Gıda, beslenme ve saÄŸlık konularında geliÅŸtirdiÄŸi projelerle toplum saÄŸlığının geleceÄŸi için çalışan Sabri Ülker Vakfı, güne istekli baÅŸlamak ve günü verimli bir ÅŸekilde sürdürmek için kahvaltı öÄŸününün muhakkak yapılması gerektiÄŸine dikkat çekiyor.
KurulduÄŸu 2009 yılından bu yana saÄŸlıklı yaÅŸam bilincinin geliÅŸmesine katkı saÄŸlamak, toplumu beslenme ve saÄŸlık alanlarında bilimsel ve güvenilir bilgiyle aydınlatmak üzere birçok projeyi hayata geçiren Sabri Ülker Vakfı, güne enerjik ve zinde baÅŸlamak, çocukların saÄŸlıklı geliÅŸimlerinin devamı ve okul baÅŸarılarına olan etkisi nedeniyle büyük önem taşıyan öÄŸünü kahvaltı hakkında merak edilen sorulara yanıt veriyor.
Kahvaltı yapmayan çocuÄŸun okul baÅŸarısı düÅŸüyor
Vücudumuz uykuda bile çalışır. AkÅŸam yemeÄŸi ile kahvaltı arasında 8-12 saatlik bir süre vardır. Bu süre içinde vücut, glikojen olarak depo ettiÄŸi glikozun tümünü kullanır. Sabah kahvaltı yapılmazsa beynin tek enerji kaynağı olan glikoz saÄŸlanamamış olur ve yorgunluk, baÅŸ aÄŸrısı, dikkat eksikliÄŸi ve algılamada sorunlar görülür. Kahvaltı yapmadan güne baÅŸlamak verimi ve üretkenliÄŸi düÅŸürür. Kahvaltı yapmayan çocukların anlama kapasitesi, odaklanma ve konsantrasyonu azaldığı için okul baÅŸarısı da düÅŸer. Güne yeterli enerji ve besin öÄŸesi almadan baÅŸlayan vücut, kendi depolarından kullandığı için hastalıklar karşısında direnci de azalır.
Kahvaltıda protein içeren besinler unutulmamalı
Sabah kahvaltısı günün altın öÄŸünüdür. Metabolizmanın düzenli çalışması için kan ÅŸekerinin belirli bir düzeyde olması gerekir. Kan ÅŸekerinin, düÅŸüklüÄŸü kadar yüksekliÄŸi de sakıncalıdır. Ana öÄŸünler atlanmadığında ve gerektiÄŸinde ara öÄŸünlerle desteklendiÄŸinde, kan ÅŸeker düzeyi normal aralıklarda tutulur ve vücut dengede çalışır. Kahvaltıda tüketilecek protein miktarı, kan ÅŸekerini düzenlemede, yorgunluk ve açlık gibi duyguların önlenmesinde etkili olduÄŸundan, günlük tüketilecek miktarın en az 1/5’i kadar olmalı ve bu deÄŸerin altına düÅŸmemelidir. Günlük enerji gereksinimi yaÅŸ gruplarına göre farklılık gösterse de bireyin enerji gereksinimi 2000-3000 kalori olduÄŸunda kahvaltı ile alması gereken enerji miktarı 400-600 kalori kadardır.
Doğru bir kahvaltıda neler olmalı?
Kahvaltıda en azından bir bardak süt içmek, bir portakal, domates, salatalık gibi meyve ve sebze tüketmek güne dinamik ve saÄŸlıklı baÅŸlamak açısından atılabilecek en önemli adımdır. Çocukların kahvaltısında bir bardak süt mutlaka bulunmalıdır. Süt içmeyen çocukların ise yeterli peynir ya da yoÄŸurt tüketmesi saÄŸlanarak kalsiyum alımı desteklenmelidir. Çocuklar, süt, yumurta, peynir, zeytin, reçel, ekmek ve kahvaltılık tahıl ürünleri tüketebilir. Kahvaltıda tüketilen sebze ve meyve içerdikleri posayla daha uzun süre tokluk saÄŸladığı için kan ÅŸekerinin yavaÅŸ yükselmesi ve geç düÅŸmesine yardımcı olur, ayrıca vitamin alımına da katkı saÄŸlar. Kahvaltıda tüketilecek sebze ve meyve, C vitamininden zengin ise demir emilimini artırmaya, kan kolesterol düzeyini düÅŸürmeye de yardımcı olur.
Örnek bir kahvaltı menüsü ÅŸu besinlerden oluÅŸabilir:
• Bir bardak süt, bir ince dilim beyaz peynir,5-6 adet zeytin, bol domates, salatalık, yeÅŸillik ve 1-2 dilim tam buÄŸday ekmeÄŸi.
• Bir bardak süt, bir yumurta, 5-6 adet zeytin, bir dilim reçelli ekmek ve bir adet mandalina.
• Bir bardak süt, fındık-fıstık ezmeli iki dilim ekmek, 1-2 adet mandalina ya da portakal.
• Bir bardak süt, 3-4 adet kurabiye ya da 1-2 poÄŸaça, bir çay bardağı portakal suyu.
• Bir bardak sütle karıştırılmış kahvaltılık tahıl ürünü, bir çay bardağı taze sıkılmış meyve suyu.
• Bir bardak süt, tahin-pekmez, bir fincan ceviz, iki dilim ekmek, bir adet portakal
0 Yorum