Hayatımıza huzur ve mutluluk getirmenin yollarında biri iyi bir uyku çekmek, meditasyonla ruhumuzu dinginleÅŸtirmek, sevdiklerimizle zaman geçirmek, gülmek gibi pek çok yolu var. Ancak öyle bir ÅŸey var ki bizi mutlu ettiÄŸi ve daha iyi hissettirdiÄŸi artık bilimsel olarak da kanıtlandı: Yemek! Herbalife Beslenme Danışma Kurulu Üyesi Doç İsmet Tamer, yediÄŸimizde bizi mutlu eden besinleri anlattı…
Yemek baÅŸlı başına bir mutluluk kaynağı sayılsa da, bizi asıl mutlu eden oburca, her ÅŸeyden yemek deÄŸildir. Sözünü ettiÄŸimiz daha ziyade vücudunuzda yaptığı hormonal ya da biyokimyasal etkilerle size kendinizi iyi hissettiren besinlerden yemek! Gerçekten de son yıllarda yapılan çok sayıda bilimsel araÅŸtırmayla, insanların özellikle bazı besin türlerini belli miktarlarda tükettiklerinde vücutlarında mutluluk veren hormonların arttığı ve o bireylerin de bu durumu gerçekten hissettiklerini ifade ettikleri tespit edildi.
Sütlü deÄŸil bitter çikolata mutlu ediyor
Yiyecekler ve beyin arasındaki iliÅŸkiyi araÅŸtıran çalışmalarda bazı besin gruplarının, beyinde “mutluluk hormonu” olarak adlandırdığımız endorfinlerin artmasına neden olduÄŸu saptanmış. Bu besinlerin başında çikolata geliyor. Yani arada tükettiÄŸiniz küçük bir miktar bitter çikolata size kısa süreliÄŸine de olsa mutluluÄŸun kapısını açabiliyor. Peki neden sütlü deÄŸil de bitter? Çünkü endorfinlerin üretilmesi için çikolatadaki kakao miktarının yüksek olması gerekiyor. Öte yandan bizim gibi Akdeniz bölgesi insanlarında yaygın görülen süt ÅŸekerine karşı tahammülsüzlük (laktoz intoleransı) gibi durumlar nedeniyle, mutlu olayım derken sindirim sorunlarıyla karşı karşıya kalmak da bir ihtimal…
Mutluluğun anahtarı: Turşu ve kefir!
Sindirim sorunları demiÅŸken, bağırsaklarımızın metabolizmamız üzerinde çok önemli etkilere sahip olduÄŸunu biliyoruz. Mikrobiyata dediÄŸimiz bağırsak bakterilerinin doÄŸal içeriÄŸinde oluÅŸabilecek deÄŸiÅŸiklikler, baÅŸta anksiyete ve depresyon olmak üzere pek çok duygudurum deÄŸiÅŸikliÄŸiyle iliÅŸkilendiriliyor. Bu nedenle bağırsak mikrobiyatamızın saÄŸlıklı kalmasını destekleyen probiyotik gıdalar, aynı zamanda duygu dünyamızı da olumlu etkiliyorlar. Hollanda’da yapılan bir çalışmada, dört hafta süreyle probiyotik alan bireylerin ruh hallerinin olumlu etkilendiÄŸi ve kendilerini daha pozitif hissettikleri saptanmış. Bu durumda bağırsaklarımızın saÄŸlıklı kalması için ev yapımı yoÄŸurt, kefir, turÅŸu ve sebze ağırlıklı beslenmek bizi mutlu edecektir dersek yanlış olmaz!
Somon, ceviz, yumurta…
Vücutta bazı vitamin ve minerallerin eksikliÄŸi önemli saÄŸlık sorunlarına yol açarken bu durum, mutluluk veren hormonların yapımının azalmasına da sebep olarak ruh halimizi olumsuz etkileyebilir. Bu vitamin ve minerallerin başında beynimize anti-depresan ve mutluluk verici etkisi olan serotonin, dopamin ve endorfin hormonlarının üretiminde görev alan kalsiyum, folik asit, krom ve magnezyum gelir. Serotoninin ön maddesi triptofan aminoasidi yönünden zengin olan somon, ton balığı, sardalya balıklarının, tavuk ve hindi gibi kümes hayvanlarının, yumurta, ceviz, sığır ve kuzu etlerinin yanı sıra mercimek, nohut, bezelye gibi kuru baklagillerin mutlaka günlük diyetimizde yer alması gereklidir.
Süt, balık kadar deÄŸerli
Kalsiyumdan zengin süt ve yaÄŸsız yoÄŸurt, aynı zamanda balık kadar deÄŸerli bir D vitamini kaynağıdır. Krom, folik asit ve magnezyumdan zengin gıdalar olarak sayabileceÄŸimiz ıspanak, börülce, kuÅŸkonmaz, brokoli ve Brüksel lahanası gibi kış sebzelerinin karanlık ve soÄŸuk kış günlerinin yarattığı depresif havayı dağıtmaya yardımcı olduklarına kesin gözüyle bakabilirsiniz.
Çilek gibi kırmızı meyvelerle muzun da çikolata benzeri mutluluk verici etkisi olduÄŸu ortaya çıkmış. Tabii meyve tüketiminde porsiyonu abartarak kan ÅŸekerinin aşırı yükselmesi ile yüzümüzde oluÅŸan gülümsemenin yanıltıcı etkisine kapılmamak gerek. Kaju ve yer fıstığı, badem ve ceviz de her gün toplam bir avuç kadar tüketildiklerinde kendinizi zinde ve iyi hissetmenize yardımcı oluyorlar.
Mutsuzluğun ilacı 1 fincan kahve, bir top dondurma!
Japonya’da, İsveç’te ve ABD’de yapılan çalışmalardan çıkan ortak sonuçlara göre, kendinizi mutsuz ve bitkin hissettiÄŸinizde, bir fincan kahvenin yanında bir parça bitter çikolata yemek, günde 2-3 fincan kadar bitki çayı içmek ya da bir top dondurmayı tadını çıkararak tüketmek kendinizi tekrar enerjik ve mutlu hissettirecek fırsatlardır!
0 Yorum