loader
Ticaret savaşı 'cep'e girdi

Ticaret savaşı 'cep'e girdi

Android engeli

Dün ABD’li teknoloji devi Google, geçen hafta alınan karara istinaden bu savaşı daha da şiddetlendirecek radikal bir karara imza attı. Google, Huawei ile donanım, yazılım ve teknik hizmetler alanında iş yapmayı bırakacağını duyurdu. Google’ın yanı sıra Intel, Broadcom, Qualcomm ve Xilinx gibi ABD’li dev teknoloji şirketlerinin de Huawei’yle olan ilişkilerini dondurdukları ve bu şirkete ürün satmayacakları belirtildi.

Erişim kısıtlanacak

Google’ın aldığı karar şu anlama geliyor: Google Play başta olmak üzere Android uygulamaları (Youtube, Gmail) mevcut Huawei cihazlarında çalışmaya devam edecek. Ancak yeni Android güncellemelerinin mevcut cihazlara indirilip indirilemeyeceği soru işareti. Huawei’nin bundan sonra çıkaracağı yeni telefon modellerinde kullanıcılar, Google ve dolayısıyla Android uygulamalarına erişemeyecek.

Huawei hazırlıklı
Görünüşe bakılırsa Google, bu kararla Huawei’nin elini kolunu bağlamak istiyor. Yani Huawei’ye kendi işletim sistemini yapmaktan başka çare bırakmıyor. Dünyanın en büyük akıllı telefon üreticilerinden Huawei, birkaç yıldır Android sistemini kullanmasının engellenmesi halinde kendi yazılımını devreye sokmak için çalışıyordu. Çin’deki bazı Huawei modellerinin bu yazılıma ait teknolojileri kullandığı belirtiliyor.

Kavganın sebebi ne?

Her şeyden önce ABD, Silikon Vadisi’nin de gücüyle ne olursa olsun teknolojide üstünlüğü elinden kaptırmak istemiyor. Ancak 5G ve mobil teknolojilerde Çinliler kadar henüz hızlı değil. Huawei, dünyanın en büyük 5G hizmet sağlayıcısı ve ikinci büyük telefon üreticisi. Bu yılın ilk üç ayında teknoloji üstünlüğü ve fiyat avantajıyla Apple’ı tahtından ederek tarihe geçti. ABD, Huawei’nin 5G piyasasına küresel ölçekte egemen olması nedeniyle casusluk yapabileceğini düşünüyor.

Piyasaları vurdu

Karar ABD borsalarını da negatif etkiledi. Google hisseleri yüzde 1.6 düşerken, Huawei ile işbirliği yapan ABD’li şirketler XILINX yüzde 4.95, Intel yüzde 2.76, Qualcomm yüzde 4.75, Broadcom yüzde 5.07 değer kaybetti. Huawei’nin en büyük rakibi olan Apple’ın da yüzde 3’e yakın kayıp yaşaması dikkat çekti.

Ticaret savaşı 'cep'e girdi

   

Analistler bunun sebebi olarak Çin’de üretim yapan Apple’a Çin hükümetinin yaptırım kararı alma ihtimali üzerinde duruyor. Öte yandan Samsung’un hisseleri yüzde 2 yükseldi.

Firmanın piyasa değerinde 5 milyar dolarlık artış yaşandı. Huawei’nin 5G’de en büyük rakiplerinden Nokia’nın hisselerindeki artış yüzde 5’i buldu.

Güvenlik sorunu yok

Kararın ardından bir açıklama yapan Huawei de şu bilgileri verdi:

“Huawei, tüm dünyada bugüne kadar satılan ve halihazırda stokta bulunan tüm Huawei ve Honor akıllı telefon ve tablet ürünleri için kullanıcılarına güvenlik güncellemeleri ve satış sonrası hizmetler sunmaya devam edecektir.”

Ticaret savaşı 'cep'e girdi

   Veliaht izleniyor

Huawei’nin velihatı Meng Wanzhou geçtiğimiz aralık ayında ABD’nin İran yaptırımlarını deldiği gerekçesiyle Kanada’da tutuklanmış, daha sonra kefaletle şartlı serbest kalmıştı. Nihai karar alınana kadar Kanada’yı terk etmesi yasak olan Wanzhou’nun ayak bileğine de elektronik kelepçe takılmıştı.

KAYNAK;CNNTURK.COM

Bu haberi kaynağından okumak için lütfen linke tıklayınız;https://www.cnnturk.com/teknoloji/ticaret-savasi-cepe-girdi?page=11


Etiketler: HUAWEİ TÜRKİYE ANDROİD GOOGLE

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

​Dünyanın Uydu ve Uzay Devleri Antalya’da

Türkiye'nin uzay serüvenini ilk kez dünya ile paylaşılacağı 5’inci GLOBAL SATSHOW 2020, dünya uydu ve uzay liderlerini 22-24 Nisan'da Antalya'da bir araya getirecek.

Bu yıl beşincisi yapılacak Küresel Uydu ve Uzay Fuarı (GLOBAL SATSHOW 2020) 22-24 Nisan 2020'de Antalya Uluslararası...

Oyun severlere müjde

Oyun severlere müjde


5 yıl önce Best Haber

Oyunfor Genel Müdürü Mehmet Dumanoğlu, milyonlarca oyuncuya hizmet veren dijital platformlarının Türkiye’de 65 oyunun yetkili satıcısı olarak, oyunları ve içerikleri ilk kaynaktan satın aldığını söyledi.

Stok sorunu yaşanmaması için özel o...

SpaceX Tarih Yazdı: Falcon Heavy, Başarılı Fırlatma Sonrası 3 Roketiyle Dünya’ya İniş Yaptı

SpaceX, bu gece Türkiye saati ile 01.15 sularında yeni bir tarih yazdı. Falcon Heavy ile ilk defa ticari göreve çıkan SpaceX, ARABSAT-6A uydusunu yörüngeye sorunsuz bir şekilde ulaştırdığı gibi 3 roketi de Dünya’ya tekrar indirdi.

Geçen sene gerçekleşen ve uzaya Tesla Roadster gö...