Geçen yıl yaÅŸanan kur ÅŸoku ve ekonomik kriz nedeniyle Forbes milyarderler listesine giren Türk milyarderlerin serveti 64.7 milyar dolardan 43.1 milyar dolara indi. Listede yer alan milyarder sayısı da 36’dan 25’e düÅŸtü.
2018 AÄŸustos ayında yaÅŸanan kur ÅŸoku sadece alım gücünün azalmasına yol açmadı. Aynı zamanda dünya zenginler listesindeki Türk milyarderlerin servetinin erimesine de neden oldu. Ekonomi dergisi Forbes tarafından her yıl mart ayında açıklanan ‘milyarderler listesi'nde yer alan Türk milyarderinin sayısı 36'dan 25'e inerken, toplam servetleri yüzde 33.3 azalışla 64.7 milyar dolardan 43.1 milyar dolara geriledi. Kur ÅŸoku dolayısıyla servetleri dolar karşısında eriyen milyarderler son bir yılda ekonomik krizden de etkilendi. Büyük ÅŸirketler dahil birçok firmanın mali desteÄŸe ihtiyaç duyması ve kredilerini yeniden yapılandırmaları, milyarderlerin kiÅŸisel servetlerine de yansıdı.
BORÇ YAPILANDIRDILAR
2 bin 153 kiÅŸinin bulunduÄŸu listede her gün güncellenen veriler Türk milyarderlerinin birçoÄŸunun servetinin ciddi ölçüde azaldığını gösteriyor. İnÅŸaat sektöründeki daralmayla birlikte, geçen yıl listede 546'ncı sırada bulunan Rönesans Holding'in patronu Erman Ilıcak'ın serveti son bir yılda 4 milyar dolardan 3.8 milyar dolara geriledi. En son nisan ayında 8.5 milyar dolarlık borcunun 6.5 milyar dolarını yapılandıran Yıldız Holding'in Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Murat Ülker'in servetinde de 1.1 milyar dolarlık bir erime dikkat çekiyor. Ülker'in geçen yılki listede 4.8 milyar dolar olan serveti ÅŸu anda 3.7 milyar dolara inmiÅŸ durumda. Milyarderler listesinde geçen yıl üçüncü sırada bulunan Fiba Holding Onursal BaÅŸkanı Hüsnü ÖzyeÄŸin'in serveti de 2.9 milyar dolardan 2.1 milyar dolara indi.BAZILARI LİSTEDEN ÇIKTI
2.1 milyar dolarlık servetiyle geçen yıl listeye dördüncü sıradan giriÅŸ yapan Osman Kibar ise bu yıl listede yok. ABD'de faaliyet gösteren biyoteknoloji ÅŸirketi Samumed kurucusu ve CEO'su Kibar'ın yerini bu yıl Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Semahat Arsel almış durumda. Ancak Arsel'in serveti de TL'deki deÄŸer kaybı nedeniyle 2.6 milyar dolardan 2 milyar dolara indi. DoÄŸuÅŸ Holding Yönetim Kurulu BaÅŸkanı ve CEO'su Ferit Åžahenk ise serveti 2.4 milyar dolardan 2 milyar dolara inmesine raÄŸmen listedeki yerini korumayı baÅŸarmış görünüyor. DoÄŸuÅŸ Holding, 18 Nisan'da kredilerini yeniden yapılandırdığını açıklamıştı. Tutar halkında bilgi verilmezken DoÄŸuÅŸ Holding'in 2018 sonu bilançosuna göre 27.8 milyar lira tutarında banka kredisi bulunuyordu. Kredilerin yüzde 86'sı dolar ve Euro cinsi kredilerden oluÅŸuyordu.
25 kişi arasında sadece 6 kişi servetini artırdı
Türk milyarderler listesinde yer alan 25 milyarder arasında servetini artıran kiÅŸi sayısı 6 oldu. Türk milyarderler listesinde 5'inci sırada bulunan Çalık Holding Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Ahmet Çalık, 7 ayda 1.6 milyar dolardan 1.9 milyar dolara çıkararak servetini en çok artıran milyarder oldu. Akıllı ev sistemleri ÅŸirketi Comodo'nun kurucusu Melih AbdulhayoÄŸlu da servetini 200 milyon dolar artırmayı baÅŸaran Türk milyarderleri arasında. 13. sırada bulunan Ciner Grubu BaÅŸkanı Turgay Ciner servetini 100 milyon dolar daha artırarak 1.5 milyar dolardan 1.6 milyar dolara çıkardı. 18. sırada yer alan MV Holding Onursal BaÅŸkanı Murat Vargı 1.2 milyar dolardan 1.3 milyar dolara, 19. sırada bulunan LC Waikiki CEO'su Mustafa Küçük 1.1 milyar dolardan 1.2 milyar dolara, 22. sıradaki MNG Åžirketler Grubu Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Mehmet Nazif Günal da 1 milyar dolardan 1.1 milyar dolara çıkarmayı baÅŸardı.
KAYNAK: https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/milyarderlerin-serveti-21-6-milyar-dolar-eridi-5410170/
0 Yorum