loader
Bu Yaz Tatil Hayal

Bu Yaz Tatil Hayal

Havaların ısınmasıyla birlikte çoğumuz deniz kenarında bir tatilin hayalini kurmaya başladı bile. Dünyanın her yerinde yerli turiste minimum %15 kontenjan ayrılırken oteller 2019 sezonu için yerli turist pazarını %30’lardan %10 seviyelerine çekmiş durumda. Yerli Pazar için oda fiyatlarında Antalya'da yüzde 60-80, Ege'de yüzde 45'leri bulan fiyat artışları görülmektedir. Oteller kriz dönemlerinde can simidi olan yerli turiste sırt çevirmiş durumda. Turizm işletmelerinin yabancı turiste ağırlık vermesinin temel nedenlerini birkaç başlık altında toplamak mümkündür.

Avrupalı Turistin Türkiye Tercihi; Yakın geçmişte Avrupa ile yaşanan siyasi krizin geride kalmasıyla Avrupalı Turist yeniden yönünü Türkiye’ye çevirdi. 2000’li yıllara kadar yabancı Turist pazarımız Almanya ve birkaç Avrupa ülkesiyle sınırlıyken günümüzde başta Rusya ve Balkan ülkeleri olmak üzere dünyanın dört bir yanından turist gelmektedir.

Artan döviz kurları; Yabancı tur acenteleriyle yapılan tüm anlaşmalar döviz kuru cinsinden yapılıyor. Son yıllarda fahiş artış gösteren kurlar yabancı turistleri cazip hale getiriyor. Örneğin 2017 yılı Mayıs ayında 4.023 Lira olan Euro kuru Mayıs 2019 döneminde 6.810 lira olmuştur. Dövizin iki yıllık dönem içinde Türk Lirası karşısında yaklaşık %70 oranında değer kazanması gözü dış pazarda olan otelcilerin iştahını kabartıyor.

Erken Rezervasyon; Yerli turistler için ayrılan %10’luk kapasite erken rezervasyon sistemiyle çok kısa sürede tükenmektedir. Rezervasyon yapmadan tatile gidenler sıradan bir pansiyon ve motellere servet ödemek zorunda kalabilirler. Yine de şartları zorlayıp tatile gidecek vatandaşlara önerilerimiz olacak.

Sahte Tur Acenteleri; Özellikle talebin yoğun olduğu dönemlerde ortaya sahte tur acenteleri çıkıyor. Geçmiş dönemlerde haberlerde sıkça rastladığımız mağduriyetlerin yaşanmaması için ince eleyip sık dokumak lazım. Vatandaşların tatil satın almayı planladıkları acenteyi araştırmadan ödeme yapmamaları gerekiyor.

Şimdiden iyi tatiller diliyorum.

Ali YILMAZ


Etiketler:

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

Bu Yaz Tatil Hayal

Bu Yaz Tatil Hayal


5 yıl önce Best Haber

Havaların ısınmasıyla birlikte çoğumuz deniz kenarında bir tatilin hayalini kurmaya başladı bile. Dünyanın her yerinde yerli turiste minimum %15 kontenjan ayrılırken oteller 2019 sezonu için yerli tu...

Ağustos Böceklerini Beklerken..

Ağustos Böceklerini Beklerken..


5 yıl önce Best Haber

TERAPİYE UZUN SÜRE DEVAM EDEN BİR DANIŞANIMIN ‘PSİKOLOJİK KÖKENLİ KULAK ÇINLAMASI’ İLE İLGİLİ YAZISINI ONUR VE GURUR DUYARAK SİZLERLE PAYLAŞIYORUM..

AYNI PROBLEMİ YAŞAYANLARA IŞIK TUTACAĞINA EMİNİM…

DR. SEVİM H. TOLUNAY

Hem yapmış olduğum mesleğimin stresli oluşu, he...