loader
Kendi diş macununuzu kendiniz yapın

Kendi diş macununuzu kendiniz yapın

EV YAPIMI DOĞAL DİŞ MACUNU

Diş Hekimi Pertev Kökdemir: “Ağzı tamamen sağlıklı olan kişiler kendi hazırladıkları diş macununu kullanabilirler.”
Piyasada satılan pek çok diş macunu çeşitli kimyasallar içeriyor. Diş Hekimi Pertev Kökdemir, bu durumda en doğru ve sağlıklı olanın evde kendi diş macununuzu hazırlamak olacağını söylüyor. Kendi diş macununuzu yapmakla ilgili bilmeniz gereken en önemli konunun diş sağlığınıza en fazla fayda sağlayacak malzemelerin seçimi olduğunu belirten Diş Hekimi Pertev Kökdemir, “Sağlıklı bir ağız için evde hazırlanan macunlar kullanılabilir ama diş hassasiyeti, diş eti hastalığı, çürüğe yatkınlığı olanlar piyasada satılan özel macunları kullanırsa iyileşme hızları artacaktır” diyor. 

DİŞ RAHATSIZLIKLARINDA İŞE YARAR 
Diş Hekimi Pertev Kökdemir, “Diş macunlarının içerisinde kimyasal maddeler var ama bunların bazıları evde hazırladığımız zaman diş macununun içine ekleyemeyeceğimiz özel maddeler. Bu özel maddeler diş rahatsızlığı olan kişilerde işe yarayan maddelerdir. Örneğin, florür maddesi çürüğe yatkınlığı olan kişilerde çürük oluşumunu engelleyebiliyor veya başlangıç aşamasındaki çürüğü tamir edebiliyor. Yine diş eti hastalığı olanlarda ona özel bir diş macunu kullanmasını tavsiye ederek diş etlerinin daha hızlı iyileşmesini sağlıyoruz. Ama bunların dışında ağzı tamamen sağlıklı olan bireyler kendi hazırladıkları diş macununu kullanabilirler” dedi. 

İşte evde yapabileceğiniz sağlıklı ve pratik diş macunu için ana malzemeler:
Hindistan cevizi yağı: Hindistan cevizinde bol miktarda bulunan laurik asit, antibakteriyel, antifungal ve antiviral aktivite gösterir. Bu nedenle başta ağız olmak üzere sindirim kanalı florasının temizlenmesi ve düzenlenmesinde etkilidir. Ayrıca ağız kokusunu önler, dişleri beyazlatır. 

Ezilmiş kakao: İster inanın ister inanmayın, ideal diş macunu çikolatalı diş macunu olacaktır. Çünkü kakao çekirdeğindeki bileşikler florürden daha iyi remineralizasyonu teşvik eder.

Bentonit kili: Mineraller bakımından zengin, çok aşındırıcı olmayan doğal bir parlatıcıdır. Aynı zamanda alkalidir, bu yüzden ağızdaki asitliği azaltmaya yardımcı olur. 

Ksilitol: ağızdaki boşluğa neden olan bakterileri azaltma kabiliyeti vardır. Tatlandırıcı olduğu için fazla eklemeyin.

Kabartma tozu: Yediğimiz besinler sayesinde dişlerimiz ve ağzımız sürekli asit altındadır. Bu asitlerin nötralize edilmesi ve dişleri çürümekten korumak için uygun pH'ı ağızda tutmak için esastır. Kabartma tozu pH 9 ila 11 (alkali) değerine sahiptir, bu nedenle asitleri nötralize etmeye yardımcı olur.

MALZEMELER
4 yemek kaşığı soğuk preslenmiş organik Hindistan cevizi yağı
4 yemek kaşığı bentonit kili 
1/2 çay kaşığı kabartma tozu
2 yemek kaşığı ksilitol
2 kapsül FOS probiyotikler (Fruktooligosakkaritler)
2 kapsül spor tabanlı probiyotik 
1/2 çay kaşığı kakao tozu
1 1/2 çay kaşığı zencefil tozu
1/2 çay kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı E vitamini yağı
4 yemek kaşığı distile veya filtrelenmiş su 

HAZIRLANIŞI
1. Küçük bir tencerede Hindistan cevizi yağını, eriyene kadar yaklaşık 1-2 dakika düşük ateşte ısıtın.
2. Bir mutfak robotuna bentonit kili, kabartma tozu, ksilitol, FOS, probiyotik, kakao, zencefil ve tarçın ekleyerek; yüksek hızlı ayarda, tüm tozlar eşit bir şekilde karışana kadar 10-15 saniye karıştırın. 
3. Tozların yerleşmesini sağlamak için açmadan önce birkaç dakika bekleyin. Ardından bir çorba kaşığı Hindistan cevizi yağını dökün. Tekrar 10-15 saniye karıştırın, karışım ufalanacaktır. Tahta bir kaşığın küçük ucunu alın (bir çubuk veya küçük bir spatula da işe yarar) ve tüm tozun yağla birleştiğinden emin olun.
4. E vitamini ve kalan Hindistan cevizi yağı ekleyin ve 10-15 saniye daha karıştırın. Bu noktada, karışım akıcı olacak. Yine tüm tozun dahil edildiğinden emin olmak için tahta kaşık ucunu karıştırıcının kenarı boyunca gezdirin. Pürüzsüz ve kremsi bir doku oluşturmak için gerekirse tekrar karıştırın.
5. Karıştırıcı çalışırken suyu yavaşça ekleyin ve en az 30 saniye iyice karışana kadar karıştırın.
6. Toksik olmayan, yeniden doldurulabilir sıkma tüpüne aktarın.

Hazırlık Süresi: 5 dakika
Pişirme zamanı: 10 dakika
Porsiyon: 4 kişilik bir aile için 5-7 gün (günde iki kez kullanılır)

KULLANIMI VE SAKLAMA İPUÇLARI 
Diş macununun yarısını oda sıcaklığında, yarısını ise tazelik açısından daha sonra kullanmak üzere buzdolabında saklayın. 7-10 gün içinde tüketin. En iyi oral hijyen için günde iki kez bir çay kaşığı şeklinde diş fırçanıza sıkın.
 


Etiketler: EV YAPIMI DOĞAL DİŞ MACUNU Diş Hekimi Pertev Kökdemir ev yapımı diş macunu kendi diş macunumuzu nasıl yapabiliriz evde yapılabilecek sağlıklı ve pratik diş macunu diş sağlığı hakkında herşey ağız ve diş sağlığı

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

Koronavirüste Şimdiye Kadar Bildiklerinizi Unutun!
  • * Koronavirüs yeni çıkan en tehlikeli virüs! (Yanlış)

Öncelikle bu virüs, yeni değildir. Koronavirüs, 2003 SARS (Şiddetli Akut Solunum Yolu Sendromu) ve 2012’de önce Ürdün sonra Suudi Arabistan’da görülen MERS (Orta Doğu Solunum Sendromu) ...

GSK’dan koronovirüs aşısı için önemli iş birliği

Yenilikçi biyolojik tedavilere odaklanan Çin merkezli global biyoteknoloji şirketi olan Clover Biopharmaceuticals, protein temelli koronavirüs aşı adayının (COVID-19) araştırılması için GSK ile araştırma iş birliğine gittiklerini duyurdu. Bu kapsamda, GSK bilimsel ve tıbbi bilgi uzmanlığını, Clover’in tekn...

Kış Aylarında Uzun Süre Evde Kalmak Alerji Riskini Artırabilir

Küresel salgın nedeniyle hepimiz mümkün olmadığınca evden çıkmamaya çalışıyoruz. Evde kaldığımız süre boyunca bazı alerjik belirtilerde ve alerji geliştirme riskinde artışın meydana gelebileceğini söyleyen Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay alınabilecek ö...