Vali Münir Karaloğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile 22. Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği’ne katıldı.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından, Prof. Dr. Berahatdin Albayrak anısına düzenlenen 22. Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği, Vali Münir Karaloğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın katılımıyla Antalya Saklıkent’teki TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nde gerçekleştirildi.
Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği, Antalya Saklıkent'te yüzlerce çocuğu uzayla tanıştırdı. Bu yıl 22'ncisi düzenlenen TÜBİTAK Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği boyunca astronomi konulu seminerler, paneller, gökyüzünü ve gökcisimlerini tanımaya yönelik teleskop gözlemleri, atölye çalışmaları, sergiler ve çeşitli yarışmalar yapıldı. Saklıkent'te konaklayan astronomi meraklıları etkinlik boyunca profesyonel ve amatör astronomlarla buluşma şansına da yakaladı.
Antalya, Uzaya ve Gezegenlere Açılan Bir Şehir Konumunda
Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği’nde konuşan Vali Münir Karaloğlu, “Biz Antalya’yı tarif ederken Türkiye’nin güneye açılan penceresi diyorduk. Lakin Antalya, TÜBİTAK, TUG ve Ulusal Gözlem Evi ile artık sadece güneye değil; uzaya, gezegenlere ve galaksilere açılan bir konuma geldi” dedi.
Geçen yıl düzenlenen şenlikte çocukların heyecanını ve gözlerinde ki ışıltıyı gördüklerini ifade eden Vali Karaloğlu, “ 22 yıldır devam eden bu etkinliği daha çok gencimize ulaşması talimatını Sanayi ve Teknoloji Bakanımızdan aldıktan sonra; bakanlığımız, TÜBİTAK, devletin kamu kurum ve kuruluşları, büyükşehir belediyemiz ve ilçe belediyelerimizin iş birliğiyle bugün ki güzel organizasyon oluşturuldu. Emeği olan herkese çok teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.
Gençlerimiz Bilim Dünyasında Önemli İzler Bırakmalı
Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği’nin amacının gençleri daha çok bilimle buluşturmak, meraklandırmak ve uzay bilimi ile
ilişkilendirmek olduğunu vurgulayan Vali Münir Karaloğlu, “Bizim ecdadımız tarih boyunca astronomiyle de matematikle de çok yakından ilgilenmiş ve çok önemli bilim insanlarını bilim tarihine kazandırmıştır. Ali Kuşçular, Ulubeyler gibi astronomiye katkı sunan bilim insanlarımız var. Temennimiz odur ki bu etkinliklerle bilimle, uzayla ilgilenen gençlerimizin de gelecekte bilim dünyasına önemli izler bırakmasıdır” ifadelerini kullandı.
Son dönemde yaşanan S-400 tartışmalarına dikkat çeken Vali Karaloğlu, “Şunu gördük ki eğer gök kubbenize hâkim değilseniz. Eğer gök kubbenizdeki güvenliği oluşturamıyorsanız. Yeryüzünde güvende değilsiniz. Bu yüzden gençlerimizin daha çok uzayla ve uzay teknolojileriyle ilgilenmesi, ülkemizin geleceği ve güvenliği için çok önemlidir. Gençlik ve Spor Bakanımızın, Sanayi ve Teknoloji Bakanımızın, 2200 rakımlı Saklıkent’te gençlerimizle buluşmalarının ülkemizin geleceği açısından önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.
Daha Çok Çalışacağız
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, açılışta yaptığı konuşmada, şenliğin bilimde farkındalığı artırmak, bilinci aşılamak ve bunu derinleştirmek amacıyla düzenlendiğini ifade etti. Devlet ve kurumlar olarak, her türlü imkânı ve zemini hazırlamaktan geri durmayacaklarını belirten Bakan Kasapoğlu, “Daha çok çalışacağız. İnşallah gelecekte tıpkı dedelerimizin olduğu gibi bilim, kültür ve sanatta özgün bir nesle, daha güçlü bir şekilde erişeceğiz” şeklinde konuştu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise geçen yıl 350 kişinin katıldığı şenliğe bu yıl, 6 bin başvuru arasından kurayla seçilen bin kadar gökbilim meraklısının katıldığını belirterek, havacılık ve uzay bilimine olan merakın artmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye Uzay Ajansının kurulduğunu hatırlatan Bakan Varank, "Uzay Ajansı sayesinde geliştireceğimiz altyapı ve insan kaynağıyla yalnızca dünyada değil uzayda da ülkemizin hak ve menfaatlerini koruyacağız. Tasarımdan analize, üretimden teste, operasyondan entegrasyona kadar uzanan kabiliyetleriyle Türkiye Uzay Ajansı, Türkiye'nin gelecek vizyonunun nişanelerinden bir tanesi olacak. Türkiye Uzay Ajansı'nın yönetimi için adeta bir yıldızlar kadrosu oluşturmaya çalıştık. Yakın zamanda kamuoyuna da açıklayacağımız bu ekibin öncülüğünde, alanında uzman isimlerle ülkemizi, havacılık ve uzay alanında dışa bağımlı olmayan, rekabetçi bir konuma getireceğiz. Yer istasyonlarından tutun da fırlatma teknolojilerine, elektronik istihbarat ve küresel konumlama uydularına kadar tüm kritik adım ve geliştirmeleri bu ajans vasıtasıyla yapacağız. Türkiye Uzay Ajansı ile birlikte ülkemizi hak ettiği yere, yani uzay ligine taşıyacağız” ifadelerini kullandı.
TÜBİTAK Bilim Ödülleri Sahiplerini Buldu
1966'dan bu yana verilen TÜBİTAK Bilim Ödülleri'nin 2019 yılı kazananlarını açıklayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Bu güne kadar, 171'i bilim, 87'si hizmet, 498'i teşvik ve 17'si özel kategorilerinde olmak üzere toplam 773 bilim insanımız, ülkemizin en prestijli bilim ödüllerinin sahibi oldu" dedi.
TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü, temel bilimler alanında Prof. Dr. Ahmet Gül, mühendislik bilimleri alanında Prof. Dr. Erdal Arıkan, sosyal bilimler alanında Prof. Dr. Arzu Wasti, sağlık bilimleri alanında Prof. Dr. Kazım Şahin kazandı.
TÜBİTAK Teşvik Ödülleri'ni de temel bilimler alanında Doç. Dr. Uğur Bozkaya, mühendislik bilimleri alanında Doç. Dr. Alper Uzun ve Dr. Öğr. Üyesi Emine Ülkü Sarıtaş Çukur, sağlık bilimleri alanında Doç. Dr. Nurhan Özlü Sıcakkan, Prof. Dr. Gülüz Nigar Güncü ve Doç. Dr. Uğur Canpolat, sosyal bilimler alanında Doç. Dr. Ferdane Nükhet Harmancıoğlu, Doç. Dr. Şener Aktürk, Prof. Dr. Yavuz Akbulut, Doç. Dr. Ayşenur Büyükgöze Kavas ve Doç. Dr. Gül Günaydın aldı.
İslam Bilim Tarihi üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen Prof. Dr. Fuat Sezgin anısına ilk kez Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim Tarihi ödülü de verildi. 2019 Yılı TÜBİTAK Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim Ödülü'nün sahibi, Esin Kahya oldu.
0 Yorum