loader
Dünyanın İlk Şarj Edilebilir Demir İyon Bataryası Geliştirildi

Dünyanın İlk Şarj Edilebilir Demir İyon Bataryası Geliştirildi

Hindistanlı bilim insanları dünyanın ilk şarj edilebilir demir iyon bataryasını üretmeyi başardılar. Demir iyon bataryaların hala bazı sorunları bulunsa da araştırmacılar, bu sorunların üstesinden gelmek için çalışmalarını sürdürüyorlar.

Hint Teknoloji Enstitüsü bünyesinde çalışmalarını sürdüren araştırmacılar, dünyanın ilk şarj edilebilir demir iyon bataryasını üretmeyi başardılar. Bilim insanlarının geliştirdikleri bu batarya, düşük karbon çelik ve vanadyum pentoksit ile oluşturulmuş bir katotla ("+" kutup), demir klorat yapıdaki bir anottan ("-" kutup) oluşuyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan araştırmacı ekip, bu bataryanın lityum iyon pillere göre hem daha ucuz bir şekilde mal edildiğini hem de bu bataryalarda dentrit oluşumunun gözlenmediğini ifade ediyorlar. Demir iyon bataryalar bu özellikleriyle, kısa devre riskini ortadan kaldırmış oluyor.

Demir iyon bataryalar, lityum iyon bataryaların yerini alabilir

Diğer metallere oranla demirin daha ucuz ve daha küçük bir iyonik yarıçapa sahip olduğunu söyleyen araştırmalar, demirin redoks tepkime potansiyelininse beklenenden daha iyi olduğunu söylediler. Bu faydaların göz ardı edildiğinden bugüne kadarki pillerde demirin kullanılmadığını belirten araştırmacılar, demir iyon pillerin az da olsa daha iyi bir kapasiteye sahip olduklarını açıkladılar.

Demir iyon bataryaların, günümüzde kullanılan lityum iyon bataryaların yerini alması için hala biraz daha zaman var. Bilim insanlarına göre demir iyon bataryalar şimdilik sadece 150 kez şarj edilebiliyorlar ve bu da çok büyük bir problem anlamına geliyor. Bunun nedeniyse lityum iyon bataryaların dolum sayısının demir iyonlara oranla birkaç kat daha fazla olması.

Bu bataryalarla ilgili bir diğer sorunsa enerji yoğunluğuyla ilgili. Bilim insanları, lityum iyon bataryaların enerji yoğunluğunun 350 Wh/kg'ken demir iyon bataryalardaysa bu miktarın 220 Wh/kg olduğunu açıkladılar. Ancak tüm bunlara rağmen bilim insanlarının konuyla ilgili çalışmaları devam ediyor ve demir iyon bataryaların kullanılabilir bir hale getirilmesi için uğraşılıyor.

KAYNAK : https://www.webtekno.com/dunyanin-ilk-sarj-edilebilir-demir-iyon-bataryasi-gelistirildi-h74918.html


Etiketler:

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

Fujifilm, Bir Yılı Aşkın Süredir Uzak Olduğu Bir Sektöre Tekrar Giriş Yapıyor

Uzun süredir kamera filmi üretme konusundan uzak duran Fujifilm, yeni bir ürünle tekrar piyasaya giriş yapıyor.

Bir yılı aşkın süredir siyah beyaz kamera filmi piyasasına mesafeli olan ve bu alandaki üretimini durduran Fujifilm, tekrardan fotoğrafçıların gözdesi olmaya geliyor. Neopan 100 Acros...

TELEVİZYONLARA UYGULANAN EK GÜMRÜK VERGİSİ KALDIRILDI

Televizyonlara Uygulanan Ek Gümrük Vergisi Kaldırıldı

Televizyon satışlarındaki düşüşün sonucunda satışları artırmak için televizyon ithalatlarında uygulanan yüzde on değerindeki gümrük vergisi kaldırıldı.

Televizyonlara uygulanan %10 değerindeki vergi, Gümrük T...

Gaziantep'te belediye otobüsü devrildi: 25 yaralı

Gaziantep'teki kaza, sabah saatlerinde Karacaahmet Mahallesi'nde meydana geldi.

Mehmet Küçükler yönetimindeki Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne ait 27 ADK 21 plakalı otobüs, kontrolden çıkarak önündeki 27 S4203 plakalı servis minibüsüne çarptı. Otobüs d...