evde beslenenlerin kanlarında, dışarıda yemek yemeyi daha çok tercih eden bireylere oranla daha az seviyede kimyasal maddeye rastlandı.

Uzmanlar, evde hazırlanan yemeklerin restoranda hazırlananlardan daha sağlıklı olduğunu ve daha az PFAS içerdiğini kaydetti.

Restoranlarda bulunan gıdaların özellikle depolanma aşamasında bu zararlı kimyasallara yüksek düzeyde maruz kaldıkları belirtildi.

PFAS'ların kanser, üreme, tiroit sorunları ve düşük doğum ağırlığı gibi rahatsızlıklara yol açtığına vurgu yapıldı.

Araştırma ekibinden Laurel Schaider, PFAS'lar ve tüketilen yiyeceklerin hazırlandığı yerler arasındaki bağı ortaya koyan bir araştırmanın ilk kez yapıldığını ifade etti.

Paketlenerek depolanan gıda malzemelerinin BPA ve ftalat benzeri başka kimyasal maddeleri içerdiği de kaydediliyor.

Çalışmanın ayrıntıları "Environmental Health Perspectives" dergisinde yayımlandı.

 

KAYNAK: https://www.star.com.tr/saglik/disaridaki-yemekte-zararli-kimyasal-tehlikesi-haber-1486172/


Etiketler: PFAS KİMYASAL ABD SAĞLIK

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

Twitter CEO'su Jack Dorsey'in bir günü: 5'te buz banyosu, günde tek öğün yemek!

Sağlıklı yaşam üzerine program yapan bir podcast kanalına konuk olan Twitter CEO'su Jack Dorsey, sağlıklı kalabilmek ve işine odaklanabilmek için izlediği yöntemleri ve bir gününü anlattı. Sabah 5'te buz banyosu, işe 8 km yürüyerek gitmek, günde tek öğün yemek milyarder Jack Dor...

58 Yıldır o kalple yaşıyor

58 Yıldır o kalple yaşıyor


6 yıl önce Best Haber

Yıl 1962, henüz 14 yaşında olan Vildan Gümrükçü Seymen’in hayatta kalmak için tek çaresi vardı; kalp ameliyatı olmak. Ancak o dönemde, dünyada açık kalp ameliyatları daha yeni başlıyordu, çok az sayıda hastada denenmişti. Türkiye’de bu kararı vermek Vildan’...

ADET DÜZENSİZLİĞİNİN 8 ÖNEMLİ NEDENİ


Kadınların birbirleriyle hastalıkları üzerine sohbetlerinde çok sık söylenen “benim de öyle”ifadesi çoğunlukla rahatlatıcı bir etki yaratıyor ve sanki sorun önemsizmiş gibi algılanıyor. Ancak tehlike burada başlıyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzman�...