loader
​Kış Aylarında Neden Balık Tüketmeliyiz?

​Kış Aylarında Neden Balık Tüketmeliyiz?

Sağlığımız için balık olmazsa olmaz besinler arasında yer alıyor. Balık tüketimi denildiği anda birçoğumuzun aklına “Haftada 2-3 defa tüketilmeli” kuralını geliyor. Birçoğumuz bu kurala uymasa da elinden geldiği kadar balık tüketmeye çalışıyor. Peki, balığı bu denli önemli kılan ve yaşamın her aşamasında bizlere fayda sağlayan özelliği nedir? Balığın en önemli özelliği omega-3 deposu olması yani doymamış yağ asitleri açısından zenginliği olduğunu hatırlatan DoktorTakvimi.com uzmanlarından Diyetisyen Taha Yanalak, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Hücrelerin özellikle zar kısmının kendini yenilemesi, kalp damar hastalıkları riskinin azalması, alzheimer’a karşı vücudun korunması gibi etkilerinin yanı sıra kolesterol yüksekliği ve karaciğer yağlanması gibi rahatsızlıklara karşı oluşturulabilecek bir tedavide mutlaka olması gereken bir mucize aslında omega-3! Sağlık açısından birçok etkisinin yanında omega-3 miktarı yeterli olan zayıflama diyetlerinde de başarının daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Cinsiyete ve yaşa bağlı değişmekle birlikte yetişkin bir bireyin günde yaklaşık 1000 mg omega-3’e ihtiyacı var.”

Nasıl pişirdiğimiz de önemli

Omega-3’ün tek kaynağının balık olmadığın altını çizen Yanalak, keten tohumu, ceviz ve birçok kuruyemişte omega-3 bulunduğunu söylüyor. Ancak bitkisel kaynaklı omega-3 ve hayvansal kaynaklı omega-3 arasında vücutta kullanılabilirliği açısından fark olduğunu da hatırlatıyor. Kış aylarının balık seçeneği açısından zenginliği nedeniyle günlük alınması gereken omega-3 miktarının büyük bir kısmını balıklardan karşılayabilmek için mükemmel bir fırsat sunduğunu anlatan Diyetisyen Taha Yanalak, “Özellikle uskumru, somon, sardalya ve hamsi gibi yağlı balıklarda yüksek miktarda omega-3 bulunuyor. Kış aylarında yeterli omega-3’ü alıyor olmamız da elbette okul çağındaki gençlerimizin derslerdeki başarısı açısından da oldukça önemli. Bir diğer önemli noktaysa balık tüketiminde hangi pişirme yöntemlerini kullandığımız... Çünkü fayda sağlamak amacıyla balık yerken yanlış pişirme yöntemi yüzünden alacağımız faydayı aslında bilmeden epeyce düşürüyoruz. Özellikle kızartma yapmak, yüksek ısıda pişirmek omega-3’ün yapısını bozduğu gibi birçok sağlık problemini de beraberinde getirebiliyor. O yüzden tüketirken düşük ısıda pişmiş mevsim balıklarını tercih etmelisiniz” diyor.

 


Etiketler: BALIK OMEGA3 DOKTORTAKVİMİ SAĞLIK BALIKTÜKETİMİ DİYETİSYEN TAHAYANALAK TÜRKİYE AKDENİZ ANTALYA

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

Koronavirüs bir rekora daha imza attı !

Çin’in Vuhan kentinde başlayan ve küresel bir tehdit haline gelen Korona Virüs Salgını, her geçen gün etkisini artırmaya devam ediyor. 240 binin üzerinde vaka ve 10 binin üzerinde ölüme sebep olan virüs, Türkiye ve dünyada son yılların en çok konuşulan gündem maddesi ...

Bu hastalıklarda 70cm kuralına dikkat

Evde, iş yerinde, toplu taşıma araçlarında şu aralar en sık duyduğumuz ses; öksürük, aksırık ve hapşırık oluyor. Sadece ses olmakla kalmayıp bulaşıcı hastalıkların yayılmasına da neden olduğu için bu durum kısır döngü halini alabiliyor. Soğuk hava nedeniyle vücut ısımızın düşt&u...

BU DİYETTE KİNOA, AVOKADO, SOMON YOK!  PARANIZI DEĞİL KİLOLARINIZI ERİTEN BAHAR DİYETİ

Bahar geliyor, kış kilolarından kurtulmanın tam zamanı! Diyet listelerindeki bazı besinler fiyatlarıyla gözünüzü mü korkutuyor? Beslenme ve Diyet Uzmanı Hatice Sultan Kirişci, her keseye uygun
alternatifleri önerdi.

Kışın sona erdiği ve henüz yaz &u...