loader
Koltuklar erkeklerin!

Koltuklar erkeklerin!

Bugün 5 Aralık Kadın Hakları Günü Ama maalesef kadınlarımızın haklarını, siyasi mertebede savunan kadınların sayısı çok az..

Kadın elinin dokunduğu her yer daha da güzelleşip aydınlanırken, bizler kadınlarımızın haklarını savunmaktan ve onların kendi haklarını savunmasından neden aciz oluyoruz? Akdeniz Gerçek Gazetesi Yazarı Kubilay Eldemirci bugün özel haberinde bu konuya değindi. Kubilay Eldemirci’ nin kaleminden çıkan haberin detayları aşağıda;

 

Koltuklar erkeklerin!

 

Antalya, kadın seçilmiş ve atanmış bakımından sınıfta kaldı. 16 Milletvekili olan Antalya’da sadece 2 kadın milletvekili var. Büyükşehir ve ilçe belediyelerle toplam 20 belediyesi olan kentte hiç kadın belediye başkanı yok. Vali, vali yardımcısı ve kaymakamlar arasında kadın yok. Kamu müdürlerden 3’ü kadın, üniversitede 24 dekandan 4’ü kadın.

 

KADINLAR YOK DENECEK KADAR AZ!

5 Aralık Kadın Hakları Günü’nde Türkiye tablosu gibi Antalya tablosu da karanlık. 16 Milletvekilinin 2’si kadın, 24 fakültenin 4’ü kadın dekan tarafından yönetiliyor. 20 Belediyede, kadın belediye başkanı yok. Kadın vali, vali yardımcısı kaymakam olmayan Antalya’da müdürlüklerin ise sadece 3’ü kadın tarafından yönetiliyor. Siyasi partilerde de kadın il başkanı bulunmuyor.

 

TÖREN SAAT 11.00’DE

Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını kazandığı gün olan 5 Aralık Kadın Hakları Günü’nü yine buruk kutluyoruz. Zira bundan tam 85 yıl önce kadına seçme ve seçilme hakkı tanıyan ülkemiz, kadınlara ne siyasette ne de bürokraside yeterli derecede görev veriyor. Bu yıl çok sayıda sivil toplum kuruluşu ile birlikte çelenk sunma töreni saat 11.00’de Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilecek.

 

5 Aralık 1934’te Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk bir kez daha tüm dünyaya örnek olacak bir karara öncülük etti ve kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkı için harekete geçti. Seçim Kanunu’nda yapılan değişiklik ile bundan tam 85 yıl önce kadınlar, en demokratik haklarına kavuştu. Aradan bunca yıl geçmesine rağmen ülkemizde kadınlar ne siyasette ne de bürokraside yeterli derecede görev alabildi. Antalya’da da önemli görevlere seçilmiş ve atanmış kadın sayısı konusunda karnemiz ciddi anlamda zayıf. Siyasi partilerin de aralarında bulunduğu birçok yapı, kadın kotası oluşturulmasına rağmen bu konuda sınıfta kaldı.

16 VEKİLDEN 2’Sİ KADIN

Türkiye’nin dünyaya açılan penceresi konumundaki Antalya da seçilmiş ve atanmış kadın konusunda beklenenin ciddi anlamda altında. 24 Haziran seçimlerinde 16 milletvekili seçilen Antalya’dan sadece 2 kadın İYİ Parti’li Tuğba Vural Çokal ve AKP’li Sena Nur Çelik, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM)  girebildi. Sosyal Demokrat CHP, 84 yıldır tek bir kadın vekili Ankara’ya gönderemedi. Antalya’daki 6 vali yardımcısı ve 19 ilçe kaymakamı içinde tek bir kadın yok. Aynı durum Antalya’nın 19 ilçe belediye ve büyükşehir belediye başkanlığı için de geçerli. Turizmin başkenti Antalya’nın tek bir kadın belediye başkanı bulunmuyor.

GENEL SEKRETER VE BAŞKAN YARDIMCILARI KADIN

Antalya’da belki de kadınlar açısından en dikkat çeken görevi Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Çevikol Tuncer yapıyor. Belediye başkan yardımcılıklarında da kadın temsili yetersiz. Muratpaşa Belediyesi Başkan Yardımcısı Oya Kansu, Kepez Belediye Başkan Yardımcısı Sebahat Adanır, Konyaaltı Belediye Başkan Yardımcısı Tuğba Erke Bostan ile Manavgat Belediye Başkan Yardımcıları Hakime Yılmaz ve Semra Öztürk de az sayıdaki kadın belediye başkan yardımcılarından.

24 DEKAN’DAN 4’Ü KADIN

Çok önemli bir eğitim kurumu olan Akdeniz Üniversitesi’nde de 24 fakülteden sadece 4’ünde kadın dekan bulunuyor. Öte yandan dikkat çeken birkaç müdürlükler arasında yer alan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Antalya İl Müdürlüğünü Esen Diler, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünü Melike Gül, Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğünü ise Handan Kısır yapıyor.

AKP, CHP, MHP, İYİ Parti ve diğer siyasi partilerin hiçbirinde kadın il başkanı bulunmuyor. Sadece HDP İl Başkanlığı’nda eşbaşkan kadın bulunuyor.

Kubilay ELDEMİRCİ

 

Kubilay Eldemirci’ nin kaleminden çıkan haberin detayları aşağıda:

 

https://www.akdenizgercek.com.tr/haber/28667-koltuklar-erkeklerin-kadinlar-yok-denecek-kadar-az

 

Kubilay Eldemirci / Akdeniz Gerçek

Haberi Kaynağından okumak için linki tıklayınız.

 


Etiketler: KADIN KUBİLAY ELDEMİRCİ AKP CHP MHP İYİ PARTİ HDP 5 ARALIK ANTALYA SİYASET GÜNDEM

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

Son dakika... Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Münbiç’te sadece etiket değişiyor'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Şu anda rejimin Münbiç’e çok ciddi bir baskısı var. Ama terör örgütü içeride. Onları boşaltarak değil. Boşaltıp da oraya girmiş olsa bizim de diyecek lafımız yok, ‘Burayı gerçek sahiplerine teslim ettiler’ diyebiliriz. Ama b&oum...

CHP’Lİ BUDAK, SİDE ANTİK TİYATROSUNA YAPILAN PREFABRİK YAPILARI TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI

“TARİHİ DOKUYU BOZMAYA KİMSENİN HAKKI YOK”

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Antalya’daki Side Antik Tiyatrosu içine yapılan iki prefabrik yapı ile 60 metrelik atık su gider borusunun tarihi eserler üzerinden uzatılıp kanalizasyon hattına bağlanmasını TBMM g&uum...

Akar-Esper görüşmesine ilişkin Pentagon'dan açıklama: Plan uygulanacak

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile mevkidaşı Mark Esper görüşmesine ilişkin Pentagon'dan yaptığı açıklamada, güvenli bölge konusunda mutabık kalınan planın uygulanacağı belirtildi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD Sav...