loader
BAKANLIK KENDİ KENDİNİ YALANLADI

BAKANLIK KENDİ KENDİNİ YALANLADI

BELEDİYE ‘FAZLASIYLA’ ÖDÜYOR 

 

2. Etap Raylı Sistem hakkında çıkan “Bakanlık yaptı, belediye ödüyor” başlıklı haberlerin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca yalanlamasına yanıt olarak CHP Antalya İl Başkanı Nusret Bayar, "Bakanlık yaptı, belediye fazlasıyla ödüyor” diyerek karşılık verdi 

 

Cumhuriyet Halk Partisi Antalya İl Başkanı Nusret Bayar, 24 Aralık günü basınla ve kamuoyuyla paylaştığı yazılı basın açıklamasında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2016 yılında yapmış olduğu 2. Etap Raylı sistem için Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden anlaşmaya uygun olmayan şekilde ödeme alındığını belirtmişti. Bakanlığın iddialara “yalan ve iftira” yanıtı vermesinin ardından iddialarını yineleyen Başkan Nusret Bayar bu kez rakamlarla iddiasını destekledi. Başkan Bayar’ın açıklamasının devamında şu ifadeler yer aldı; 

 

“2015 yılında yapımına karar verilen raylı sistem için yapılan geri ödeme anlaşması; “projeden sağlanan gelirin yüzde 15’inin geri ödenmesi” şeklindeyken, 2019 yılında Cumhurbaşkanlığı tarafından alınan kararla “belediyenin genel bütçesinden yüzde 5 oranında kesinti yapılmak suretiyle geri ödenmesi” olarak değiştirilmiştir. 

 

Detay verecek olursak; 15 Şubat 2015 tarihinde alınan 7272 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında “Projenin Üstlenilmesi” başlıklı yazının 6’ncı maddesinin 3’üncü fıkrasının “c” bendinde yer alan bilgi; Antalya Büyükşehir Belediyesine ait Meydan-Havaalanı-Expo Raylı Sistem Hattının, Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapıldığı, projeden sağlanan gelirin %15’i ile geri ödeneceği yer almaktadır. Proje ihale bedeli 260.000.000 TL olan raylı sistemin belediyeye devri için üzerinde anlaşılan ödeme biçimi budur. İş tamamlandıktan sonra da bu ödeme planına uygun şekilde; Şubat ayında 35.000 TL, Mart ayında 37.000 TL, Nisan ayında ise 42.000 TL gibi rakamlar Hazineye geri ödenmiştir ve ödenmeye de devam edilmektedir.  

 

Fakat 1 Mayıs 2019 tarihinde “31 Mart seçimlerinin 1 ay sonrasında” Cumhurbaşkanlığı tarafından alınan 1014 sayılı kararda; ““Proje maliyet bedelinin geri alınması ilgili belediyenin genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden ayrılacak paylardan %5 oranında kesinti yapılmak suretiyle geri ödenmesine” ifadeleri yer almaktadır. Alınan bu kararla birlikte yapılan hesaplama üzerine; bakanlık,  belediyemizden 145 Milyon liralık maliyet farkını da çıkararak kalan 380 Milyon lirayı talep etmiştir. Genel bütçenin yüzde 5’i gibi bir rakamla Antalya Büyükşehir Belediyesi, her ay 4 Milyon liranın, yıllık ise 50 Milyon liranın üzerinde ödeme yapmak zorunda bırakılmıştır. Bu zorunluluğun belediyeye, belediyenin hizmetlerine ve dolayısıyla Antalya halkına ne kadar olumsuz etkiler getireceğini daha önceki açıklamamızda detayıyla anlatmıştık. “ 

 

“Bakanlık Kendi Kendini Yalanlıyor!” 

 

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada; “Bakanlık yaptı, belediye ödüyor” şeklinde yer alan ifadelerin yalan ve iftira olduğuna değinilmiş ancak yine aynı açıklamada “Belediyenin bütçesinden ayda 4 Milyon lira olmak üzere 100 ay süre ile ödeme alınmakta” ifadeleri kullanılmış. İhale bedeli 260 Milyon lira olan hat için, 400 Milyonu aşan bir geri ödeme planı yapılmıştır.  

 

Kamuoyuna soruyoruz, “Bakanlık yaptı, belediye ödüyor!” ibaresindeki yanlışlık nerededir? "Bakanlık yaptı, belediye FAZLASIYLA ödüyor!" mu dememiz gerekirdi?  

 

Yalanı ve iftirayı siyasi politika haline getiren AKP hükümeti; seçimi kaybettikleri Antalya’da 31 Mart’tan 1 ay sonra aldıkları bu karar ile açıkça Cumhuriyet Halk Partili Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesine, yatırımlarına ve hizmetlerine darbe vurmuştur! Dolayısıyla da bu yatırım ve hizmetlerden verimli faydalanamayacak olan Antalya halkına, “AKP’yi değil de CHP’yi seçerseniz hizmetten mahrum kalırsınız” mesajı verilmiştir! Bununla da kalmayıp, yaptıkları hatayı gündeme getirdiğimiz, kamuoyuyla paylaştığımız için bizleri yalancılıkla ve iftira atmakla suçluyorlar!   


Etiketler:

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

Ekrem İmamoğlu: Valiye gereken işarette bulundum

Millet İttifakı İstanbul büyükşehir belediye başkan adayı Ekrem İmamoğlu Ordu-Giresun Havalimanı’nın VIP bölümüne alınmayınca Ordu Valisi için “Bu vali itlik yapmıştır” dediği iddialarıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. 

Karadeniz gezisinde Trabzon’a indiğ...

Ali Babacan resmen duyurdu! AK Parti'den istifa etti

Eski Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan yaptığı son dakika açıklamasıyla AK Parti'den istifa ettiğini duyurdu.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte yeni parti kurma hazırlıklarını sürdüren eski Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan, kurucus...

CHP'Lİ BUDAK SEÇİM İPTALİ KARARI ÜLKE RİSK PRİMİNİ YÜZDE 25.88 YÜKSELTTİ

CHP’nin ekonomist milletvekillerinden Çetin Osman Budak, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı seçiminin yenilenme kararının Türkiye’nin risk primini 1,5 ayda yüzde 25.88 yükselttiğini belirterek, “Bugün ise risk primi 500 puan sınırına yaklaştı” dedi.

CHP...