loader
Gazlı İçecek İçenlere ‘Kanser’ Konusunda Kötü Haber

Gazlı İçecek İçenlere ‘Kanser’ Konusunda Kötü Haber

Araştırmacılar, gazlı ve tatlandırılmış içecekleri düzenli bir şekilde tüketen insanların kanser olma ihtimalinin şekerli içecek tüketmeyen insanlara göre çok daha fazla olduğunu belirtti. BMJ'de yayınlanan araştırma, şekerli içecek tüketenlerin alışkanlıklarını gözden geçirtecek sonuçları ortaya koydu.

Şeker, Batı tipi diyet içerisinde bulunan en yaygın besinlerden biri. Fazlasıyla şekerli abur cuburların içerisinde (doğal olarak) bulunan şeker, birçok kişinin tahmin edemeyeceği ekmeklerde ve soslarda da bulunuyor. Şekerli içecekler de insanların yüksek dozlarda şeker aldığı kaynaklar arasında yer alıyor. İnsanların en çok şeker aldığı içecekler olarak da meyve suları ve gazlı içecekler karşımıza çıkıyor. Son yapılan araştırmadaysa tatlandırılmış içecekleri düzenli olarak tüketenler için kanser konusunda kötü bir haber verildi.

Bu hafta BMJ'de paylaşılan araştırma, şekerli içecekleri tüketmek ve kanser arasındaki bir ilişkiyi gözler önüne serdi. Yazımızın başında 'çok fazla şekerli içecek tüketmek' olarak bahsetmiş olsak da günlük 100 ml tatlandırılmış içecek tüketenlerin kanser olma olasılığının bu içecekleri hiç tüketmeyen bir insana göre çok daha fazla olduğu, yapılan araştırmayla birlikte doğrulanmış oldu.

Araştırmanın verilerine göre, konsantre meyve suyu ya da herhangi bir tatlı sıvıyı tüketmek, çok daha yüksek kanser riskini ortaya çıkartıyor. Bu oranlar da 2.193 kanser vakasında 693 meme kanseri, 291 vakada prostat kanseri ve 166 vakada kolorektal (kalın bağırsak) kanseri olarak karşımıza çıkıyor. Araştırmanın diğer verilerine göre, sigara içmek ve diğer risk faktörleri de göz önünde bulundurulduğunda kanserin tespit edilmesi için ortalama yaşın da 59 olduğu bulundu.

Araştırmacılar, günde yaklaşık 100 ml gazlı içecek, meyve suyu ya da benzer içecekleri tüketenlerin kanser olma ihtimalinin %18, meme kanseri olma ihtimalinin ise %22 arttığını belirtti. Meyve suları ya da tatlandırılmış içecekler kanser riskini genel olarak artırsa da belirli kanser türlerine karşı bir bağlantı ya bulunamadı ya da bir saptama yapmak için yeterli vaka gözlemlenemedi.

Yapay olarak tatlandırılmış içeceklerin benzer riskleri gözlemlenmemiş olsa da araştırmaların ya da verilerin şu an için yetersiz olduğu düşünüyor. Araştırmacılar, bu içeceklerde bulunan bazı kimyasal katkı maddelerinin kanser riskini artırmada rol oynadığını düşünse de birincil sebebin şeker olduğunu belirtiyor.

 

KAYNAK: WEBTEKNO.COM

 

Bu haberi kaynağından okumak için lütfen linke tıklayınız; https://www.webtekno.com/gazli-icecekler-kanser-yapiyor-h72237.html


Etiketler: KANSER ŞEKER TÜKETİMİ GAZLI İÇECEK

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

Kalbiniz İçin Her Gün 1 Avokado

Kalbiniz İçin Her Gün 1 Avokado


11 ay önce Best Haber


Kalp-damar hastalığı, kolesterol ve trigliserit yüksekliği olanların doğal ilacı avokado. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, kalp ve damar hastalıkları her yıl 18 milyon insanın ölümüne neden oluyor. 2030 yılında ise bu sayının 23 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. “Eğer tri...

Dışarıdaki yemekte zararlı kimyasal tehlikesi

Dışarıda sıklıkla yemek yiyenler, zararlı kimyasal maddelere daha yüksek seviyede maruz kalıyor.
Medicaldaily internet sitesinde yayımlanan habere göre, Silent Spring Enstitüsündeki araştırmacıların, ABD Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Anketi'ne (NHANES) katılan 10 bin 100 kişinin verileri üzerinden ...

ÇOCUĞUNUZUN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRECEK ÖNERİLER

Hastalıklara karşı çocukların bağışıklık sisteminin güçlü olması çok önemli. Çocukların yetişkinlik döneminde sağlıklı bir yaşam sürdürmesi için de bağışıklık sisteminin güçlü olması şart. Bağışıklık sisteminde en önemli besin kay...