loader
Kalça Protezi Ameliyatından Korkulmamalı

Kalça Protezi Ameliyatından Korkulmamalı

Vücudumuzdaki en büyük yük taşıyıcı eklemlerden olan kalça, yaşlılık veya başka sebeplerden oluşan hasarlar sonrası işlevini yerine getiremez hale gelebilir. Bu duruma ‘osteoartrit’, günlük kullanımda ise ‘kireçlenme’ diyoruz.

Kalça kireçlenmeye uğradığında cerrahi müdahale kaçınılmaz olur. Günümüzde çok başarılı kalça protez ameliyatları yapılmasına rağmen bu ameliyattan “çok korkulduğu” ve “doğru bilinen pek çok yanlış” bilginin kafalarda soru işaretleri oluşturduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Levent Altınel; “Kalça kireçlenmesi tedavisi için eklem protezinden korkmayın” diyerek kalça kireçlenmesi ve tedavi yolları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Vücudumuzdaki her eklemde olduğu gibi kalça ekleminin hem topu hem de yuvası kıkırdakla kaplıdır. Kıkırdak yapı bu iki kemiğin birbiri üzerinde ağrısız ve az bir sürtünme ile kaymasını sağlar. Zamanla herhangi bir nedenden kıkırdakta hasar oluşursa eklem hareketi zorlaşır ve ağrılı olur. İşte tıptaki adıyla ‘osteoartrit’ halk arasındaki adıyla ‘kireçlenme’ olarak adlandırılan bu hastalık genellikle yaşlanma sonucu yıpranma ile gelişir. Bunun dışında kalça travması, doğuştan kalça çıkıklığı, romatizmal hastalıklar da kireçlenmeye sebep olabilir.

Başlangıçta kasık ağrısı olarak hissedilse de zamanla kişinin yürüme, merdiven çıkma, hatta çorabını giyme gibi basit günlük aktivitelerini yapmasına dahi engel olur. Bu durumda kalça protez ameliyatı yapılması en iyi çözüm yoludur. Bu ameliyatta aşınmış kısımlar çıkarılarak, yerlerine protez dediğimiz çeşitli implantlar yerleştirilir.

Kalça ameliyatlarında en ileri noktayı ifade eden protez ameliyatlarının günümüzde başarıyla uygulandığını ancak yine de kalça protezi ameliyatlarına karşı çok fazla ön yargı olduğuna dikkat çeken Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Altınel,“Kalça protezi gerekliliği durumunda bu ameliyatlardan korkulmamalıdır. Günümüzde başarılı kalça protezi ameliyatı geçiren bir hasta, yaşamını tamamen ağrısız ve hatta bazı sportif aktiviteler dahil hemen hemen tüm işlerini rahatlıkla yapabilecek duruma gelebilir” dedi.

Kalça protezi sonrası hastaların hayat kalitesindeki değişime değinen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Altınel, “Yapılan, kalça protezi ameliyatları sonrasında hastanın hareketlerini engelleyen ve ağrı sebebi olan sorunun ortadan kaldırılması, yaşam kalitesinde ciddi iyileşme sağar. Protezlerdeki gelişmeler neticesinde daha önceleri ameliyat sonrası aylarca ayağına bastırılmayan hastalar bugün yapılan ameliyatlar ile ertesi gün ayağa kaldırılıp yürütüyor, kendisi kalkıp tuvaletine gidebiliyorlar. Merdiven inip çıkma, giyinme, öne eğilme, yürüme mesafesinde belirgin düzelme, ayakkabı-çorap giyip çıkarabilme gibi günlük yaşamda aslında çokça yapılan ama hastalık sebebiyle yapamaz hale geldikleri aktiviteyi hastalar bu başarılı bir ameliyat sonrası rahatlıkla yapabilir hale geliyorlar” dedi.

Halkımızın kalça protezi ameliyatlarına yönelik doğru sandığı pek çok yanlış bilgiye sahip olduğunu da gözlemlediğini söyleyen Altınel, bunları şöyle sıraladı:

Kalça Protezi Ameliyatına Dair Doğru Bilinen Yanlışlar

· Çok ağrılı bir ameliyattır: Ameliyattan sonra ilk gün ve gece ağrı olması beklenir. Ertesi gün ayağa kalkılabildiğinden zor bir ameliyat da değildir. Özellikle robotik navigasyon cerrahisi ile yapılırsa daha az kesi olacağından daha az ağrı olur.

· Spor yapılamaz: Yürüyüş, golf, yüzme, egzersiz bisikleti gibi sporlar rahatlıkla yapılabilir. Ancak, koşma, atlama, sıçrama gibi ciddi fiziksel temas gerektiren sporlar (futbol, basketbol, tenis gibi) yapılması risklidir.

· Genç yaşta uygulanmaz: En çok bilinen yanlışların başında gelir. Kalça eklem harabiyeti erken yaşta olmuşsa ve ağrı ve hareket kısıtlılığı yaşam kalitesini bozuyorsa, kalça protezi ameliyatı her yaşta rahatlıkla uygulanabilir.

· Ameliyat sonrası hareketlerde kısıtlılık fazla olur: Bu da çok bilinen yanlışlar arasındadır. Aksine; ameliyat sonrası kısıtlı olan hareketlerde belirgin düzelme olur. Ancak kalçanın aşırı hareketlerinden kaçınılması gereklidir.

 

Prof. Dr. Levent Altınel Kimdir?

1994 Ege Tıp Fakültesi mezunuyum. İhtisasımı 1994-1999 yıllarında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi (Çapa) Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda yaptım. Uzmanlık tezim "Omuz kırıklarında kısmi protez ameliyatları" ile ilgilidir. İhtisas sonrası Avusturya'da Prof. Zwymüller'in yanında kalça ve robotik diz protez ameliyatlarına katıldım. Robotic cerrahi eğitim kursları aldım. Bu sayede robotik eklem protezi deneyimimi artırdım. Özellikle diz ve kalça ekleminin açık, kapalı (artroskopik) ve robotik cerrahileri ile ilgileniyorum. 2001 yılında başladığım Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde 2009 yılında Doçent; 2014 yılında Akdeniz Üniversitesindeyken Profesör unvanını aldım. Halen Özel Uncalı Meydan Hastanesi’nde Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olarak çalışıyorum. Özel ilgi ve uzmanlık alanlarım; Diz Kireçlenmesi- Kalça Kireçlenmesi (Koksartroz)- Diz Menisküs Yırtığı Tamirleri- ÖÇB (Ön Çapraz Bağ) Tamiri- Diz Kapağı Problemleri- Kıkırdak Hasarlarının Tedavisi- Kalça Kırık Ve Çıkıkları Cerrahisi- Omuz Ağrısı- Omuz Sıkışması Sendromu- PRP (Platelet Rich Plasma) Uygulamaları- Kök Hücre Tedavileri gelir. Evli ve iki erkek çocuk babasıyım.


Etiketler: KALÇA PROTEZİ AMELİYATI ORTOPEDİ TRAVMATOLOJİ PROF.DR.LEVENT ALTINEL

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

Alınmayan Geniz Eti Kalıcı Yüz Bozukluklarına Neden Oluyor!

Geniz eti olarak adlandırdığımız yapı burnun arka tarafında, geniz bölgesinde yer alan et parçasıdır. Bu et parçasının büyüyerek, burun solunum yolunu tıkaması sonucunda hastalarda sorunlar ortaya çıkar. Geniz eti hastalıkları genellikle, bebeklik ve çocukluk çağını ilgilendiren probleml...

​Anne adayları corona virüsünden nasıl korunmalı?

İlk olarak 12 Aralık tarihinde Çin'de ortaya çıkan ve pek çok ülkeye hızla yayılan corona (wuhan) virüsü binlerce insana bulaşmış ve 900’den fazla ölüme sebep olmuş durumda. Ateş, öksürük, nefes darlığı, bitkinlik, eklem ağrıları belirtileriyle varlığını göster...

SIK GÖRÜLEN KANSERLERE KARŞI TEDBİR ALIN!

Uzayan insan ömrü, bazı hastalıkların eskisine oranla daha fazla görülmesine neden oluyor. 2018 yılında dünya genelinde 18,1 milyon yeni kanser vakası tespit edildi; 9,6 milyon kişi ise bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetti. Vücudumuzdaki anormal hücrelerin kontrolsüz bölünmesi ola...