loader
Disleksinin 12 belirtisi

Disleksinin 12 belirtisi

Disleksi, çocuğun öğrenmesini olumsuz yönde etkileyen, bir zekâ sorunu olmamasına rağmen okuma yazma becerilerinin kazanımını engelleyen ya da zorlaştıran, nöropsikiyatrik gelişimsel bir sorundur. Disleksinin genellikle çocuğun okula başlayıp okuma yazma öğrenmesiyle birlikte fark edildiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Figen Karaceylan Çakmakçı, disleksinin 12 belirtisini şöyle sıraladı:

1 – Çocuğunuz sağ elini kullanıyor ama sol ayağıyla topa vuruyor ya da sol elini kullanıp sağ ayağıyla topa vuruyorsa bu durum öğrenme sorunlarının belirtisi olabilir.
2 – Çarpım tablosunu öğrenememek öğrenme sorunlarının habercisi olabilir.
3 – Birinci sınıfı bitirmiş çocukların ikinci dönem sonunda duydukları cümleleri rahatlıkla yazabiliyor olmaları gerekir.
4 – Normal ve sağlıklı gelişen bir çocuğun kullandığı baskın el tercihi en geç 3 yaşa kadar belirginleşmelidir. 3 yaş sonrası el tercihinin belirginleşmemesi okul hayatında yaşanabilecek sorunların habercisi olabilir.
5 – Şarkı, tekerleme, şiir ezberleyememe öğrenme sorunlarının habercisi olabilir.
6 – Yedi yaşından sonra haftanın günlerini sırasıyla saymakta zorlanan bir çocuğun öğrenme sorunları olabilir.
7 – Sağlıklı gelişen bir çocukta 3 yaşına kadar kendini ifade edebilecek düzeyde dil becerisi gelişmelidir. Konuşma gecikmesi öğrenme sorunlarının habercisi olabilir.
8 – Birinci sınıfı bitirmiş olan çocukların yaz tatiline girerken dakikada en az 60 sözcüğü akıcı ve anlayarak okuyabilmesi gerekir.
9 – Çocukların en geç 6 yaşına kadar rakamları öğrenmesi gerekir. Rakamları 5’e kadar saymayı öğrenmeme okul yaşantısında karşılaşılabilecek sorunların habercisi olabilir.
10 – Çocukların en geç 6 yaşına kadar renkleri öğrenmesi gerekir. Renkleri öğrenememe okul hayatında yaşanabilecek sorunların habercisi olabilir.
11 – 9 yaş sonrası çocukların saat kavramını öğrenmesi gerekir. Saati öğrenmede zorluk yaşama öğrenme sorunu belirtisi olabilir.
12 – Saat çizmekte ve okumakta zorlanan bir çocuğun öğrenme sorunları olabilir.

BİLGİ İÇİN
Damla Gökçen Gümüş – Müşteri Grup Direktörü / [email protected]/ Tel: 0212 217 70 00 Cep: 0546 500 37 26
Ayşe Sorucu – Müşteri Yönetmeni / [email protected]/Tel: 0212 217 70 00 Cep: 0554 379 07 06

Anadolu Sağlık Merkezi Hakkında
Yaşam kalitesini artırmak için dünya standartlarında sağlık hizmeti sunmak hedefiyle kurulan Anadolu Sağlık Merkezi, modern tıbbın gereklerini yeni ve kapsamlı bir sağlık anlayışıyla hastalarına aktarıyor. Hizmet kalitesine önemli katkı sağlayan Johns Hopkins Medicine (JHM) ile devam eden iş birliği Anadolu Sağlık Merkezi'nin sağlığın merkezi olma vizyonunu da destekliyor. Kurulduğu günden buyana gerçekleştirdiği çalışmalarla ‘Sağlığın Merkezi’ konumuna ulaşan Anadolu Sağlık Merkezi; onkoloji, kalp damar sağlığı, kadın hastalıkları ve tüp bebek, nöroloji, cerrahi bilimler ve iç hastalıkları dahil olmak üzere tüm branşlarda sunduğu hizmetlerde hasta odaklı yaklaşımla hareket ediyor. Hizmetlerinde hasta hakları ve güvenliğini temel önceliği olarak belirleyen Anadolu Sağlık Merkezi, kaliteli sağlık hizmeti ile dünyanın farklı bölgelerinden gelen hastalara tedavi olanağı sunuyor.


Etiketler: Disleksinin belirtileri disleksi nedir disleksi nasıl tedavi edilir disleksi hakkında bilgi disleksi nasıl anlaşılır

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

Doğru beslenme ve takviyeler doğurganlığı etkileyebilir

Günümüzün modern kadınları, iş yaşamındaki kariyerleri nedeniyle çocuk sahibi olmayı erteleyebiliyor. Geçen zaman ve ilerleyen yaş ile birlikte günümüz kadınlarının yumurta sayısı ve kalitesi azalabiliyor ve hamile kalmakta zorluk çekebiliyorlar. Bunun yanı sıra sağlıklı ve d...

Depresyonda mıyım?

Depresyonda mıyım?


6 yıl önce Best Haber

Depresyon, genel bir ifadeyle yaşamdan ve yaşanılan şeylerden zevk alamama halidir. “Üzüntü, keder, karamsarlık, isteksizlik, çaresizlik, umutsuzluk, acı, değersizlik, suçluluk” yaşanılan başlıca duygulardır ve eskiden zevk alarak ve isteyerek yapılan şeyler artık yapılamaz hale gelmiştir.

<...
KIŞIN SAĞLIKLI BİR HAMİLELİK İÇİN 12 ÖNERİ

Beslenmeden giyime, spordan cilt bakımına
Soğuk hava nedeniyle vücut direncinde düşme ve üst solunum yolu enfeksiyonuna yakalanma gibi sorunlar nedeniyle kış
aylarında hamileliğin daha zor geçeceği düşünülüyor. Aslında kış ayları sanılanın aksine hamileliği geçirmek içi...