loader
Günlük Yazmak

Günlük Yazmak

ki, işe gider, çalışır, yorgun argın eve döneriz. Günlük yaşam içinde üzüldüğümüz, kırıldığımız olaylar, tartışmalarımız, kederlerimiz, küçük sevinçlerimiz, neşelerimiz geçirdiğimiz günün bir parçasıdır. Yaşadığımız, aynı zamanda gözümüzün önünde akıp giden olayların ne kadarı belleğimizde kalır? Hangilerini belleğimiz saklar, hangilerini unutur gideriz. Geçmişe dönüp, birçok şeyi anımsamak istediğimizde zorlanırız genelde.

Osmanlı’da sadece belli bir kesimin eğitim olanağı olduğu için, çoğunluk okuma yazma bilmiyordu. Egemen olan sözlü kültürdü. Bu nedenle yazılı kültür geleneğinin bize bıraktığı fazla bir şey yoktur. Harf Devrimi’yle birlikte Latin Alfabesine geçildi.Böylece 1930’lardan itibaren okur yazar oranı artmaya başladı . İnsanlar kendi dünyalarını ifade etme olanağı buldular.

Bir okur  –  yazar olarak kendimizi ifade etmenin yollarından biri de günlük tutmaktır.

Günlük yazmak başka bir yaşam kültürü gerektiriyor. Kendi bireysel yaşamımızdan yola çıkarak, çevremizin, kentin, toplumun ve ülkenin sorunlarını gözlemleyerek, yorumlayarak bir deftere yazma isteğimizi yansıtır günlüklerimiz. Bu aynı zamanda bireysel tarihimizi de kapsar.

Günlük yazmak, aynı zamanda edebiyata yakınlaşmayı sağlayan bir unsurdur. Yazmaya yeni başlayanlara önerilebilecek en iyi yoldur.

Günlük yazmak bir anlamda kendi iç dünyamızı ele vermek olduğu için, seçeceğimiz sözcüklere, kuracağımız cümlelere bir kat daha özen göstermemizi gerektiriyor. Bunun sonucu, Türkçemizin olanaklarını daha iyi anlıyor ve keşfediyoruz.

Büyük yazarların, ressamların biyografileri, çoğunlukla günlüklerinden yola çıkılarak kaleme alınıyor. Bu da biyografilere ayrı bir tat katıyor.

Günlük yazmıyorsanız, size onu okumayı ya da yazmayı sevdirecek birçok seçenek var.
Anna Frank’dan, Cemal Süreya’ya; Oğuz Atay’dan, Sylvia Plath’a uzanan geniş yelpazede zaman zaman bir toplumsal ortama ya da sanatsal bir döneme tanıklık edebilirsiniz.

Siz de kendi yaşadıklarınızı, kırgınlıklarınızı, üzüntülerinizi, sevinçlerinizi ve neşenizi kağıda aktarabilirsiniz. Bir süre sonra geriye dönüp gülümseyerek okuyabilirsiniz ve kendi tarihinizi oluşturabilirsiniz.

İmren Çalışkan Tüzün


Etiketler: İmren Çalışkan Tüzün

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

“SIFIR BİR” filmi geliyor

“SIFIR BİR” filmi geliyor


6 yıl önce Best Haber

Vizyon için gün sayan “SIFIR BİR” filmi ekibi, hayranlarını daha fazla bekletmedi ve merakla beklenen fragmanı 01.01 tarihinde yayınladı. Adana’daki hayatlarını geride bırakıp İzmir’e yerleşerek oto yıkamacı açan kahramanlarımız burada kendilerini tarafı olmadıkları bir savaşın i&cced...

“SIFIR BİR” FİLMİNİN İLK GALASI İSTANBUL’DA YAPILDI

Altı sezon boyunca internet dünyasında ve dijital platformlarda izlenme istatistiklerini altüst eden fenomen dizi “Sıfır Bir: Bir Zamanlar Adana’da” ekibi, çektiği uzun metraj filmle sinemaseverlerin ve hayranlarının karşısına çıkıyor. Kadri Beran Taşkın’ın yönettiği, yılın mer...

AŞKA AŞIK YAZAR SARAH JIO’DAN YENİ KİTAP

Romantik edebiyatın çok satan popüler ismi Sarah Jio,

Türk okurlarına ithaf ettiği yeni kitabı ile yakında kitapseverlerle buluşacak.

Tüm dünyada kitapları milyonlarca satan ve yazdığı kitaplar ile gerek Amerika'da gerekse Türkiye'de geniş bir hayran k...