loader
Hastalıklı dokuları aydınlatan nano-bileşke üretildi

Hastalıklı dokuları aydınlatan nano-bileşke üretildi

Bilim adamları insan vücudundaki hastalıklı doku bölgelerini aydınlatarak, kanserli hücrelerin ve diğer doku zararlarının takibine olanak sağlayan polimer nano-bileşke geliştirdi.

Singapur'daki Nanyang Teknoloji Üniversitesinden araştırmacılar, "yarı-iletken polimer nano parçaçıklar (YPN)" adını verdikleri bileşkenin geleneksel tıbbi görüntüleme teknikleriyle tespit edilemeyen küçük dokulardaki bozulmaları aydınlatarak görünür kıldığını bildirdi.

Güneş ışığından, kızıl ötesine yakın tayftaki ışıklardan ve hatta cep telefonu ekranlarından enerji alıp depolayabilen YPN'lerin vücuda enjekte edildiğinde zarar gören dokuları uzun süre "kor gibi" aydınlattığı belirtildi.

Araştırmacılar fareler üzerine yaptıkları deneylerde yöntemin mevcut tıbbi görüntüleme tekniklerine oranla 20 ila 120 kat daha hassas sonuçlar verdiğini saptadı.

Nano-bileşkenin, enjekte edildiği dokudaki hasarlı bölgeyi 6 dakikaya kadar güçlü şekilde aydınlattığı, 6 dakikadan sonra ise parlama şiddetinin yarı ayrıya azalarak devam ettiği görüldü. Bileşkelerin eksi 20 derecede muhafaza edilmesi halinde ise kor halini bir aya kadar muhafaza edebildiği tespit edildi.

Öte yandan ağır metal iyonları içerdiği için hücrelerin zehirlenmesine yol açabilen mevcut tıbbi görüntüleme solüsyonlarının aksine yeni bileşkelerin biyolojik olarak yok olabilen, zehirli olmayan organik parçacıklardan oluştuğu kaydedildi.

Araştırmanın sonuçları "Nature Biotechnology" dergisinde yayımlandı.


Etiketler: nature biotechnology kor gibi bilim adamı kanser hücresi polimer nano

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

Sinekle mücadele ekibine eğitim

Sinekle mücadele ekibine eğitim


3 yıl önce Best Haber

Büyükşehir Belediyesi Antalya'nın dört bir yanında sinekle mücadeleye hız kesmeden devam ederken, vektörel kontrol birimlerinde çalışan personele de düzenli olarak eğitimler veriyor.

...
VODAFONE DISCOVER GENÇ YETENEK PROGRAMI’NA BAŞVURULAR BAŞLADI

Dijital dönüşümün liderlerini yetiştirmeyi hedefleyen ve 2008’den bu yana devam eden Vodafone Discover Genç Yetenek Programı’nda yeni dönem başlıyor. Mart ortasına kadar sürecek başvurular sonucunda, geçen yılın iki katı, yaklaşık 90 genç yetenek, Vodafone Türkiye’de tam...

Gaziantep'te belediye otobüsü devrildi: 25 yaralı

Gaziantep'teki kaza, sabah saatlerinde Karacaahmet Mahallesi'nde meydana geldi.

Mehmet Küçükler yönetimindeki Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne ait 27 ADK 21 plakalı otobüs, kontrolden çıkarak önündeki 27 S4203 plakalı servis minibüsüne çarptı. Otobüs d...