loader
Sağlık Dostu Kefirin Faydaları Saymakla Bitmiyor

Sağlık Dostu Kefirin Faydaları Saymakla Bitmiyor

Gıda, beslenme ve sağlık konularında geliştirdiği projelerle toplum sağlığının geleceği için çalışan Sabri Ülker Vakfı, kökeni Kafkasya’ya dayanan ve yoğurttan sonra fermente süt ürünleri içinde önemli bir yere sahip kefirin sağlığa faydalarına dikkat çekiyor.

Kurulduğu 2009 yılından bu yana sağlıklı yaşam bilincinin gelişmesine katkı sağlamak, toplumu beslenme ve sağlık alanlarında bilimsel ve güvenilir bilgiyle aydınlatmak üzere birçok projeyi hayata geçiren Sabri Ülker Vakfı, fermente süt ürünleri içerisinde yoğurttan sonra önemli bir yer tutan kefirin sağlığa etkilerine dikkat çekiyor. Vakıf, kökeni Kafkasya’ya dayanan dünyada ve ülkemizde, özellikle son yıllarda yaygın olarak tüketilen kefire ilişkin önemli bilgiler paylaşıyor.

Bitkisel kaynaklı sütlerden de kefir üretilebiliyor
Kefir tanesi kullanılarak elde edilen kefir, genellikle inek sütünden olmakla birlikte keçi, koyun sütlerinden veya bitkisel kaynaklı sütlerden de üretilebiliyor. Kefir üretiminde bakteri fermantasyonu ile birlikte sindirim sistemi sağlığı için önem taşıyan, asetik asit, bütirik asit gibi kısa zincirli yağ asitleri (KZYA) oluşuyor. 

Kefir üretiminde, bakteri fermantasyonuna ek maya fermantasyonunun da olması, kefiri diğer fermente süt ürünlerinden farklı kılıyor. Kefirin kendine has ekşi ve keskin tadının oluşmasında maya fermantasyonu büyük rol oynuyor. Günümüzde kefir taneleri kullanılarak kefir elde edilebildiği gibi başlatıcı yani starter kültürler kullanılarak üretilen endüstriyel kefirler de tüketicilere sunuluyor. Sütün bileşiminde bulunan tüm besin öğelerini ve fermentasyonla oluşan sağlığa faydalı diğer bileşenleri içerdiği, sindirimi de kolay olduğu için son derece besleyici olan kefirin öne çıkan olası sağlık etkileri ise şöyle: 

Besin değeri yüksektir
Kefirin, protein, karbonhidrat ve yağ içeriği dengelidir. A, B2, B12, folik asit ve biotin vitaminleriyle kalsiyum, magnezyum ve fosfor minerallerinden zengindir. Vitamin ve mineral gereksinimi yüksek olanbüyüme ve gelişme çağında olan çocuklar, adölesanlar için kefir günlük vitamin, mineral ve protein alımına da destek olabilir. 

Sindirim sistemi sağlığını düzenlemeye yardımcı oluyor
Kefirin içerdiği laktik asit bakterileri ile ishal, kabızlık ve emilim bozuklukları gibi sindirim sistemi sorunlarının görülme sıklığını ve süresini azaltabileceği belirtiliyor. Kefirin laktoz içeriğinin süte oranla düşük olması sebebiyle laktoz intoleransı olan bireyler laktozsuz sütler gibi kefiri de tercih edebilir. 

Kan şekerini düzenliyor
Kefir, protein içeriği sayesinde midede uzun süre kalarak tokluk hissinin oluşmasını ve kan şekerinin daha yavaş yükselmesine yardımcı oluyor. Bu sayede iştah kontrolünü sağlayarak besinlerle fazla enerji alımının önüne geçip, vücut ağırlığının kontrolüne destek oluyor. 
Kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu etkiye sahip
Düzenli kefir tüketiminin, probiyotik etkisi yani içerdiği laktik asit bakterileri ve mayalar ile toplam kolesterol ve LDL kolesterol (halk arasında bilinen adıyla kötü huylu kolesterol) düzeylerini azaltmaya yardımcı olduğunu gösteren araştırmalar bulunuyor. Kefir gibi probiyotik içeren besinlerin düzenli tüketimi kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterebiliyor. 
Bağışıklık sistemini destekliyor
Kefir, besin değeri sayesinde bağışıklık sisteminin oluşması ve güçlenmesi ile kas-iskelet sistemi sağlığına destek olabilir. Ayrıca sindirimi kolay olan kefir, yapısında bulunan vitamin, mineral ve proteinlerle sağlıklı bağışıklık sisteminin devamına destek olabilir. Kefir probiyotik özelliği ile patojen yani hastalığa yol açan mikroorganizmaların sindirim kanalında çoğalmalarına engel olur, bakteri ve mantar enfeksiyonlarına karşı koruyucu etki gösterir. 

Kemik sağlığına destek oluyor
Kefir, kalsiyum içeriğiyle ve içerdiği laktik asit bakterilerinin kalsiyum emilimine yardımcı olması nedeniyle vücutta iyi kullanılabilen bir kalsiyum kaynağı olarak karşımıza çıkıyor. Kefirin kalsiyum içeriğiyle birlikte fosfor ve K vitamini kaynağı olarak da kemik sağlığını desteklemeye yardımcı oluyor. 
1 su bardağı kefir günlük ihtiyaçlarımızın ne kadarını karşılayabilir?
Enerji ve besin öğeleri    1 su bardağı kefir    Günlük ihtiyacın ne kadarını karşılamaya destek olur?
Enerji    132 kcal    %7
Karbonhidrat    8 gram    %3
Yağ    7 gram    %11
Protein    7 gram    %12
Kalsiyum    240 mg     %24
Fosfor    180 mg    %26
Magnezyum    26 mg    %7
A vitamini    106 mcg    %11
B2 vitamini    0,3 mg    %24
B12 vitamini    2 mcg    %67
Folik asit    10 mcg    %3


Etiketler: Sağlık Dostu Kefirin Faydaları Sabri Ülker Vakfı kefirin sağlığa faydaları kefirin yararları kefir tüketmenin önemi kefir nasıl yapılır kefirin içinde neler var

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

Bu hastalıklarda 70cm kuralına dikkat

Evde, iş yerinde, toplu taşıma araçlarında şu aralar en sık duyduğumuz ses; öksürük, aksırık ve hapşırık oluyor. Sadece ses olmakla kalmayıp bulaşıcı hastalıkların yayılmasına da neden olduğu için bu durum kısır döngü halini alabiliyor. Soğuk hava nedeniyle vücut ısımızın düşt&u...

Kalp krizi sigara içenlerde daha yüksek

Sigarayı bırakmak isteyen birçok kişi sigaradan daha az zararlı olduğu düşüncesiyle elektronik sigara (e-sigara) olarak tanımlanan yeni tütün ürünlerine yöneliyor. Ancak yapılan araştırmalar, e-sigaranın normal sigaranın yol açtığı kanserojen etkilerin yanı sıra kendine has hastalıklara yo...

Koronavirüse Karşı Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirin!

Koronavirüs hakkında fırtınalar kopmaya devam ediyor. Salgın hastalıklar kadar, bu hastalıklarla ilgili yanlış bilgiler de, çok hızlı yayılıyor. Rivayetler yerine gerçek bilgilerle hareket ederek, koronavirüs veya bir başka viral/bakteriyel salgın fark etmeksizin doğru şekilde önlem alabiliriz. Koronavirüs...