loader
ANTALYA'DA YEM BİTKİLERİ ÜRETİMİNDE BÜYÜK ARTIŞ

ANTALYA'DA YEM BİTKİLERİ ÜRETİMİNDE BÜYÜK ARTIŞ

Hayvancılıkta maliyetlerin yüzde yetmişini yem giderleri oluşturmaktadır. Yem giderlerinin yarısını ise saman, kuru ot, yeşil ot, silaj gibi kaba yemler oluşturmaktadır. Karlı bir hayvancılık için işletmelerin kendi kaba yemlerini üretiyor olmaları uzmanlarca önemle tavsiye ediliyor. Bu anlamda Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından karlı bir hayvancılık yapmanın ön koşulu olan yem bitkileri yetiştiriciliği konusunda yapılan eğitim ve yayım çalışmaları meyvelerini veriyor.

Yem bitkileri yetiştiriciliği yapılan yayım faaliyetleri neticesinde her geçen yıl hızla artıyor. Yem bitkileri üretiminde hem alan bazında artış sağlanıyor, hem de ileri tarım teknikleri kullanılarak üretimde artış elde ediliyor.

Son yıllarda Antalya’da yonca, mısır ve tritikale yetiştiriciliğinde alan ve üretiminde artış sağlandığına işaret eden İl Müdürü Mustafa ÖZEN, şunları kaydetti;

"2004'de 262 ton tritikale üretilirken 2018 yılında tritikale üretimimiz 1.043 tona yükselmiştir.

2004 yılında 19.127 ton yonca yeşil otu üretilmekteyken, 2017 yılında 29.282 ton, 2018 yılında ise 42.206 ton yonca yeşil otu üretilmiştir.

2004 yılında 136.740 ton silajlık mısır üretilirken,  2017 yılında 206.220 ton, 2018 yılında ise 225.895 ton silajlık mısır yetiştirilmiştir.

2004 yılından bugüne; Tritikale üretiminde artış oranı  %398 artışla 1.043 ton olmuştur. Yonca yeşil otu yetiştiriciliği ise % 221 artışla 19.127 tondan 42.206 tona yükselmiştir. Silajlık mısır üretiminde ise 2004 yılında 136.740 ton üretim gerçekleşmişken 2018 yılında %165 artışla 225.895 ton silajlık mısır üretimine çıkılmıştır.

Aksu, Döşemealtı, Korkuteli, Manavgat, Elmalı, Serik, ilçelerinde yem bitkileri yetiştiriciliğinin yaygınlaştığını vurgulayan Özen, hayvanların beslenmesinde protein kaynağı olarak yonca üretimine, enerji kaynağı olarak ise silajlık mısır ve tiritikale üretimine önem veriyoruz. Karlı bir hayvancılığın en önemli koşulu kendi kaba yemini yetiştiren işletmeler meydana getirmektir. İl Müdürlüğü olarak her hafta her ilçede birçok eğitimler düzenliyoruz. Antalya’da yıllara sari olarak yem bitkileri üretiminde sevindirici net artışlar gözlemlemekteyiz. Özellikle yem bitkileri yetiştiriciliği hayvancılık yapan işletmelerimize ısrarla tavsiye ediyoruz ve Bakanlığımızın destekleme politikaları kapsamında yem bitkileri üretimini destekliyoruz.  Antalya'nın sahip olduğu iklim ve coğrafi koşullar itibarıyla oldukça geniş yelpazede tarımsal ürün yetiştirilmesine uygun bir bölge olduğunu ifade etti.


Etiketler: Antalya tarım

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

MuratpaşaBelediyesi'denDown Sendromu Farkındalık Günü Etkinliği

Muratpaşa Belediyesi’nin Adalya Vakfı ve Engelsiz Kafe’yle birlikte düzenliği 21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü etkinliğinde vantrilok eğitmen Çiğdem Dağtekin, Kukla Marmelat’ındown sendromlu arkadaşı Artı’yıengelli çocuklar ve aileleriyle tanıştırdı. 
Muratpaşa Beled...

BatıAntalya'da 2020 patara yılı sevinci

Batı Antalya sınırları içerisinde yer alan ve muhteşem doğası, binlerce yıllık tarihi, çölleri aratmayan kumsalı, dünyanın en eski meclis binası ile bilinen ve her yıl binlerce kişiyi kendisine çeken Patara Antik Kenti 2020 yılında daha çok konuşulacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığ�...

Tütüncü, “Toplum kadınla güçlü”

Kepez Kadın Koordinasyon Merkezi üyeleri ile sabah kahvaltısında bir araya gelen Başkan Tütüncü, toplumsal yapıda kadınların daha aktif olmasıyla, toplumun daha güçlü olacağını söyledi.

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Kadın Koordinasyon Merkezi üyeleriyle sabah kah...