loader
Erdoğan tüm yetkiyi kendinde topluyor: 10 kurul daha

Erdoğan tüm yetkiyi kendinde topluyor: 10 kurul daha

TBMM’nin birçok yetkisini kendisinde toplayan Erdoğan, çalışma konuları Bakanlar Kurulu’nun görev alanlarıyla aynı olan Saray kurullarının sayısını her geçen gün artırıyor.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişle TBMM’yi baypas ederek birçok yetkiyi tek başına kullanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Saray yapılanması her geçen gün genişliyor. Danışman sayısı tam olarak tespit edilemeyen Erdoğan’ın politika kurullarının sayısı da 10’a yükseldi.

Erdoğan, bir yılda yayımlanan 37 Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile hemen her alanda kendine bağlı birçok kurul oluşturdu. Bu kurullar, Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu, Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu, Ekonomi Politikaları Kurulu, Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu, Hukuk Politikaları Kurulu, Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu, Sağlık ve Gıda Kurulu, Sosyal Politikalar Kurulu, Yerel Yönetim Politikaları Kurulu ve Yüksek İstişare Kurulu olarak isimlendirildi.

BAŞKANLIK İÇİNDE BAŞKANLIK

Birgün gazetesinden Hüseyin Şimşek'in haberine göre AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakanlıkların yetkisinde olan birçok başkanlığı da kendisine bağladı, bazı alanlarda yeni “başkanlıklar” kurdu. Saray’a bağlanan başkanlıklar, Devlet Arşivleri Başkanlığı, Devlet Denetleme Kurulu Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, İletişim Başkanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı oldu.

‘VARLIK’ DA ERDOĞAN’DA

Başkanlıkların kurulmasına ilişkin kararnamelerle iki önemli kamu kurumu da Cumhurbaşkanlığı’na bağlandı. Bunlar, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği ve ülkenin birçok önemli kuruluşunu bünyesinde toplayan Türkiye Varlık Fonu oldu.

BÜROKRASİYE TAKILMIYORLAR

Erdoğan, kurullar ve başkanlıklarla yetinmeyerek bir de “ofisler” oluşturdu. “Arka bahçe” olarak adlandırdığı ofislerin Erdoğan’a en yakın çalışan kadro olduğu ifade ediliyor. Bu ofislerin “bürokrasiye takılmadan” Cumhurbaşkanı’nın belirlediği öncelikler doğrultusunda projeleri yönettiği bildirildi. Bu birimler ise Finans Ofisi, Dijital Dönüşüm Ofisi, İnsan Kaynakları Ofisi ve Yatırım Ofisi olarak adlandırıldı.

KOMUTAN ATAMA YETKİSİ

Erdoğan, kuvvet komutanlıklarını da Saray’a bağladı ve terfiler konusunda kendisini yetkilendirdi. Bu kapsamda, albaylıktan tuğgeneralliğe ve tuğamiralliğe terfiler ile general ve amirallikte bir üst rütbeye terfiler Cumhurbaşkanı tarafından yapılacak. Jandarma Genel Komutanı ile Sahil Güvenlik Komutanı da generaller ve amiraller arasından Cumhurbaşkanınca atanacak.

DANIŞMAN ORDUSU

Göreve geldiği günden bu yana çok sayıda danışman atayan Erdoğan’ın toplam danışman sayısı ise bilinmiyor. 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Erdoğan’ın danışman sayısının 36 olduğunu açıkladı. O tarihten sonra birbiri ardına danışman ataması yapıldı. Sümeyra Merve Kılınç, Elif Esen, Ahmet Minder, Muhammet Mücahit Küçükyılmaz, Mariam Kavakçı, Serkan Taranoğlu ve İsmail Cesur, bir yıl içerisinde atanan danışmanlardan bazıları oldu.

EĞİTİMDE DE BAYPAS

Erdoğan, eğitim alanında da çeşitli kurulları baypas ederek yetkileri kendisinde topladı. YÖK’ün yetkilerini kullanan Erdoğan, sınav güvenliği için gizli tutulan soru havuzuna adli ve idari soruşturma ve kovuşturmalarda erişim için izin verme yetkisini kendisine verdi. Akademisyenlerin yurt dışına gönderilmesi, üniversitelerin katkı payı ve öğrenim ücretlerinin belirlenmesi de Erdoğan’a bırakıldı. Rektör atamasında YÖK’ün görüş yetkisi kaldırıldı, rektör belirlemede Cumhurbaşkanı “tek yetkili” kılındı.

KAYNAK;GERCEKGÜNDEM.COM

Bu haberi kaynağından okumak için lütfen linke tıklayınız;https://www.gercekgundem.com/siyaset/93302/erdogan-tum-yetkiyi-kendinde-topluyor-10-kurul-daha


Etiketler: TBMM TÜRKİYE SİYASET EKONOMİ RECEPTAYYİPERDOĞAN

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

CHP İstanbul Milletvekili Cihaner'in acı günü

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner'in Ağabeyi Ayhan Cihaner için Çankaya Pir Sultan Abdal Cemevinde düzenlenen cenaze törenine katıldı.Yapılan dua ve alınan helalliğin ardından Cihaner'in cenazesi  defnedilmek üzere Karşıyaka Mezarl�...

Hangi il kaç vekil çıkarıyor Yüksek Seçim Kurulu yeniden belirledi

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) seçimlerle ilgili bir son dakika kararı aldı. YSK illerin vekil sayısını yeniden belirledi. Buna göre Kırşehir, Tekirdağ ve Bayburt'un çıkaracağı vekil sayıları birer artarken, İstanbul'un 2 Mersin'in ise vekil sayısı 1 azaldı.

YSK, 31 aralık 2018 tarihli T&uu...

Ahmet Davutoğlu'dan çarpıcı uyarı: O defterler açılırsa birçok kişi insan içine çıkamaz

Terörle mücadele konusunda defterler açılırsa birçok kişinin insan içine çıkamayacağı sözleriyle gündem yaratan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bu anlamda en kritik dönemlerden biri 7 Haziran-1 Kasım arasındaki dönem" ifadelerini kullandı.

AK Parti'nin 18. kurulu�...