loader
Spor performansınızı doğru beslenme ile artırın!

Spor performansınızı doğru beslenme ile artırın!

Yürüyüş, koşu, plates, yoga ya da yüzme… Hangi alanda olursa olsun yapılan sporda alınan besinler doğrudan sonucu etkiliyor. Antrenman öncesi ve sonrası kasların gelişiminin desteklenmesi için beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen FitChef’in Uzman Diyetisyeni Özgül Yıldız, sporcu beslenmesi hakkında bilgi verdi.
Spor artık sadece zayıflamak için yapılan bir aktivite değil. Sağlıklı bir vücut için her gün düzenli olarak egzersiz yapılması artık bir gereklilik. Sadece spor yapmak yeterli değil bunun yanında spor performansını artırmak için beslenme programına da uyum sağlamak gerekiyor. 

Karbonhidrat ve protein kullanımına dikkat!
Spor yaparken sarf edilen enerji alınan besinlerle doğru orantılı olmalı. Bu nedenle enerji için beslenme tablosu oluşturulmalı. Bu tablonun içinde karbonhidrat ve protein bakımından zengin yiyecekler yer almalı. Spor yaparken karbonhidrat ve protein kaynağına sahip besinlerin tüketilmesi ise oldukça önemli.Karbonhidratlar egzersiz boyunca kan glukoz düzeyini korur ve enerji sağlar. Bu nedenle egzersiz sonrasında glikojen depolarının yenilenmesi için gerekli. Yapılan spor düzeyine göre günlük alınması gereken karbonhidrat miktar değişkenlik gösterebilir. Bunun yanında et, balık, yumurta süt ve süt ürünlerikaliteli protein kaynağı olarak karşımıza çıkıyor. Bu protein kaynakları, spor yapanların sağlıklarının korunması ve performanslarının artması için önem teşkil ediyor.

Tuz tüketimini azaltın
Tuz tüketimi de diğer dikkat edilecek konular arasında yer alıyor. Fazla tuz tüketimi böbrek yükünü artıracağı gibi su kaybına da neden olabiliyor. Yemeklere ekstra tuz eklenmemeli ve gizli tuz oranı yüksek turşu, salamura, salam ve sosis gibi şarküteri ürünlerinden uzak durulmalı.

Kalorisi düşük gıdalar tüketilmeli
Spor öncesi ve sonrası beslenme şekli spor performansını ve insan sağlığını etkiliyor.Spor öncesi karbonhidrat bakımından zengin, düşük yağlı bir beslenme uygulanmalı. Tam tahıl ekmeği, haşlanmış buğday, tahıllı gevrekler, muz, incir, armut ve elma gibi meyveler veya taze sıkılmış meyve suları ya da yoğurt tercih edilebilir. Örneğin, spordan bir saat önce tam tahıl ekmeğine beyaz peynirle yapılmış bir sandviç, yanına bir kase yoğurt ya da ayran ve üzerine yenilen bir muz antrenmanda gerekli enerjinin alınmasını sağlar.

Yeterli karbonhidrat alınmalı
Antrenman sonrası en önemli ihtiyacın kaslardaki enerji deposu olan glikojeni korumak oldukça önemli.  Egzersizden ilk yarım saat sonra kg başına 1-3 gram karbonhidrat tüketimi sağlanmalı. Egzersiz sonrası iki saatte glikojen depoları dolmaya başladığı için de en geç yarım saat içinde karbonhidrattan zengin beslenme yapılmalı. Bu aşamada yeterli karbonhidrat alınmadığı takdirde vücut kaslarını yemeye başlar.Bu durum bir sonraki antrenmanda performans düşüklüğüne neden olabilir.
 


Etiketler: Spor performansını artırmanın yolları FitChef Diyetisyeni Özgül Yıldız bir sporcu nasıl beslenmeli sağlıklı beslenmeye dair tavsiyeler iyi bir sporcu nasıl beslenmeli sağlık haberleri

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

Facebook, 2 Milyondan Fazla Kişinin Katılacağı 51. Bölge İstilası Etkinliğini Kaldırdı

'51. Bölge'yi Talan Edelim, Hepimizi Birden Durduramazlar' şeklinde bir slogana sahip bir etkinlik, çıktığı günden bu yana iki milyon katılımcıyı aşarak dünya çapında bir ses getirmişti. Uzaylıları görmek isteyenlerin etkinlik sayfası, Facebook tarafından kapatıldı.

Geçtiğim...

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 11 il için yağmur ve dolu uyarısında bulundu.

Meteoroloji'den yapılan uyarı şu şekilde:

''Bugün öğleden sonra Marmara'nın güneydoğusu (Bursa, Bilecik, Sakarya'nın güneyi), İç Ege (Kütahya, Afyonkarahisar, Uşak), Göller Yöresi (Burdur, Isparta), İç Anadolu'nun kuzeybatısı (Ankara, Eskişehir, Kır...

TÜRK KAHVESİNİ EN ÇOK AKDENİZLİLER SEVİYOR

Bir markanın Türkiye çapında gerçekleştirdiği anketin Akdeniz Bölgesi’ne ilişkin kısmı yayınlandı. Anket sonuçlarına göre Türk kahvesini en çok Akdenizliler seviyor. Yapılan araştırmaya göre, Akdeniz Bölgesi’nde günde ortalama 1,09 fincan Türk kah...