Otomatik mikroskoplardan kat kat daha hızlı ve uygun fiyatlı bir mikroskop üretildi. Mikroskop, Rus ve İtalyan araştırmacıların ortak çalışmalarıyla geliştirildi.
Rusya’daki Ulusal Bilim ve Teknoloji Üniversitesi MISIS ve İtalya’daki Ulusal Nükleer Fizik Enstitüsü’nden bilim insanları, normalde kullanılan otomatik mikroskoplardan 10 ila 100 kata kadar daha hızlı olan ve maliyetleri de uygun seviyede mikroskopların üretilmesini sağlayacak bir teknoloji geliştirdi. Yeni yöntemle tıp, nükleer fizik, astrofizik, jeoloji, arkeoloji gibi pek çok bilim alanında çalışmalar yapmak biraz daha kolaylaşacak.
Araştırmacılardan Andrey Alexandrov, çalışmalarında tamamen otomatik optik tarama yapan yeni mikroskopları temel aldıklarını belirtiyor. Bu araçlar, çok ince tabakaların gözlemlenmesinde kullanılıyor. Alexandrov, yaptıkları analizlerde bu yöntemle geleneksel yöntemleri inceleme hızı açısından karşılaştırdıklarını belirtiyor.
Modern bilim çalışmaları için yüksek hızda tarama yapan sistemlerin kullanılması gerekiyor. Böylece maddelerin ve objelerin iç yapıları daha kesin sonuçlar elde edilecek şekilde incelenebiliyor. Otomatik cihazlar 7/24 çalışabiliyor ve bir insandan milyonlarca kat daha hızlı fotoğraf çekebiliyor.
Modern otomatik teleskoplarda optik tarama kullanılıyor ve bu yöntem salınım izleme dedektörlerine dayanıyor. Çoklu renk tonlarına sahip olan mikroskoplar için her tona özel ayrı bir salınım filtresi bulunuyor. Otomatik mikroskopların (OM) hızları sensörlerin de hızlarının limitini belirliyor. Bu nedenle de araştırmacıların hedefleri arasında bu robotları daha hızlı hale getirmek var. Bu türden gelişmiş cihazlar, özellikle kara madde arama çalışmalarında büyük önem arz ediyor.
Yeni teknoloji ise makine görüşü kullanıyor. Şu anda CUDA ve grafik işlemciler kullanılarak saniyede 2 GB’a yakın veri analiz edilebiliyor. Veriler analiz edildikten sonra sistem, görüntünün alınıp alınmayacağına dair karar veriyor ve böylece hesaplama işlemleri kolaylaşıyor. Sistem ayrıca kamera odak rotasyonu da kullanıyor. Bu sayede önemli olayların gözden kaçmasını engelliyor.
Araştırmacılara göre yeni sistem de geleneksel yöntemler kadar güvenilir ve tarama hızı, kamera sayısına bağlı. Bunun da cihazların hızlanabilmesini sağlaması için önemli bir faktör olduğu belirtiliyor.
Araştırmacıların şimdiki amacı ise bir prototip üretip onunla odak noktası rotasyonu sistemini test etmek. Yeni teleskopların 10 la 100 kata kadar daha gelişmiş olmaları bekleniyor. Böylece zamandan ve görüntülerin işlenmesi masrafından da kurtulunmuş olacak. Gelecekteki mikroskoplar kara delik incelenmesinden kanser tedavisine pek çok alanda çığır açacak.
Geliştirme raporu Scientific Reports’ta yayınlandı.
KAYNAK:WEBTEKNO.COM
Bu haberi kaynağından okumak için lütfen linke tıklayınız; https://www.webtekno.com/arastirmacilar-kara-maddeyi-arastirmak-icin-super-hizli-bir-robot-mikroskop-gelistirdiler-h66572.html
0 Yorum