loader
Diş Hekimliği Fakültesi’nden Ağız Kanserine Erken Teşhis

Diş Hekimliği Fakültesi’nden Ağız Kanserine Erken Teşhis

Akdeniz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde ağız içindeki kanserleşme eğilimi bulunan lezyonlar, erken evrede tespit edilerek tedavisi daha etkin bir şekilde yapılıyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre ağız kanserlerinin görülme sıklığının tüm kanserler içinde 6. sırada olduğu ve teşhisin genelde hastalarda yakınma oluşturduktan sonra geç dönemde olduğunu belirten Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Selmi Yılmaz; ağız bölgesinin erken teşhisin rahatlıkla yapılabileceği bir erişim kolaylığına sahip anatomik yapıda olduğunu ifade ederek Akdeniz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde ağız içindeki bu tür lezyonların erken evrede tespit edilerek tedavisinin daha etkin bir şekilde yapıldığını dile getirdi.

Ağız kanserlerinin genellikle ileri evreye gelmediği sürece bir belirti vermediğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Selmi Yılmaz; “Ağız kanseri hastanın herhangi bir şikâyeti olmadan geniş boyutlara ulaşıp, hayati öneme sahip dokulara yayılabilmektedir. Bazı kötü huylu lezyonların görüntüsü iyi huylu lezyonları taklit edebilmekte ve klinisyenin gözünden kaçabilmektedir. Bu açıdan ağızda görülen şüpheli bir lezyonun tespiti ve malign olup olmadığının bilhassa erken dönemde belirlenmesi tedavi ve hasta sağ kalım süresi açısından kritik önem taşımaktadır.” diye konuştu.

Şüpheli lezyonların tanısında biyopsinin en doğru tanı yöntemi olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Selmi Yılmaz; “Bununla birlikte, biyopsi girişimsel bir işlem olduğundan dokudaki değişikliklerin saptanması için yardımcı olmak üzere geliştirilmiş yöntemler vardır. Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı olarak, ağız kanserlerinin erken teşhisi amacıyla rutin uyguladığımız detaylı muayeneye ilave olarak şüpheli lezyonların değerlendirilmesi ve takibinde toluidin mavisiyle boyama tekniğinden faydalanıyoruz. Diş ağrısı veya kontrol amacıyla kliniğimize başvuran bazı hastalarımızda, uygulaması oldukça pratik olan ve ağız çalkalaması şeklinde kolayca uygulanan bu yöntem ile erken aşamada kanserleşme eğilimi gösteren lezyonlar saptanmış ve Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı’nda boyanan bu lezyonlarının cerrahi olarak tamamen çıkarılması ile erken evrede hastaların tedavisi sağlanmaktadır.” dedi.

Erken teşhise yönelik çalışmalarda amaç hem hastaların tedavisinde başarı şansını artırmak, hem de toplumun ağız kanserlerinin önlenebileceği konusunda bilgilendirilmesini sağlamak olduğunu belirten Yılmaz, Klinik uygulamalarda hasta ve hekim için kolaylık sağlayacak yeni yardımcı tanı araçlarını da yakın zamanda fakülte bünyesine katmak için proje çalışmalarını yürüttüklerini de sözlerine ekledi.


Etiketler: Diş Hekimliği Fakültesi’nden Ağız Kanserine Erken Teşhis Akdeniz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız kanserleri Ağız kanseri hakkında Ağız kanserinde erken teşhisin önemi Ağız kanserinde erken teşhis

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

Baba olmayı önleyen 10 neden

Baba olmayı önleyen 10 neden


4 yıl önce Best Haber

Hiç kuşkusuz çocuk sahibi olmak hemen her çiftin hayali. Ancak bu her zaman kolay olmayabiliyor, zira ülkemizde her 100 çiftten 10-15’inde infertilite (kısırlık) sorunu yaşanıyor. Nedeni kimi zaman kadından, kimi zaman erkekten kaynaklanan infertilite probleminde sperm sayısının ve kalitesinin düşmesi...

Kepez’’in sağlık hizmeti Antalya’nın her yerinde

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, gezici sağlık tırı hizmeti götürdüğü Serik ilçesi Gebiz Mahallesi’nde, ev, esnaf, semt pazarı ve kahvehane ziyareti yaparak, vatandaşlarla kucaklaştı. Gebiz sakinleri de Tütüncü’yü ilgiyle karşıladı.

Kepez Belediyesinin, ...

Demir eksikliği ciddi hastalıkların ilk sinyali olabilir!

Halsizlik, dikkat eksikliği, uykuya eğilim, kalpte çarpıntı ve saç dökülmesi gibi pek çok soruna yol açabiliyor. Genellikle de üreme çağındaki kadınları tehdit ediyor. Tedavi edilmezse yaşam kalitesini oldukça düşürebilen ve ciddi bir işgücü kaybına neden olabilen bu ...