loader
​Kış Aylarında Neden Balık Tüketmeliyiz?

​Kış Aylarında Neden Balık Tüketmeliyiz?

Sağlığımız için balık olmazsa olmaz besinler arasında yer alıyor. Balık tüketimi denildiği anda birçoğumuzun aklına “Haftada 2-3 defa tüketilmeli” kuralını geliyor. Birçoğumuz bu kurala uymasa da elinden geldiği kadar balık tüketmeye çalışıyor. Peki, balığı bu denli önemli kılan ve yaşamın her aşamasında bizlere fayda sağlayan özelliği nedir? Balığın en önemli özelliği omega-3 deposu olması yani doymamış yağ asitleri açısından zenginliği olduğunu hatırlatan DoktorTakvimi.com uzmanlarından Diyetisyen Taha Yanalak, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Hücrelerin özellikle zar kısmının kendini yenilemesi, kalp damar hastalıkları riskinin azalması, alzheimer’a karşı vücudun korunması gibi etkilerinin yanı sıra kolesterol yüksekliği ve karaciğer yağlanması gibi rahatsızlıklara karşı oluşturulabilecek bir tedavide mutlaka olması gereken bir mucize aslında omega-3! Sağlık açısından birçok etkisinin yanında omega-3 miktarı yeterli olan zayıflama diyetlerinde de başarının daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Cinsiyete ve yaşa bağlı değişmekle birlikte yetişkin bir bireyin günde yaklaşık 1000 mg omega-3’e ihtiyacı var.”

Nasıl pişirdiğimiz de önemli

Omega-3’ün tek kaynağının balık olmadığın altını çizen Yanalak, keten tohumu, ceviz ve birçok kuruyemişte omega-3 bulunduğunu söylüyor. Ancak bitkisel kaynaklı omega-3 ve hayvansal kaynaklı omega-3 arasında vücutta kullanılabilirliği açısından fark olduğunu da hatırlatıyor. Kış aylarının balık seçeneği açısından zenginliği nedeniyle günlük alınması gereken omega-3 miktarının büyük bir kısmını balıklardan karşılayabilmek için mükemmel bir fırsat sunduğunu anlatan Diyetisyen Taha Yanalak, “Özellikle uskumru, somon, sardalya ve hamsi gibi yağlı balıklarda yüksek miktarda omega-3 bulunuyor. Kış aylarında yeterli omega-3’ü alıyor olmamız da elbette okul çağındaki gençlerimizin derslerdeki başarısı açısından da oldukça önemli. Bir diğer önemli noktaysa balık tüketiminde hangi pişirme yöntemlerini kullandığımız... Çünkü fayda sağlamak amacıyla balık yerken yanlış pişirme yöntemi yüzünden alacağımız faydayı aslında bilmeden epeyce düşürüyoruz. Özellikle kızartma yapmak, yüksek ısıda pişirmek omega-3’ün yapısını bozduğu gibi birçok sağlık problemini de beraberinde getirebiliyor. O yüzden tüketirken düşük ısıda pişmiş mevsim balıklarını tercih etmelisiniz” diyor.

 


Etiketler: BALIK OMEGA3 DOKTORTAKVİMİ SAĞLIK BALIKTÜKETİMİ DİYETİSYEN TAHAYANALAK TÜRKİYE AKDENİZ ANTALYA

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

​Anne adayları corona virüsünden nasıl korunmalı?

İlk olarak 12 Aralık tarihinde Çin'de ortaya çıkan ve pek çok ülkeye hızla yayılan corona (wuhan) virüsü binlerce insana bulaşmış ve 900’den fazla ölüme sebep olmuş durumda. Ateş, öksürük, nefes darlığı, bitkinlik, eklem ağrıları belirtileriyle varlığını göster...

DÜNYA DOĞAL EMZİK KATEGORİSİ LİDERİ NATURSUTTEN

Silikon emzik ve biberonlara daha doğal alternatifler arayan ebeveynlerin bu ihtiyacını karşılamak amacıyla yola çıkan Danimarka markası Natursutten, 2006 yılından bu yana dünya doğal emzik kategorisinde lider. 58 ülkede satışta olan Natursutten’in emzikleri Hevea ağacının saf doğal kauçuğundan, bibe...

Korona Virüsüne Karşı Önleminizi Alın

Tüm dünyanın kabusu haline gelen ve can almaya devam eden korona virüsü, yayılmaya devam ediyor. Son bilgilere göre 57 ülkede görülen ve 85 bin kişinin hastalanmasına 2 bin 945 kişinin de ölümüne neden olan korona virüsünün ilk olarak 1960’lı yıllarda ortaya çıktı...