loader
Hastalıklı dokuları aydınlatan nano-bileşke üretildi

Hastalıklı dokuları aydınlatan nano-bileşke üretildi

Bilim adamları insan vücudundaki hastalıklı doku bölgelerini aydınlatarak, kanserli hücrelerin ve diğer doku zararlarının takibine olanak sağlayan polimer nano-bileşke geliştirdi.

Singapur'daki Nanyang Teknoloji Üniversitesinden araştırmacılar, "yarı-iletken polimer nano parçaçıklar (YPN)" adını verdikleri bileşkenin geleneksel tıbbi görüntüleme teknikleriyle tespit edilemeyen küçük dokulardaki bozulmaları aydınlatarak görünür kıldığını bildirdi.

Güneş ışığından, kızıl ötesine yakın tayftaki ışıklardan ve hatta cep telefonu ekranlarından enerji alıp depolayabilen YPN'lerin vücuda enjekte edildiğinde zarar gören dokuları uzun süre "kor gibi" aydınlattığı belirtildi.

Araştırmacılar fareler üzerine yaptıkları deneylerde yöntemin mevcut tıbbi görüntüleme tekniklerine oranla 20 ila 120 kat daha hassas sonuçlar verdiğini saptadı.

Nano-bileşkenin, enjekte edildiği dokudaki hasarlı bölgeyi 6 dakikaya kadar güçlü şekilde aydınlattığı, 6 dakikadan sonra ise parlama şiddetinin yarı ayrıya azalarak devam ettiği görüldü. Bileşkelerin eksi 20 derecede muhafaza edilmesi halinde ise kor halini bir aya kadar muhafaza edebildiği tespit edildi.

Öte yandan ağır metal iyonları içerdiği için hücrelerin zehirlenmesine yol açabilen mevcut tıbbi görüntüleme solüsyonlarının aksine yeni bileşkelerin biyolojik olarak yok olabilen, zehirli olmayan organik parçacıklardan oluştuğu kaydedildi.

Araştırmanın sonuçları "Nature Biotechnology" dergisinde yayımlandı.


Etiketler: nature biotechnology kor gibi bilim adamı kanser hücresi polimer nano

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

Akıllı telefonlarda pil ömrü nasıl arttırılır

Artık cep telefonları hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. Artık neredeyse herkesin bir akıllı telefonu var. Akıllı telefonların hayatın bu kadar içine girmesiyle beraber buna bağlı sorunlar da ortaya çıktı. Android telefon kullanıcılarının şikayetçi olduğu en büyük sorunlardan biri...

Kepez’den kırsaldaki 6 mahalleye köy pazarı

Kepez Belediyesi, tarımsal ve hayvansal üretimin sürdüğü kırsaldaki 6 mahallesine, ‘köy pazarı’ inşa ediyor. Mahallelerdeki çiftçilerin ürünlerini satabilecekleri köy pazarları, pazar kurulmayan günlerde etkinlik alanı olarak kullanılacak.

Tarımda farkındalık oluş...

‘’Giyilebilir akıllı protezler hayatımızı kökten değiştirecek’’

Nesnelerin Interneti (IoT) sayesinde yakın gelecekte başta sağlık alanında olmak üzere günlük hayatımızda hemen her yerde çok daha fazla akıllı cihaz kullanılacak. Boğaziçi Üniversitesi, kalça değişim ameliyatlarında kullanılan protezin herhangi bir sebepten başarısız olduğunu erken teşhis edece...