loader
Orta Doğu’da barış rüzgarı

Orta Doğu’da barış rüzgarı

Son dönemde Orta Doğu'da yaşanan kriz ve gerilimlerde sona yaklaşılıyor... Şiddetin ve ölümün kol gezdiği bölgede İran ve ABD arasındaki yüksek tansiyon dün ve bugün arka arkaya gelen açıklamalarda düştü. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran ile savaşmayacaklarını duyururken, İran'ın ruhani lideri Hamaney de "ABD'yle savaş olmayacak" dedi. Bugün ise ABD Başkanı Trump, New York Times'ın 120.000 ABD askerinin İran'a gönderilmesi iddiasını yalanladı.

Orta Doğu’yu ve dünyayı rahatlatan açıklamalar dün ve bugün arka arkaya geldi… İlk açıklama ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’dan geldi. Pompeo’nun ardından ise İran’ın ruhani lideri Hamaney nispeten ılımlı konuştu.

En sonunda da ABD Başkanı Trump, önceki gün ABD basınında çıkan iddiaları yalanlayarak İran’a 120.000 asker göndermeyeceğini söyledi.

POMPEO: İRAN İLE BİR SAVAŞ GÖRMÜYORUZ

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, “Temelde İran ile bir savaş görmüyoruz” dedi.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ise, ABD’nin bölgeye askeri yığınak yapmasına değinerek, “ABD’yle savaş olmayacak. Bu ülkeyle müzakere masasına oturmak da zehir içmeye benzer” dedi. Üst düzey ülke yöneticilerin katıldığı toplantıda konuşan Hamaney, “ABD’yle savaş olmayacak. Ne biz savaş istiyoruz, ne de onlar. ABD, savaşın çıkarına olmayacağını biliyor” dedi. Hamaney, “Bir çatışma olacaksa bu iradeler çatışması olacak ve bizim irademiz çok daha güçlü. İran milletinin tek seçeneği, ABD’ye direnmektir ve ABD geri adım atmak zorunda kalacak” ifadelerini kullandı.

Mevcut Beyaz Saray yönetiminin müzakere teklifini `çifte zehir´ içmeye benzeten Hamaney, “Hiç bir akılı İranlı, üstün olduğu konularda alışveriş yapmaz. ABD bizim güçlü yönlerimizin müzakere edilmesini istiyor. Örneğin bizim füze menzilimizle ilgili bizimle müzakere etmek istiyor. Böylelikle yarın bizi vurduğunda bizim onların üslerini vuracak menzilde füzelerimizin olmasını istemiyor” şeklinde konuştu. ABD’nin yaygara koparmaya ihtiyacının olduğunu savunan Hamaney, “Kimse ABD’nin görünüşünden korkmasın, bu büyük bir hata olur. Süper güçler işlerini yaygara kopararak ilerletir. Ancak gerçek güçleri çok daha azdır” görüşünü dile getirdi.

UMARIM BÖYLE BİR HAMLE YAPMAK ZORUNDA KALMAYIZ

New York Times gazetesi, ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen hafta üst düzey ulusal güvenlik danışmanlarıyla katıldığı toplantıda, İran'ın ABD güçlerine saldırması durumunda Orta Doğu'ya 120 bin Amerikan askerinin gönderilmesi planının gündeme geldiğini yazmıştı. Trump New York Times'ın haberini yalanladı.

New York Times gazetesinin İran haberinin odağında geçen Perşembe günü yapılan ve CIA Başkanı Gina Haspel dahil Trump yönetiminin ulusal güvenlik ekibinin katıldığı toplantı vardı. Gazetenin haberine göre söz konusu toplantıda ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan, İran konusunda bir dizi seçenek sundu. New York Times'ın haberine göre güncellenmiş askeri plan hazırlanması talimatını, İran'a karşı şahin duruşuyla bilinen Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton verdi.

New York Times gazetesinin İran haberi, ABD Başkanı Donald Trump'a soruldu. Beyaz Saray'dan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump gazetenin, İran'ın ABD güçlerine saldırması halinde Orta Doğu'ya 120 bin asker gönderilmesini öngören askeri planın görüşüldüğü haberini yalanladı. Trump “Bence bu yalan haber, tamam mı? Böyle bir şey yapar mıyım? Tabii ki. Ama bunun için bir planlama yapmadık. Umarım böyle bir plan yapmak zorunda da kalmayız. Eğer böyle bir şey yaparsak, bahsedilenden daha fazla asker göndeririz” ifadelerini kullandı.

KAYNAK;sozcu.com.tr

Bu haberi kaynağından okumak için lütfen linke tıklayınız;https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/orta-doguda-baris-ruzgari-4801678/


Etiketler: BARIŞ GÜNDEM

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

Trump adayı alamadı ziyaretini erteledi

ABD Başkanı Donald Trump, Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen'in ABD'nin Grönland'ı satın alma fikrini "absürt" olarak yorumlamasının ardından, Danimarka'ya yapacağı ziyareti erteledi.

Trump, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Danimarka’nın halkıyla çok ö...

3,5 Metre Boyunda ve Yarım Ton Ağırlığında Bir Kuşun Fosilleri Bulundu

Kırım’da bir mağarada yapılan çalışmalarda, yaklaşık olarak 3,5 metre boyunda ve tahminen 500 kilogram ağırlığında bir antik kuşun fosilleri bulundu.

Antik çağlarda genel olarak her şey daha büyük ve daha vahşiydi. Bazı böcekler, timsah boyundaydı. Doğada gördüğümüz nere...

Dünyanın en hızlı treni olacak... Test sürüşü başladı

, 400 km/s hıza erişebilen dünyanın en hızlı "mermi tren"i Shinkansen serisi trenin ALFA-X versiyonunun testlerine geçtiğimiz hafta başladı. 2030 yılında operasyonel yetkinliğini tamamlayıp hizmet vermesi beklenen trenin, ulaşacağ�...