Işık Üniversitesi başlattığı çalışmayla, görme engellilerin kitaplara ve bilgiye erişimi için Türkiye’de hayata geçirilmiş en önemli projelerden olan Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı’nın (GETEM) sesli internet kütüphanesine destek verecek. Işık Üniversitesi akademisyenleri, idari personeli ve öğrencileri, GETEM’in sesli kütüphanesinde yer alması amacıyla kitaplar seslendirecek ve görme engelliler için bilgisayar aracılığıyla okunabilir metinler oluşturacak. Usta tiyatrocu Tilbe Saran da proje kapsamında Sevgi Soysal’ın Tutkulu Perçem isimli kitabını seslendirecek.
Işık Engel Tanımaz konsepti ve ‘Bilgiye Işık Oluyoruz’ sloganıyla Işık Üniversitesi’nde başlatılan proje için üniversitenin Maslak kampüsünde, proje kapsamında GETEM için kitap seslendirecek usta tiyatrocu Tilbe Saran’ın katılımıyla tanıtım etkinliği gerçekleştirildi. Işık Üniversitesi’nin başlattığı çalışmaya destek veren tiyatrocu Tilbe Saran, “Kitap okumak zamanın sınırlı olduğu dünyada insanın kendine verebileceği en büyük hediye. Hem keyif alacağımız hem de ihtiyacı olanların bilgiye erişimini sağlayacağımız böyle anlamlı bir çalışmaya dahil olmak, gerçekten çok güzel bir duygu” dedi. Usta tiyatrocu Tilbe Saran, Edgar Alan Poe’nun Kuzgun adlı şiirini de katılımcılara okudu.
"Işık’ta engellilere yönelik duyarlılık çok yüksek"
Işık Üniversitesi’nin GETEM’e destek için başlattığı projenin tanıtım toplantısında konuşan Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal İbiş, anaokulundan üniversiteye kadar tüm Işık ailesinin engellilere yönelik yüksek bir duyarlılığa sahip olduğunu kaydederek, “Projemize destek veren değerli tiyatro sanatçımız Tilbe Saran’a ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
"E-kitaplar kısıtlamaları ortadan kaldırıyor"
İnsan ömrünün uzamasıyla birlikte görme engelli sayısının hızla arttığına dikkat çeken Işık Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Engelli Öğrenci Birimi Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman ise; engellilere yönelik Işık Üniversitesi’ndeki yüksek duyarlılığın tüm toplumda da oluşması için çalıştıklarını kaydetti. Kahraman, “İnsanların belli bir yaştan sonra, bir dönemin tek görme aracı olan Braille alfabesini öğrenmesi neredeyse olanaksız. Teknoloji bugün, o alfabeyi bilmeyen görme engellilerin yaşadığı kısıtlamaları ortadan kaldırmaya yetiyor. Bu olanakların başında da e-kitaplar geliyor. Bu çalışmaya destek veren Sayın Tilbe Saran muhteşem sesi ve diksiyonuyla projemiz için Sevgi Soysal’ın Tutkulu Perçem adlı kitabını seslendirecek ve bunu GETEM’e bir katkı olarak sunmuş olacağız. Bu olanağı görme engelli dostlarımıza sağlamayı bir borç biliyoruz” dedi.
Akademisyenler, çalışanlar ve öğrenciler seslendirecek
Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı’nın (GETEM) sesli kütüphane çalışmaları ve Işık Üniversitesi’nin bu çalışmalara vereceği destekle ilgili bilgi veren Işık Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Servet Cankurt ise; GETEM’in sesli kütüphanesinden yararlanan görme engelli bireylerimizin sayısı her geçen gün daha da artıyor. Şu an GETEM’in kataloğunda 39 bin seslendirilmiş kitap bulunuyor. Kitap açısından Üniversitemizin Kütüphanesi de oldukça zengin bir koleksiyona sahip. Başlattığımız bu çalışmayla; bizim koleksiyonumuz da yer alan ancak GETEM’in sesli kütüphanesinde bulunmayan kitapları; akademisyenlerimiz, idari personelimiz ve en önemlisi de öğrencilerimiz seslendirecek” dedi.
0 Yorum