loader
Sağlıklı beslenme ofiste uyku halini önler

Sağlıklı beslenme ofiste uyku halini önler

Çalışanlar günün büyük bir kısmını iş yerlerinde geçiriyor. Beslenme ihtiyacının önemli bir bölümünün de bu süre içinde işyeri yemekhanelerinde, ofislerde veya çalışma alanına yakın yerlerde karşılandığını belirten Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, “Sabahları yorgun uyanmak, bir türlü işe başlayacak enerjiyi bulamamak, öğleden sonra çöken uyku hali gibi şikayetler, çalışan bireylerin sıklıkla tekrarladığı şikayetlerin başında geliyor.Bu sorunlarla başa çıkmak, zinde bir gün geçirmek, aktif ve üretken olmak sağlıklı yaşam alışkanlıkları ve beslenme düzeni ile mümkün olabilir” dedi.

Yaşamın temel şartlarından biri olan yeterli ve dengeli beslenmenin, çalışma hayatında da iyi bir fiziksel ve zihinsel performans için çok önemli olduğunu belirten Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, “Yapılan işin niteliğine göre çalışanın günlük toplam enerji ve besin öğesi ihtiyacı değişkenlik göstermekle birlikte temel yaklaşım, düzenli ve dengeli bir beslenme planı ile çalışılan sürede duyulan enerji ihtiyacını karşılayacak öğün ve gerekliyse ara öğün düzenlemesidir” açıklamasında bulundu.

Kahvaltı atlanmamalı
Çalışanların en büyük sorununun, işe yetişme telaşı yüzünden kahvaltıyı atlamaları, çok geç yapmaları ya da sağlıksız seçimlerle kahvaltıyı geçiştirmeleri olduğuna değinen Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, “Kahvaltı, sadece karbonhidrat ve yağ içeren besinler yerine protein, lif, vitamin ve mineral kaynağı besinlerin de olduğu dengeli bir öğün içeriğine sahip olmalı. Poğaça, simit ve çay yerine peynir, yumurta, sebze içeren tam tahıl ekmekli sandviçler, süt, meyve gibi tamamlayıcılardan oluşan dengeli bir kahvaltı gününüzü daha iyi kontrol etmenize yardımcı olur” önerisinde bulundu. 

Sağlıksız atıştırmalıklar küçük görünmesine rağmen büyük kaloriler içerir
Çalışanların gününün bir yarışa benzediğini, öğle yemeklerinin de çoğu zaman kısa molalarda hızla tüketilen yiyeceklerden oluştuğunu belirten Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, “Bazen iş stresinden ne kadar yediklerini fark etmeden gereğinden fazla yemek tüketen çalışanlar bazen de aslında yemek istemedikleri yiyecekleri tüketirler. Atıştırmalıklar ise öğleden sonraları için diğer bir tehlikedir. Akşam üstü tüketilen, bazen çeşitli bahaneler bulunarak yenen bazen bir kutlamanın parçası olan bu atıştırmalıklar, küçük görünmesine rağmen büyük kaloriler içeren yiyeceklerdir” dedi. 

Taze ve kuru meyveler, ceviz ve fındık sağlıklı atıştırmalıklar
Öğle yemeklerinde yeterli protein içeren, yanında tam tahıl kaynakları, süt ürünleri, taze veya pişmiş sebze ile meyve de içeren dengeli bir yemek yemenin günün geri kalınında yeme isteğini kontrol etmeyi sağladığını söyleyen Sibel Mumcu, “Ancak bu şekilde kendinizi uzun süre tok hissedersiniz ve gereksiz atıştırmalıklardan uzak durabilirsiniz. Yine de atıştırma ihtiyacınız varsa yanınızda bulunduracağınız taze ve kuru meyveler, ceviz, kavrulmamış tuzsuz badem, fındık gibi kuruyemişler sağlıklı, besleyici ve beslenme kalitesini iyileştiren seçeneklerdir” önerisinde bulundu.

Zinde bir gün geçirmek için 4 öneri
Çalışma hayatında bireylerin sıklıkla tekrarladığı sabahları yorgun uyanmak, bir türlü işe başlayacak enerjiyi bulamamak, öğleden sonra çöken uyku hali gibi şikayetlerle başa çıkabilmek, zinde bir gün geçirmek, aktif ve üretken olmak ancak sağlıklı yaşam alışkanlıkları ve beslenme düzeni ile mümkün olabildiğinin altını çizen Sibel Mumcu, şu önerileri sıraladı: 

•    Öğünler: Kahvaltı yapacak zaman bulamamaktan muzdaripseniz bir bardak süt içmek, peynirli bir sandviç ya da tost yemek hem daha doğru hem de hızlıdır. İş yoğunluğu nedeniyle öğle yemeği yiyemediyseniz mutlaka ara öğün yapmalısınız. 
•    
•    Ara öğün seçimleriniz peynir, yumurta, tavuk içeren bir sandviç, tost, ayran, yoğurt, taze veya kuru meyve gibi dengeli bir-iki uygun seçimin birada olabileceği şekilde planlanabilir. Ve mümkünse bunları kendiniz hazırlayın. 
•    
•    Tatlıya hayır diyemeyenlerdenseniz sütlü olanları tercih edin. Büyük porsiyonların yarısını tüketin. İsterseniz bu seçeneği ara öğün olarak da kullanabilirsiniz.
•    
•    İçeceklere gelirsek; masanızda sürekli su bulundurun. Çay-kahve gibi sıcak içecekler dışında 6-8 bardak da su içmelisiniz. Kahvenizi sütlü tercih edebilirsiniz. Bu sizin tok hissetmenize de yardım edecektir. 
Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Hakkında
Ülkemizde 1992 yılından bu yana faaliyette bulunan Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi AŞ, Türkiye’nin en seçkin şirketlerine ve değerli kamu kuruluşlarına yemek, temizlik, bina yönetimi, teknik destek, çamaşırhane, resepsiyon, dokümantasyon yönetimi gibi pek çok alanda hizmet sağlıyor. Sodexo’nun global vizyonunun bir parçası olarak ise ülkemizdeki operasyonlarda tedarik zinciri ve istihdamın tamamı yerel kaynak kullanarak gerçekleştiriliyor.

 


Etiketler: sağlıklı beslenmek sağlıklı besinler sağlıklı beslenmenin etkileri ofiste uyku halini önlemek için neler yapılabilir uyku halini önlemenin yolları sağlıklı beslenmenin önemi zinde kalmak için öneriler zinde olmak için öneriler

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

Demir eksikliği ciddi hastalıkların ilk sinyali olabilir!

Halsizlik, dikkat eksikliği, uykuya eğilim, kalpte çarpıntı ve saç dökülmesi gibi pek çok soruna yol açabiliyor. Genellikle de üreme çağındaki kadınları tehdit ediyor. Tedavi edilmezse yaşam kalitesini oldukça düşürebilen ve ciddi bir işgücü kaybına neden olabilen bu ...

Kolon kanseri kolonoskopi ile önlenebiliyor

Kolon (bağırsak) kanseri dünyada ve ülkemizde en sık görülen 3. kanser türü olarak yerini alıyor. Dünyada her yıl yaklaşık bir milyon, Türkiye’de yaklaşık 20 bin kişiye kolon kanseri tanısı konuyor. Üstelik istatistiklere göre; son 10 yılda kolon kanserinin görülme sıklığın...

Tütün Ürünleri Diş Etine Zarar Veriyor!

Sigara içenlerde diş eti hastalığı görülme oranı, içmeyenlere göre 4 kat daha fazla izlenmektedir. Diğer tütün ürünlerin de; diş eti ve çevre dokular üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğu bilinmelidir” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Diş Hastanesi Periodontoloji B&o...